Se pot antrena femeile cu greutati?  Nu le „vor creste” muschii prea mult si prea repede?

Multe dintre femei considera ca sportul cu greutati este unul masculin si in niciun caz unul pentru doamne si domnisoare finute si gratioase. Inca persista ideea ca femeile trebuie sa pedaleze ore in treci pe bicicleta medicinala, trebuie sa alerge sute de kilomentri sa sa participe la toate clasele de aerobic sustinute in salile de sport pe care le frecventeaza. Toate acestea, mai putin sportul cu greutati. Si frica cea mai mare este dezvoltarea masei musculare, care, aparuta peste noape le va fura gratia si feminitatea.

Exista o veste buna pentru aceasta categorie de persoane care inca mai cred in aceste mituri: Muschii nu cresc asa usor, sau in limbaj profi, masa musculara nu se acumuleaza peste noapte si nu doar antrenandu-te cu greutati. Mai ales daca esti femeie.

Motive pentru care femeile trebuie sa se antreneze cu greutati:

Slabitul

Prin construirea masei musculare se arde grasime, ceea ce inseamna ca un antrenament cu greutati va imbunatati procesul de slabire prin crearea de nou tesut muscular si, implicit, arderea grasimii existente. In cazul in care va ganditi ca aceasta masa musculara va fi proeminenta, va asigur ca nu este cazul sa va ingrijorati si asta pentru ca o jumatate de kilogram de grasime ocupa, ca volum, de 4 ori mai mult spatiu decat muschiul. Asadar, prin cresterea masei musculare, se arde grasimea, cea care da volumul, ramanand doar muschiul compact si mult mai mic ca dimensiune.

Imbunatatirea starii psihice

Pentru ca sportul cu greutati nu este chiar usor, ba chiar de multe ori poate fi si dureros, concentrarea este absolut necesara, iar efectuarea corecta a exercitiilor imbunatateste atat concentrarea, insa lucreaza si asupra motivatiei, ambitiei si a cumpatarii stilului alimentar. De asemenea, antrenementele cu greutati imbunatatesc calitatea somnului si lupta cu starile depresive si anxioase.

Corpul va fi frumos modelat

Comparativ cu restul antrenamentelor, cele cu greutati au calitatea de a tonifia si a modela corpul frumos, scopul neffind doar acela de a pierde masa adipoase, ci de a lasa in urma acesteia muschi frumos lucrati si bine definiti.

Antrenamentul cu greutati, sau fitnessul nu este acelasi lucru ca si culturismul. Acei muschi care sperie femeile nu sunt domanditi doar ridicand sau coborand greutati, ci si cu ajutorul substantelor anabolizante. Neavand testosteron, noua femeilor ne va fi extrem de greu spre imposibil sa dobandim o masa musculara ca a culturistelor fara steroizi. Asadar mergeti cu incredere la sala de forta.

Cresterea fortei

Chiar daca suntem femei si adesea suntem numite sexul slab, asta nu inseamna ca nu putem sa avem forta fizica. Macr cat sa desfacem un borcan cu zacusca sau unul cu muraturi. Sau sa putem sa caram plasele cu cumparaturi pana in casa. Asta asa in spirit de gluma, insa o urma de adevar tot exista in ceea ce am spus.

Pe langa cele enumerate mai sus, antrenamentele cu greutati aduc mult mai multe beneficii precum:

  • Tensiune arteriala mai mica

  • Intarirea muschiului inimii si reducerea riscului de infarct miocardic

  • Risc mai mic de aparitie al cancerului la san prin echilibrarea nivelelor crescute de estrogeni

  • Risc scazut de sparitie a osteoporozei

  • Postura mai buna

  • Flexibilitate mai mare

  • Risc mai mic de diabet prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina

  • Scade colesterolul rau (LDL) si il creste pe cel bun (HDL).

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back