Cum ne „vindecam’’ de zahar?

Cel mai la indemana drog, cel mai utilizat, chiar si in randul copiilor, absolut legal, dar la fel de periculos precum cocaina, este zaharul.

Ca sa scapam de dependenta pe care o creeaza nu este suficient sa nu mai cumparam pungi de zahar, ci sa cautam si sa eliminam si zaharul ascuns in diverse alimente pe care le consumam frecvent, gandind ca sunt naturale si sanatoase sau daca nu, sunt macar „dietetice’’.

Cum evitam zaharul ascuns:

*Renuntam la alimentele „dietetice’’

Este un paradox, insa daca aveti curiozitatea sa cititi eticheta unui astfel de produs, veti constata cu stupoare ca sunt pline de zahar, iar notiunea de „dietetic’’ este data de lipsa grasimilor sanatoase. Contin intr-adevar putine calorii, insa calorii goale date de zaharuri si grasimi saturate si grasimi trans. Asadar, faceti un obicei din a citi etichetele alimentelor si, mai ales, renuntati definitiv la produsele „light’’ si „dietetice’’. In aceasta categorie intra iaurturile degresate, cele cu fructe, biscuitii dietetici, batoanele pentru slabit si cele din cereale.

*Excludem din alimentatie alimentele procesate

Chiar daca suntem bombardati cu reclame care mai de care mai ademenitoare si care promit portii de sanatate frumos ambalate, nu uitati ca totul este o strategie de marketing. Nu exista mezeluri, margarina, branza topita sau cereale colorate si aromate care sa fie sanatoase si sa nu contina zahar. Chiar daca pe eticheta nu apare scris ZAHAR, intotdeauna va fi scris DEXTROZA (glucoza) care este acelasi lucru.

*Evitam sucurile de fructe

Chiar daca sunt naturale asta nu inseamna ca sunt si sanatoase. Fructele contin fructoza care este un zahar si procesat la fel de catre ficat. El nu face diferenta intre zaharul alb sau fructoza. Pentru un pahar de suc natural sunt necesare cel putin 3 fructe, care prin stoarcere, se reduc doar la apa cu zahar (fructoza), substantele nutritive ramanand in pulpa fructului. Contrat ideilor de pana acum, fructele nici macar nu sunt atat de bogate in vitamine comparativ cu legumele. In schimb sunt foarte bogate in zahar.

*Consumam carbohidrati cu moderatie

In mod natural carbohidratii se gasesc in fructe, legume, cereale si lactate, asadar observam ca avem o paleta larga de unde putem alege carbohidrati complecsi. Insa de cele mai multe ori sunt consumati carbohidratii luati din orez, paine, cartofi si alte pseudocereale. Evident ca asta nu este gresit atunci cand vorbim despre o persoana cu o greutate normala si un metabolism care nu face din normoponderabilitate o lupta. Insa atunci cand vorbim despre o persoana obeza, supraponderala sau cu tendinte de ingrasare, carbohidratii recomandati sunt cei din legume, in special cele verzi. Putem trai fara orez, ori paine, paste sau cartofi. Si chiar foarte bine!

* Nu mai adaugam zahar in bauturi

Ceaiul sau cafeaua pot fi baute si fara deja bine cunoscutele doua lingurite de zahar. Stiu, obisnuita de a le consuma asa va va face sa spuneti ca nu puteti sa beti asa ceva, insa un ceai de fructe cu felii de lamaie este chiar mult mai gustos decat cel indulcit. Fara acel adaos de zahar aromele naturale de fructe va vor invalui papilele gustative. In cazul ceaiului de plante, care in mod normal este recomandat in scop curativ, zaharul chiar nu are niciun rol. La fel si in cazul cafelei. Abia dupa ce renuntati la zaharul din ea veti descoperi cu adevarat savoarea cafelei.

* Consumam indulcitorii naturali cu moderatie

Zaharul da dependenta, iar gustul dulce mentine la nivel psihologic aceasta dependenta. Asadar daca ati renuntat la zahar, insa consumati cantitati mari de indulcitor, nu veti fi niciodata „vindecati’’ de aceasta dependenta.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back