Cum ne sabotam succesul?

Schimbarea antotimpurilor, de regula, atrage si schimbarile noastre de dispozitie si, cel mai adesea aceste schimbari nu sunt in bine. Acum este de inteles ca vremea mohorata, frigul, ploaia si ninsorile ne pot arunca intr-un butoi cu melancolie, insa gandul ca vine primavara ar trebui sa ne mai aduca o urma de bucurie pe fata si mult optimism in suflet. Teoretic, caci practic acum incepe calvarul slabitului „pana la Paste”, probatul rochiilor si juramintele de a nu mai mânca nimic pana in ziua cu pricina. Apoi incepe bine cunoscutul corp de sirena pana la vara.

Planuri alimentare, rasfoit de pagini online in cautarea dietei perfecte, miraculoase si absolut deloc restrictive incep sa faca parte din rutina zilnica. De acum incepe razboiul kilogramelor pana la Paste, pana la vara si alte evenimente ce vor urma!

Si totusi, pana in momentul cand ar trebui sa ne afisam noile siluete, ceva nu merge conform planurilor, apare frustrarea si abandonul visului de a slabi. De ce se intampla asta?

1. Dieta aleasa gresit.

Un plan alimentar, de regula restrictiv, hipocaloric, insipid si lipsit de varietate, dar care promite multe kilograme in minus. Despre genul acesta de diete am mai povestit si in alte articole si am stabilit ca ele, dietele universale, nu pot avea acelasi rezultat pentru fiecare individ in parte si asta, pentru ca, in procesul de slabire exista mai multi factori favorizanti sau nu: varsta, istoricul medical, dietele precedente, stilul de viata. Desi la prima vedere par usor de tinut, aceste diete merg pe alimente slab calorice si lipsite de gust, meniuri care se repete la nesfarsit, iar asta nu face nimic altceva decat sa duca la frustrare.

2. Slabire rapida- stagnare de lunga durata

Dietele despre care povesteam la primul punct produc in prima faza o slabire rapida si considerabila, mai ales atunci cand vorbim despre o persoana cu multe kilograme in plus. De obicei aceasta slabire brusca nu se refera la masa de grasime, ci mai mult la eliminarea retentiei de apa, care este enorma la o persoana supraponderala/ obeza, dar si datorita pierderii masei musculare. Daca veti analiza atent astfel de diete, in mare parte ele merg pe disocierea alimenttelor pe zile si preponderent, se merge mult pe consumul de glucide si rar, spre deloc pe consumul de proteina. Dupa o slabire spectaculoasa intr-un timp relativ scurt va aparea stagnarea ca forma de aparare a propriului organism, care sub socul pierderii masive in greutate, va incepe sa isi faca rezerve si sa isi incetineasca functiile pentru a nu consuma mai multa energie decat i se da.

3. Dorinte nerealiste

3 kilograme pierdute intr-o luna poit fi un dezestru emotional pentru anumite persoane, in timp ce pentru altele constituie o mare realizare si piatra de temelie a rezultatului final. Cele din urma persoane vor cunoaste satisfactia reusitei in fata kilogramelor in plus caci entuziasmul nu le va parasi pe parcursul drumului. Aceste persoane au inteles ca nu s-au ingrasat peste noapte, asadar si slabitul peste noapte este imposibil.

La polul opus se afla cealalta categorie de oameni, care, ar dori ca peste noapte sa scape de toate kilogramele in plus. Intr-o luna de dieta, ar dori, probabil, sa ajunga la forma fizica ideala: slabire, tonifiere si mentinere usoara si fara prea multe batai de cap. Dar asta nu se poate si, din pacate, multe dintre aceste persoane, renunta la visul de a slabi, inainte de termen si asta, pentru ca in loc sa se bucure pentru fiecare suta de grame pierduta, se demoralizeaza din cauza slabitului lent, dar progresiv. Cea mai sincera intrebare pe care as adresa-o acestora ar fi urmatoare: Daca dupa 3 kilograme pierdute intr-o luna te opresti pentru ca merge greu, de ce, in trecut, pentru 5 kilograme castigate intr-o luna nu te ai oprit pentru ca merge prea repede?”. Poate suna dur, dar va deschide ochii multor persoane aflate in astfel de situatii.

Abandonul dietei nu va va ajuta sa va simtiti mai bine, ba mai mult va va aduce si mai multe kilograme in plus, iar urmatorul demers spre a slabi va si mai anevoios, drumul si mai lung, iar parerile de rau si mai mari.

Alegeti sanatatea in toate formele ei: fizica, psihica si alimentara, iar lucrurile se vor misca de la sine, intr-un mod natural, normal si firesc. Slabiti ca sa aratati perfect la toate petrecerile care vor urma, in toate concediile si in fiecare zi!

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back