Controverse, teorii conspiraționiste si trenduri new age- Și dacă totuși adevarata conspirație este însăși promovarea veganismului?

De unii iubită, de alții hulită, carnea, deși suntem în secolul 21, rămâne încă un subiect controversat, încă un vinovat universal pentru diverse afectiuni banale sau chiar grave, încă un subiect aprins in rândul nutritionistilor, vracilor si „medicilor” wanna be.

Există multe mituri care gravitează în jurul cărnii, începând de la cancer până la chestiuni ce tin de moralitate, însă stiinta demontează rând pe rând aceste teorii care nu fac nimic altceva decât să creeze panică și să îndepărteze omul modern de obiceiurile firesti ale oricărui omnivor, si anume sa consume carne.

Una dintre cele mai ciudate, dar și înspăimântătoare teorii o reprezinta cea conform careia, carnea nu se poate digera în totalitate și astfel, bucăți nedigerate vor putrezi in interiorul colonului nostru. Sinistru, nu? Ce bine ca aceasta ipoteza nu este altceva decat o alta mare ineptie a „mondenitatilor alimentare” care ne iau cu asalt in ultimii ani. Este un super trend millenial si new age sa se consume alimente exclusiv vegetariene, ba chiar raw vegane, chiar daca aceste stiluri de viata trimit adeptii lor pe patul de spital mult mai des si mult mai repede decat pe cei care mananca normal si cumpatat.

De ce este aceasta afirmatie neadevarata?

Deoarece canea consumata, o data ajunsa in stomac, este descompusa de acizii gastrici (acid clorhidric) si de enzimele digestiva, respectiv pepsina prezenta in stomac. In urma acestui procedeu de descompunere, proteinele din carne ajung in intestinul subtire, acolo unde sunt descompuse la randul lor in aminoacizi, iar grasimile in acizi grasi.

De ce este imposibil procesul de putrefactie in stomac?

Pentru ca in stomac este un mediu acid, iar bacteriile care provoaca descompunerea prin putrefactie nu pot supravietui intr-un astfel de mediu.

Chiar daca in intestinul gros exista colonii de bacterii responsabile cu descompunerea, insa acolo nu ajung alimentele intregi ci doar reziduurile rezultate in urma digestiei la nivelul stomacului.

Referitor la mitul conform caruia carnea este responsabila pentru aparitia deferitelor tipuri de cancer, este demonstrat ca de fapt, modul de preparare al acestui aliment il poate transforma in ceva nociv. Carnurile intens procesate au in compozitia lor substante cu potential cangerigen, iar aici exemplele sunt multe: mezelurile, semipreparatele din carne, pateurile de ficat, produsele de tip fast-food (hamburgeri, nuggets si alte amestecuri care, teoretic, contin carne).

Un al treilea mit nefondat si neadevarat este cel care atribuie carnii kilogramele in plus. Deja stim ca proteina din carne este cea care contine toti aminoacizii esentiali, aminoacizi pe care nu ii putem gasi in alimentele de provenienta vegetala. De asemenea, acest macronutrient este in stransa legatura cu procesul de slabire si nu invers. Mancata in combinatiile corecte, chiar si carnea grasa, in lipsa carbohidratilor, nu atenteaza la silueta noastra, este adevarat ca o bucata de carne grasa vine si cu multe calorii, dar si cu o senzatie de satietate mult mai rapida, ceea ce face ca portiile mici sa fie suficiente. Proteinele sunt cele care stimuleaza metabolismul, facandu-l mai rapid si, conform studiilor, persoanele care consuma carne, au tendinta de a manca mult mai putin pe parcursul zilei, evitand astfel si acele rontaieli daunatoare dintre mese

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back