Combinatiile alimentare- de la mit la realitate

 

 

Cu totii stim teoria deja mega cunoscuta de a nu combina proteina cu carbohidratii, insa nu stim exact de ce. Este un subiect destul de complex, pentru ca aceasta combinatie proteina+carbohidrat nu inseamna doar cartofi sau orez cu carne. Si friptura cu salata este o combinatie de proteina cu carbohidrat, insa carbohidratii din salate inseamna in mare parte fibre si extrem de putine glucide, deci calorii putine. Combinatia de cartofi/paste/orez si friptura nu este recomandata din mai multe motive: sedentarismul, calorii multe, timpi de digestie diferiti. Combinatia de cartofi prajiti si carne este de la sine inteles ca se exclude fara drept de apel din motive lesne de inteles. Revenind la primele variante de combinatii, ele sunt de evitat pentru o anumita categorie de oameni si recomandate pentru o alta. Un culturist sau un practicant de bodybuilding va alege intotdeauna o combinatie de proteina animala si un carbohidrat complex (paste integrale, orez, cartof dulce sau nu-cea din urma varianta destul de rar, pentru ca nu are valori nutritionale notabile) pe perioada de hipertrofie, adica de acumulare de masa musculara. Pe langa masa musculara se va acumula si strat adipos si o retentie hidrica, ceea ce ii va face sa para voluminosi. Cand acesti sportivi intra pe perioada de definire vor scoate acei carbohidrati complecsi din alimentatie si ii vor inlocui, in mare parte, cu broccoli, conopida, fasole pastai si in general toate legumele si frunzele cu continut scazut de glucide. Stradul adipos se reduce, retentia hidrica se pierde si atunci ramane masa musculara striata, definita si numai buna de etalat la plaja. Deci, daca nu practicati vreun sport de genul nu aveti nevoie de astfel de combinatii. Sau cel putin nu frecvent, ci o data la ceva timp pe post de recompensa, atunci cand intervine monotonia in dieta, dar si frustratrea datorata acestei notiuni.

Pe langa aceasta teorie, apar altele noi, peste noapte, si au la baza niste teorii nefondata sau fondate pe experiente personale.

De curand am aflat ca nu este bine sa mancam branza cu rosii pentru ca ne ingrasam. Ce sa zic!? De aia sunt obezi italienii pentru ca mananca multa salata Capresse. Serios vorbind, multe dintre noi mancam branza cu rosii de cand ne stim, mai ales vara. Va asigur si sunt convinsa ca imi dati dreptate, ca nu de la branza cu rosii ne ingrasam, ci de la franzela pe care o consumam alaturi de branza cu rosii, de la covrigi si covrigei, pateuri si pateute si tot felul de minuni. Din punct de vedere caloric, o astfel de combinatie este mai mult decat recomandata, iar singurul motiv pentru care nu ar trebui consumate impreuna ar fi intolerantele digestive pe care uniele dintre noi le putem avea: fie o aciditate crescuta, fie o intoleranta la cazeina, cea din urma fiind destul de rar intalnita. Asadar, daca ne doare stomacul si ne balonam dupa ce mancam rosii, inseamna ca rosiile ne cresc aciditatea, indiferent de combinatia in care sunt mancate. Daca nu ne doare nimic si nici burtica nu ni se umfla dupa ce le mancam, inseamna ca putem sa ii dam inainte mai ales aceasta combinatie reprezinta si o masa foarte gustoasa.

O alta teorie care mi-a amestecat gandurile a fost cea conform careia nu trebuie sa combinam doua tipuri de proteina la o masa pentru ca ne ingrasam. Ciudat este ca majoritatea mancam omleta cu branza, combinam carne cu ciuperci, consumam salate cu ton si branza Feta, mancam si snitele (facute la cuptor ca sa fie si sanatoase), insa atunci cand vedem o farfurie cu piept de pui si alaturi un iaurt, se activeaza teoria. Ca si in cazul de mai sus, aceasta combinatie poate provoca anumite dezechilibre digestive, datorate procesului de digestie care poate fi mai anevoios, dar nici aceasta ipoteza nu se aplica oricarui individ. Evident ca nu vom face niciodata urmatoare combinatie de proteina: mici+carnati+ceafa de porc. Reprezinta si ele surse de grasimi si proteine, insa nu de calitate. Pe langa valoarea nutritionala irelevanta, o astfel de combinatie poate provoca indigestii sau crize biliare, iar despre slabit nu cred ca trebuie sa mai mentionez.

Cireasa de pe tort am lasat-o pentru final. Mai nou, combinatia fatala este cea dintre rosii si castraveti. Ce-i drept nu are legatura cu faptul ca aceasta combinatie ingrasa, ci cu faptul ca ne imbolnaveste. La ce riscuri majore ne supune aceasta combinatie? Pai tot despre aciditatea gastrica este vorba, insa aceste doua legume, chiar si consumate separat (in special castravetele cu coaja) pot creste aciditatea din stomac. Pentru unele persoane, care sufera de afectiuni ale stomacului, o pot creste atat de mult incat sa creeze un disconfort abdominal (gaze, regurgitare, flatulenta, arsuri, balonare), iar pentru alte persoane nu ridica niciun fel de problema. A doua mare problema a acestei combinatii, este data de timpul diferit de digeste a celor doua alimente. Pai in general, cam toate alimentele au timpi diferiti de digestie. Un exemplu banal si des intalnit este celebra friptura cu salata. Si orice alte mancaruri. Daca am vrea sa evitam aceste probleme date de digestia diferita a alimentelor ingurgitate la o masa, care in mod normal se intampla zilnic, ar trebui sa mancam disociat pe alimente, nici macar pe grupe nutritionale. A treia mare problema, si cea care pe multi probabil ii ingrozeste, este suprasolicitarea ficatului. In mod normal, consumul exclusiv de cruditati pune un stres major pe ficat si pe stomac. Insa consumate moderat, in combinatie cu alte alimente, asa cum recomanda si medicii, niciun organ nu va avea de suferit. Asta daca suntem perfect sanatosi din punct de vedere medical. Daca ne stim cu probleme de sanatate, stim deja ce ne face rau si ce ne face bine, asadar combinatiile de genul asta pot fi evitate cu usurinta. In cazul unor probleme de sanatate mai grave, medicul curant, de fiecare data, va prescrie pe langa un tratament medicamentos si un regim alimentar menit sa imbunatateasca starea de sanatate sau sa amelioreze anumite stari date de problemele cronice. In cazuri de genul asta, anumite combinatii alimentare sunt lesne de inteles de ce sunt interzise, insa daca suntem in regula si cu analizele la zi, informatiile de genul acesta nu constituie un adevar universal.

Cat despre acumularea kilogramelor in plus, sunt convinsa ca nicuna dintre combinatiile de mai sus nu au avut vreo contributie, asta in cazul in care nu au fost consumate in cantitati industriale si asezonate cu o franzela alba si pufoasa. Toate stim in sinea noastra de ce ne ingrasam, chiar daca de multe ori dam vina pe diversi factori sau probleme medicale. Cea mai invinuita este glanda tiroida si majoritatea oamenilor cu probleme de greutate tind sa se consoleze cu gandul ca „au glanda’’. Statistic vorbind, numarul persoanelor obeze sau supraponderale care au disfunctii ale tiroidei, este mult mai mic dacat al celor care se confrunta cu probleme grave de greutate si care au la baza alimentatia gresita. Totusi, daca orice incercare si demers de a slabi pare ca nu mai functioneaza, atunci o vizita la medic este recomandata, tocmai pentru acuratetea diagnosticului.

Ca de fiecare data va spun, ASCULTATI-VA corpul. El trimite mereu semnale atunci cand ceva nu este ok. Echilibrul si moderatia vor face mereu diferenta, indiferent ca vorbim despre slabit sau despre mentinerea starii de sanatate. Excesele si abordarile extreme atrag intotdeauna dupa sine dezechilibre. Majore chiar.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
794 shares
Back