Indulcitorii- cum ne indulcim viata fara chimicale

In ultimii ani, studiile au scos la iveala adevarata fata a zaharului alb si anume pericolul la care ne expunem consumandu-l cu regularitate. Daca pana intr-un punct grasimile, inclusiv cele sanatoase, erau considerate vinovate pentru majoritatea bolilor cardiovasculare sau de nutritie, cercetatorii au descoperit ca de fapt principalul vinovat este chiar zaharul.

Si totusi, creierul si intregul nostru organism are nevoie si de putina dulceata, fie ca vorbim strict metaforic, pentru suflet, sau din punct de vedere chimic pentru a functiona corect.

Si pentru ca din ce in ce mai multe persoane au inceput sa fuga de zaharul alb, au aparut pe piata diverse variante inlocuitoare ale acestuia, insa unele dintre ale sunt chiar mai nocive decat zaharul.

Indulcitorii se impart generic in doua categorii: artificiali si naturali. In mod normal vom gandi ca cel artificiali sunt de evitat, ceea ce este absolut corect, iar cei naturali poti fi folositi cu incredere si in orice cantitate, ceea ce este absolut gresit. Chiar daca sunt naturali, in functie de sursa de provenienta, indulcitorii naturali pot aduce kilograme in plus, pot afecta glicemia, ori pot fi metabolitati exact ca si zaharul alb.

Indulcitori naturali:

  1. Stevia– este un indulcitor 100% natural, este cu pana la 200 de ori mai dulce decat zaharul si vestea cea mai buna este ca nu are calorii, deci in cadrul unei diete de slabire este ideala. Totusi, gustul foarte pregnant de dulce nu este pe placul tuturor, iar prin preparare termica, stevia isi modifica gustul, devenind usor amaruie.

  1. Xylitolul- are calorii, insa extrem de putin, resapectiv 1,4 pe gram. Desi denumirea te trimite cu gandul la ceva chimic, xylitolul este un indulcitor natural, mai exact un alcool edulcorant si se gaseste in fibrele fructelor, legumelor, cerealelor sau chiar in scoarta anumitor copaci, cum ar fi mesteacanul.

  1. Eritritolul- se extrage din porumb si, desi, are o putere mai mica de indulcire decat zaharul, eritritolul are 0 calorii, deci cantitatea folosita nu are o foarte mare relevanta, atata vreme cat consumul nu este unul exagerat. Desi nu are impact asupra nivelului de zahar din sange, dar nici a siluetei, eritritolul, ca si restul indulcitorilor, pot provoca diaree.

  1. Manitol- se gaseste in fructe si legume, are doar 1,6 calorii pe gram si o absorbtie lenta, ceea ce il face o alegere buna pentru bolnavii de diabet. Consumul mai mare de 20 de grame pe zi poate duce la tulburari de tranzit intestinal.

  1. Tagadoza- este un indulcitor extras din lactoza, tot un alcool, are putine calorii si cam aceeasi putere de indulicre ca si zaharul. Prin preparare termica nu isi modifica gustul si este singurul indulcitor care poate fi caramelizat.

Indulcitori artificiali:

  1. Aspartamul – desi intra in categoria de „E-uri” periculoase, este folosit in cantitati mici pentru indulcirea bauturilor si alimentelor te tip „light”, „diet’’ sau „no shugar’’. Nu are calorii si are o putere mare de indulcire, motiv pentru care este folosit in cantitati destul de mici. Prin preparare termica, isi pierde proprietatile de indulcire.

  1. Zaharina- nu contine calorii si are o putere de indulcire de pana la 400 de ori mai mare decat zaharul. Nu isi modifica gustul prin preparare termica, asadar este folosita si in prepararea produselor de panificatie si patiserie. Desi ani la rand a fost considerata buna pentru a fi folosita de catre bolnavii de diabet sau de cei care doresc sa slabeasca, ultimele studii arata ca zaharina este nociva pentru organism.

  1. Ciclamatul sau ciclamatul de sodiu- interzis in SUA si Anglia, aprobat in Romania. Este un indulcitor artificial cu potential cancerigen crescut.Cel mai des este folosit ca si potentiator de gust si poate fi recunoscut pe etichetele alimentelor sub denumirea de E 952.

Sucraloza- este folosita de regula impreuna cu alti indulcitori pentru ca are o putere de indulcire de 600 de ori mai mare decat cea a zaharului. Pentru ca nu are calorii, si sucraloza la fel ca si aspartamul, este folosita in produse de timp light, low carb, diet sau no sugar.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back