Fibrele- nutrientii plini de beneficii si fara calorii


Asa cum spune si titlul, fibrele par a fi nutrientii ideali, avand in vedere ca nu au calorii. Ce sunt totusi aceste fibre despre care auzim mai mereu? Ei bine, fibrele sunt substante din plante (balast) care nu se digera si nu se absorb, mai exact trec prin tubul digestiv, curata intestinele si sunt eliminate fara a fi procesate.

Pe langa faptul ca fibrele asigura o senzatie de satietate pe termen lung si nu aduc calorii in plus, ele sunt recunoscute si pentru capacitatea de a preveni, dar si de a combate constipatia. Acest fapt atrage dupa sine multe alte beneficii, precum mentinerea unei greutati corporale normale, dar si a unui nivel normal de colesterol si glucoza din sange, reducand astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare sau a diabetului.

Cum recunoastem produsele bogate in fibre?

In primul rand, ca sa fie bogate in fibre, alimentele trebuie sa fie de origine vegetala, in niciun caz de provenienta animala. Chiar si cele de origine vegetala au nevoie de o atentie sporita, pentru ca marii producatori de produse alimentare au tendinta sa pluseze foarte mult pe stilul de viata sanatos prin diverse strategii de marketing, insa realitatea este cu totul alta. Produsele extrem de procesate si rafinate isi pierd valorile nutritionale si, implicit, cantitatea de fibre. Asadar biscuitii, cerealele expandate, colorate si cu diverse arome nu sunt chiar cele mai fericite alegeri atunci cand vorbim despre calitatea nutritionala.

De cate tipuri sunt fibrele?

Fibrele se impart in doua categorii: cele insolubile si cele solubile.

Fibrele insolubile sunt substante care se regasesc in peretii celulelor vegetale, nu pot fi digerate si principala calitate a acestora este aceea de a normaliza tranzitul intestinal si de a preveni sau ameliora problemele asociate cu constipatia.

Cele mai bune surse de fibre insolubile sunt:

  • Tarate de grau, porumb, orez;

  • Legume: varza, broccoli, conopida, sfecla, morcovi, telina;

  • Nuci si seminte;

  • Cereale integrale.

De retinut este ca, in cazul persoanelor care sufera de diaree, cantitatea zilnica de fibre trebuie limitata.

Fibrele solubile sunt substante care se regasesc in interiorul celulelor vegetale si cel mai important rol al acestor fibre este acela de a scadea colesterolul rau din sange, dar la fel ca si fibrele insolubile, acestea amelioreaza simptomele constipatiei.

Cele mai bune surse de fibre solubile sunt:

  • Ovaz, secara, orz (in special taratele);

  • Fructe, in special merele si bananele;

  • Semintele de in;

  • Leguminoasele: fasole, mazare;

  • Soia.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back