Teoria vs Practica- teoria fara practica aplicata este nula


Din toate partile, internetul musteste de informatii, recomandari si solutii salvatoare pentru absolut orice situatie intampinam in viata de zi cu zi. Nutritia este unul dintre cele mai ample, explicate si exemplificate domenii, in mediul virtual, lucru care, pe multi dintre noi cei care cochetam cu slabitul sau stilul de viata sanatos, ne face asi intr-ale teoriei.

Sunt sute, poate chiar mii de diete, de planuri alimentare care promit, de cele mai multe ori, slabirea spectaculoasa, dar si sanatoasa. Majoritatea acestor diete se bazeaza pe anumite principii alimentare, studiate de catre medici si aplicate pe pacienti cu diverse probleme de sanatate, pe langa problema de baza, supraponderabilitatea si obezitatea. Cele mai comune principii alimentare care, intr-adevar au rezultate bune, sunt disocierea si restrictia calorica.

Pornind de la aceste doua principii, apar tot felul de diete si planuri alimentare care se intind pe perioade scurte de timp, insa si foarte lungi, perioada care se vor a fi inceputul unui stil de viata sanatos. Problema este ca de la aceste principii de baza se concep planuri alimentare care fie sunt departe de a fi sanatoase si asta pentru ca sunt duse la extrem, ori daca sunt concepute corect, sunt interpretate gresit de catre persoanele care vor sa urmeze un astfel de stil alimentar pentru ca, desi, teoria este buna, practica lasa de dorit si asta din motive lesne de inteles: lipsa ambitiei, poftele, si cel mai important, dependenta de glucide.

Este suficient sa stim doar teorie?

Cati sportivi au castigat intreceri sportive de pe banca? Ori câți medici au salvat vieti dormind in timpul gărzii? Dar cati copii si-au rupt mana uitandu-de la copaci? Da, corect! Niciunul! Pentru ca nu e suficient sa ne dam cu părerea despre ce știm noi teoretic ci trebuie sa ne fi luptat in ring ca să înțelegem cat de grea e lupta cu kilogramele si procesul de slabire in sine. Chiar daca străduința aduce transpirație, dureri de spate, de cap ori picioare rupte in lupta împotriva obezitatii, e batalia noastră si trebuie sa o ducem cu determinare si eforturi.

Este extrem de important sa cunoastem principiile alimentatiei sanatoase si sa cunoastem liste intregi cu alimente permise intr-o dieta, insa nu este suficient. Pe langa aceste doua puncte importante, trebuie sa stapanim bine principiile asocierii alimentelor pentru ca nu este suficient sa limpim doar o lista cu alimente permise pe frigider, dar sa le consumam haotic si in combinatii gresite. La fel nu este suficient sa le combinam corect, ci mai trebuie sa ajustam si cantitatile, pentru ca principiul universal al slabirii este restrictia calorica si apoi restul principiilor.

Degeaba cunoastem din scoarta in scoarta carti si compedii de nutritie, daca mancam mult ca si cantitate si alegem in mare parte doar alimentele noastre preferate. Si spun asta pentru ca exista diete care permit consumul moderat de paine, cartofi si dulciuri, iar asta face deliciul pofticiosilor. De multe ori consuma cantitati industriale, depasesc cu mult numarul de calorii recomandate, nu pentru slabit, ba chiar pentru mentinere, insa folosesc pe post de scuza faptul ca asa functioneaza dieta si ca se respecta intocmai principiile ei.

O alta mare greseala frecventa in randul persoanelor care isi doresc sa slabeasca este aceea de a nu calcula numarul de calorii si cel al macronutrientilor, respectiv carbohidrati, proteine si grasimi. Considera ca este suficient sa aleaga cateva alimente dintr-un sir lung, sa le combine dupa bunul plac, fara a tine cont, insa, si de numarul caloriilor si al macronutrientilor. Ca si in cazul de mai sus, principiile au fost respectate, restul nu conteaza. Este total gresit, pentru ca nicio dieta din lumea asta nu va functiona fara un minim deficit caloric. Este logic. Nu putem consuma 3000 de calorii zilnic, cand necesarul nostru este de 2000, iar recomandarea pentru slabit este de maxim 1500, iar apoi sa avem pretentia de a slabi. Eu numesc asta joaca de-a slabitul, joaca periculoasa care poate șubrezi sanatatea si poate incetini metabolismul pana in punctul in care nicio dieta nu va mai avea rezultate notabile.

Ideea ca alimentatia sanatoasa nu ingrasa este un alt factor al supraponderabilitatii. Nu doar mancaea de tip fast food si dulciurile ingrasa. La fel de usor putem acumula kilograme in plus si consumand, peste, fructe in exces, nuci, seminte, oleaginoase si deja celebra paine facuta in casa. In casa sau la brutarie, cu faina alba sau integrala, painea, mancata in exces si in combinatii nefericite, ingrasa si o face rau. Este o sursa de carbohidrat si de aici ideea majoritatii ca nu se poate trai fara paine. Grasit! Nu se poate trai in conditii optime fara carbohidrati, insa fara paine se poate trai foarte bine. Este perfect adevarat ca avem nevoie de toti macronutrientii, insa nu avem nevoie de toti la o masa, eventual de 3 ori pe zi. Carbohidrat nu inseamna doar paine, paste, orez si cereale, ci si legume, fructe si chiar anumite tipuri de lactate.

Concluzia este ca teoria fara practica nu aduce rezultate si nici invers. Toate am fost in punctul in care am tinut o dieta de slabire si multe dintre noi suntem in momentul in care urmam un plan alimentar de mentinere care se bazeaza pe combinatii corecte, alimente sanatoase si cat mai naturale. Constientizam faptul ca niciodata nu vom putea reveni la stilul de viata de dinaintea slabitului si, cu siguranta, nici nu ne mai dorim. Nu mancam mult, ci atat cat sa ne hranim, cat sa nu supraincarcam stomacul si sa facem din procesul de digestie un motiv de a lua medicamente. Am invatat teoria si am pus-o in practica, iar acum incercam sa ajutam pe toti cei care vor sa se reinventeze, sa-si redobandeasca silueta si sa-si imbunatateasca sanatatea. Cumpatarea, informarea, perseverenta si rabdarea sunt cele mai de pret arme in lupta cu kilogramele, Si nu numai!

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back