Cand mersul la sala nu este un aliat impotriva kilogramelor in plus


Inceputul primaverii ne umple sufletele de optimism si si organismul de energie, dar si gura de promisiuni. Cea mai des intalnita promisiune este „De luni ma apuc de dieta’’ si „De luni ma apuc de dieta si ma duc si la sala’’. Minunat! Nu este nimic gresit pana aici, chiar daca, judecand dupa indemnurile automotivationale, ar trebui sa incepem fix de acum. Ori asta, de multe ori e imposibil, pentru ca a te apuca la mijlocul zilei de o dieta nu aduce niciun beneficiu, curatarea frigiderului de lucruri nocive necesita timp, la fel si cumparaturile. Si tot timpul asta e ca o pregatire psihologica. La fel si cu sala. Daca te ia gandul asta la 12 noapte, e dificil sa mai gasesti vreuna deschisa. Asadar si varianta cu „de luni’’ este admisa, dar doar atunci cand nu facem aceasta promisiune de vreo 3 luni incoace.

Si totusi, cateodata mersul la sala nu da rezultate, ba mai mult in loc sa se piarda kilograme, ele se acumuleaza. Si atunci incepem sa dam pe vine, fix pe mersul la sala, mai excat pe antrenamentul cu greutati care ne-a crescut masa musculara pana la refuz. Era ideal daca masa musculara crestea asa de repede, insa cauzele sunt altele si responsabile pentru ele suntem chiar noi.

  1. Entuziasmul

Desi suna super ciudat, prea mult entuziasm poate sa fie in dezavantajul nostru, caci este ca un foc de paie care arde cu putere, dar se stinge repede. Asa se intampla si cu mersul la sala, care se va intampla bruc, cu aplomb, cu febra musculara infioratoare si, intr-un final, cu abandonul, mai ales atunci cand speram ca dupa 2 saptamani, maxim o luna corpul nostru ar trebui sa fie deja pregatit pentru un concurs de Bikini Fitness. Mersul la sala nu functioneaza asa, iar euforia trebuie putin ponderata si imbinata cu rationalul.

  1. Aport caloric prea mare

Multe persoane considera ca mersul la sala este suficient pentru a slabi, asadar alimentatia nu este foarte relevanta, drept pentru care se mananca mult, prost si foarte calorios. De cele mai multe ori, sportul este facut la o intensitate scazuta, caloriile arse in timpul antrenamentului sunt infime comparativ cu cele consumate. Alimentatia este cea mai importanta, iar sportul vine ca un adjuvant. Nici macar celebrele „cheat day’’ nu sunt recomandate la inceputul procesului de slabire, pentru ca psihicul va fi pus la grea incercare, iar o zi de trisare se poate transforma intr-o saptamana, o luna si apoi o viata. Si totusi nu doar mancarea proasta si nesanatoasa ingrasa, ci si cea corecta din punct de vedere al principiilor alimentare corecte, de aceea cantitatea face diferenta.

  1. Obsesia de a arde cat mai multe calorii

Obsesie care ar putea fie sa atraga multe zile de trisare, in ideea in care s-au ars multe calorii, fie desi displayul gadgeturilor si a aparatelor de exercitii cardio arata ca se ard sute spre mia de calorii, totusi forma fizica nu sufera nicio modificare. Nu va bazati pe afisajul aparatelor, pentru cifrele sunt inexacte si difera de la un brand la altul. Arderea caloriilor este un proces destul de complex care tine de cont de anumite criterii, cele mai importante fiind:

  • Rata metabolica

  • Varsta

  • Sexul

  • Tipul de antrenament

  • Alimentatie

  • Greutate

  • Raportul dintre tesutul adipos si masa musculara

  1. Antrenamentele de timp cardio facute in mod excesiv

Acest tip de antrenament, facut excesiv arde masa musculara. Cel mai bun exemplu care arata ca un antrenament facut in exces nu este bun, este chiar alergatul. Maratonistii, cei care alearga mult si fara scop au o masa musculara aproape insesizabila, comparativ cu altetii care alearga distante scurte, insa alterneaza rezistenta cu sprintul. Musculatura lor este frumos dezvolata, ai ales cea a picioarelor, fapt care protejeaza si intreg scheletul osos. Plus de asta, corpul se obisnuieste relativ usor la acest tip de efort, iar dupa cateva sesiuni de antrenament cardio, caloriile arse initial se vor reduce considerabil. O alternanta intre antrenamentele cu greutati (facute intens si crestere progresiva a greutatilor) asigura rezultate mult mai bune. Si evident, ALIMENTATIA!

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
10 shares
Back