Sparanghelul, cartoful dulce si usturoiul – dincolo de mituri

Aşa cum deja v-am obişnuit, şi astăzi vă aducem un „Top 3’’ al alimentelor care nu ar trebui să vă lipsească din alimentaţia zilnică. Aceeaşi Carmen Uzun, vrăbiuţa noastră învingătoare în lupta cu kilogramele, aduce astăzi în centrul atenţiei alte trei minuni ale naturii.

 Dacă nu le cunoaştem gustul şi calităţile, astăzi este momentul să facem cunoştinţă cu:

 

Locul 1- Sparanghelul

Este fantastic! 10 buc de sparanghel au puţin peste 30 calorii, fără niciun fel de grăsime sau colesterol (100g sparanghel = 24 calorii)

Sparanghelul, cu denumirea ştiinţifică Asparagus Officinalis este o plantă originară din Asia şi face parte din aceeaşi familie cu ceapa şi usturoiul, doar că el conţine foarte multă clorofilă, care îi da şi culoarea verde specifică. Există şi alte soiuri, respectiv alb, mov dar cel verde e cel mai bun şi cel mai preferat.

Conţine:

 • vitamine A, C, E, K, cele grupul B, acid folic;

• minerale: K, Mn, Că, Mg, Fe, Na, Zn, Se;

• antioxidanţi ;

• folaţi;

• inulină;

• acizi omega 3;

• asparagină, un aminoacid care ne ajută în eliminarea toxinelor din organism.

Beneficii:

 • proprietăţi antioxidante;

• proprietăţi anticancerigene;

• ajută la creşterea şi dezvoltarea densităţii osoase şi previne osteoporoza şi artritele;

• inulina ajută la digestie;

• efect diuretic şi detoxifiant;

• benefic pentru tractul urinar;

• esenţial pentru sistemul cardiovascular;

• proprietăţi antidepresive;

• limitează procesul de îmbătrînire;

• antireumatic;

• efectul afrodiziac, pe care mulţi îl asociază cu sparanghelul, nu este datorat compuşilor săi, ci este unul psihologic, dar varianta sugestivă ridică sparanghelul la o treaptă superioară. Deci da, este un bun afrodiziac.

Concluzie:

 Este uşor de digerat, indicat în curele de slăbire şi nu numai, se poate consuma sub formă de salate, sucuri, decocturi, la grătar, în supe, fiert, copt.

 

Locul 2- Cartoful dulce

 La prima vedere, nu pare ceva interesant. Descoperit de Columb ca şi cartoful alb, cel dulce are o valoare nutritională mult mai mare şi conţine mult mai multe substanţe nutritive în compoziţie.

Sunt 2 categorii de cartofi dulci: cartoful Jersey (mai sec la pulpă) şi catoful Yam (mai zemos şi mai portocaliu).

100g de cartof dulce la cuptor are cam 110 calorii, deci e perfect în orice dietă.

 Conţine:

 • potasiu dar şi sodiu (atenţie un pic la sare);

• calciu ;

• Fier

• vitamina B;

• mangan;

• fosfor;

• vitamina A, deci o sursă importantă de betacaroten;

• fibre;

• quercitina, un antioxidant fantastic care se găseşte în coaja sa. Nu acelaşi lucru se poate spune si despre coaja cartofului alb, care este toxică (chiar dacă o vedem în tot mai multe restaurante).

Beneficii:

 • este recomandat persoanelor diabetice prin prisma indicelui glicemic scăzut;

• reglează glicemia;

• îmbunătăţeşte digestia;

• previne constipaţia;

• creşte fertilitatea la femei;

• în timpul sarcinii şi alăptării asigură un echilibru hormonal natural;

• ajută la menţinerea sistemului muscular;

• ajută sistemul nervos şi conferă un somn liniştit;

• ajută pielea datorită betacarotenului şi previne ridurile.

Contraindicaţii:

 • persoanele care iau beta blocante trebuie să îl consume cu prudenţă datorită potasiului din compoziţie;

• în cantităţi mari şi în exces poate colora pielea şi unghile în galben.

 

 

Locul 3- Usturoiul

 Alium Sativum – după denumirea ştiinţifică este un antibiotic natural cu spectru larg datorită conţinutului sau de minerale, vitamine, antioxidanţi şi fitonutrienti.

 Alte proprietăţi ale usturoiului:

 • reduce colesterolul şi previne depunerea lui pe vesele de sânge;

• ajută la scăderea rigidităţii vaselor sangvine;

• mai nou s-a descoperit, după un vast studiu, că o alimentaţie cu usturoi scade riscul de cancer la stomac;

• bogat în potasiu;

• fier;

• calciu;

• magneziu;

• vitamina C.

100 g /zi de usturoi ne asigură aproape 100% din necesarul zilnic de vitamina B6, vitamina C, Cupru, Fier, Calciu, Seleniu.

100 g usturoi = 150cal

Contraindicaţii:

• sunt persoane alergice la usturoi;

• nu se mănâncă usturoi înainte de intervenţii chirurgicale, darorita subţierii sângelui ceea ce poate duce la hemoragii sau sângerări excesive;

• persoanele care folosesc Aspirina trebuie să aibe grijă la consumul de usturoi;

• usturoiul interacţionează cu acţiunea anticonceptionalelor aşa că protecţia anticonceptionalelor este mai scăzută;

• femeile care alăptează trebuie să acorde p atenţie deosebită, deoarece usturoiul trece în laptele matern şi îi schimbă gustul, astfel copilul poate respinge laptele;

• consumul mare de usturoi poate irită stomacul şi poate provoca dureri abdominale;

• reduce efectul unor medicamente antivirale.


Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back