Alimentația copiilor

A fi părinte este un lucru minunat,  fiecare părinte știe că nu există bucurie mai mare ca atunci când își vede copilul zâmbind, când face primii pași în viață și când îl vede cum crește în fiecare zi.  Toate aceste lucruri se pot simți doar atunci când micuțul nostru este sănătos.

Având în vedere că în ultimii ani se acordă o atenție majoră nutriției și consecințelor nefaste ale alimentației necorespunzătoare asupra sănății copilului, fiind o rată destul ridicată a obezității, noi ca părinți, suntem direct răspunzători de sănătatea copilului nostru și ce se află în farfuria lor.  Din păcate nu se dă importanță sănătății alimentare în școli, așa cum ar fi firesc, iar copiii nu sunt educați acasă de câtre părinți, sau deprind obiceiuri nu tocmai sănătoase.

Educația obiceiurilor alimentare se face încă de la vârste fragede, cu blândețe, chiar dacă micuțul nu înțelege importanța alimentelor, dar când va crește mare vă va mulțumi pentru grija acordată și implicarea de a avea un copilaș sănătos și plin de viață.

Dar întrebarea mămicilor este CUM reușim?  Trebuie să fim conștiente că nu le vom face întotdeana planul alimentar, cu atât mai puțin când vor crește, dar îi putem învăța bazele unui stil de viață sănătos prin metode interactive cu care să le facă plăcere, de exemplu îi vom învăța culorile prin asocierea fructelor și legumelor, astfel le va reține mult mai ușor.

De asemenea, mișcarea este un element important pentru a fi sănătoși.  Sportul și exercițiile fizice îi va ajuta să se simtă mai energici, pentru o greutate normală, să aibă încredere în ei și vor fi mai disciplinați.

CE SĂ FAC SĂ CRESC MARE ȘI SĂNĂTOS?

• Să mă spăl pe mâini înainte de fiecare masă și ori de câte ori merg la toaletă sau pun mâna pe clanțe, balustrade, telefoane sau alte obiecte purtătoare de bacterii.

• Să acord o importanță micului dejun (să nu plec nemâncat la școală)

• Să mănânc la aproximativ aceleași ore, având mese regulate în fiecare zi

• Să mestec alimentele un timp suficient pentru a nu suferi stomacelul

• Să iau masa cu mami, tati, surioara/frățiorul

• Să beau sucuri proaspete, din fructe naturale

• Să prefer fructele în locul prăjiturelelor, chipsurilor, bomboanelor

• Să am 5 porții de legume și fructe în fiecare zi

• Să spăl legumele și fructele înainte de a le consuma

• Să fac mișcare în aer liber cel puțin 60 minute alături de prietenii mei

• Să citesc mai multe cărticele, și să îmi petrec mai puțin timp la TV/tabletă

*** Ar fi foarte bine dacă copilul ar vedea în fiecare zi aceste sarcini, să fie undeva lipite la îndemâna lui, susținându-i să facă aceste lucruri minunate, asigurându-le, astfel o creștere frumoasă și sănătoasă.

 

SFATURI PENTRU PĂRINȚI

➢ Oferiți copilului libertatea de a alege o paletă cât mai variată de alimente împărțite pe mese și ore regulate, astfel copilul nu vă va cere constant dulciuri, știind că va primi o gustare sănătoasă.

➢ Copilul poate decide singur cât să mănânce. Este indicat ca acesta să fie lăsat să mănânce până se satură, nu până termină tot din farfurie!  Copilul nu trebuie forțat să se alimenteze chiar dacă refuză să mănânce, astfel va învăța că trebuie să accepte obiceiurile alimentare impuse de părinți și există posibilitatea de a interveni problemele cu greutatea.

➢ După o perioadă de educare alimentară, copilul va învăța cât și când să mănânce.  În timp, copiii vor evalua și opțiunile unei alimentații sănătoase, vor putea selecta alimentele pe care le consumă.

➢ Este bine să fie implicat în activitățile gospodărești, precum cumpărarea alimentelor, astfel el va învăța mai ușor importanța citirii etichetelor alimentare.

➢ Masa trebuie servită într-un mediu fără conflicte.  În timpul mesei este de dorit să evitați discuțiile aprinse și nu se va face educarea în acel moment.

➢ Încercați să mâncați cât mai des în familie, va ajuta copilul să dobândească în timp o atitudine pozitivă în legătură cu masa în familie.

Odată cu inaintarea în vârstă si atingerea pubertății și adolescenței, situația se poate complica sau simplifica! Totul tine doar de noi si de exemplele pe care i le dau părinții! Dacă noi gătim sănătos si gustos, dacă si tatal, bunicii, mătușile, unchii, frații mai mari și prietenii vor intelege si vor accepta ca beneficiile schimbării alimentației le va oferi tuturor o viață mai bună, atunci și tinerii nostri aflați la pubertate ori adolescenta, vor accepta mai usor ca chipsurile nesănătoase au fost înlocuite cu cele făcute în casă, din vânătă, ori cartof dulce ori dovlecel, ca friptura e la fel de buna si cu legume (pentru ei, inclusiv cartof) la cuptor sau pe gratar nu doar în combinație cu veșnicii cartofi prăjiți, ca fructele sunt si ele delicioase și dulci pentru ca mami le pregătește in salate de fructe asortate si sigur vor da o șansă dulciurilor făcute în casă, preparate cu ingrediente sănătoase si mai puțin păcătoase.

 

Până la urmă, totul tine de educație! Dacă noi conștientizăm importanța acestei schimbări, misiunea de a aduce si copiii noștri in armonie cu alimentația sănătoasă va fi una mult mai ușoară!

Greșelile alimentare de azi le vor aduce peste ani boli grave! Schimba gusturile micutilor tai AZI!

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
15 shares
Back