Alimentatia sanatoasa- cand ne ajuta si cand ne saboteaza

Alimentatie sanatoasa in sus, alimentatie sanatoasa in jos, asta auzim de cativa ani incoace de prin toate partile.  Se marseaza foarte mult pe aceasta notiune si, toti, cunoscatori sau nu, aleg „sa manance sanatos’’, mai ales atunci cand doresc sa slabeasca.

Cu siguranta ca alegerea unui stil de viata sanatos care implica si o alimentatie pe masura, este ideal, insa confuzia conform careia, alimentatia sanatoasa este o buna alegere doar pentru slabit, poate un efect invers celui pe care il dorim.  Cu alte cuvinte, o alimentatie sanatoasa ne poate ajuta sa slabim, sa avem o conditie fizica si clinica buna, insa, in aceeasi masura ne poate aduce kilograme in plus.

Nu de putine ori am intalnit persoane cu probleme de greutate care spuneau ca desi mananca sanatos, produse BIO si ECO, nu reusesc sa slabeasca. Ca o urmare fireasca, intrebarea era ce anume mananca in contul acestei alimentatii sanatoase. Raspunsul pe cat de sigur, pe atat de naiv era „orice, inclusiv prajituri, dar sunt facute in casa si cu produse de la tara’’.  Nu contesta nimeni calitatea superioara a acestor produse, insa ingrasa la fel de mult si la fel de repede cum o fac chipsurile sau mancarea de tip fast-food.

Asa cum am mai spus si pana acum, pe langa calitatea alimentelor pe care le consumam, cantitatea este esentiala. 

Cat de sanatoase ar fi cerealele integrale, pe atat de mult ingrasa consumate in cantitati mari.  Migdalele, alunele si nucile sunt ideale pentru un boost de energie, pentru doza de grasimi sanatoase care ne mentin pielea frumoasa, organele sanatoase si creierul in cea mai buna forma, unde mai pui ca sunt si gustoase, insa cantitatile prea mari, nu numai ca ingrasa la fel de mult precum cartofii prajiti cu aripioare picante sau alte „placeri vinovate’’, insa pot provoca si diverse crize biliare.

Si atunci care este varianta cea mai buna si corecta?  Ca si pana acum, raspunsul este MODERATIA, ECHILIBRUL si CUMPATAREA.  Mancarea multa, indiferent cat este de sanatoasa, ingrasa si asta pentru ca, orice in afara apa, are calorii.  Diferenta o face insa calitatea alimentelor, combinarea macronutrientilor si numarul de mese pe zi.  Mancarea sanatoasa, pregatita cat mai simplu, mesele regulate si gustarile vor asigura o senzatie de satietate pe parcursul unai zile, fara sa ne trezim in toiul noptii cu vreo senzatie de foame de lup si implicit tot felul de pofte culinare. 

In cazul produselor nesanatoase, o pofta satisfacuta rar, in cantitate decenta nu ne pericliteaza nici starea de sanatate, nici silueta si nici va strica un stil de viata sanatos si echilibrat. Ideea este ca un cheat meal nu trebuie sa devina un cheat day…week si in final un cheat life.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
14 shares
Back