Principii alimentare corecte – diete esuate

Am mai scris la un moment dat despre dietele alese gresit si cat ne pot costa.  De la bani pana la sanatate subrezita.  Chiar daca rezultatele pot fi spectaculoase ele nu poti fi mentinute pe termen lung tocmai din cauza dezechilibrelor pe care le creeaza.

Cu toate astea, la baza fiecarei diete de slabire, stau cateva principii alimentare corecte si sanatoase, insa sunt prost intelese.  Cel mai des, in ultima vreme, mi-au atras atentia dietele hiperproteice.  Nu este un secret pentru nimeni ca eu sunt un fan declarat al alimentatiei bogate in proteina si cea mai vehementa sustinatoare a ipotezei ca proteina ajuta la slabit, insa alimentatia hiperproteica tinde sa fie una gresita si cu alegeri alimentare extrem de nocive si, mai ales, fara nicio legatura cu proteina in adevaratul sens al cuvantului.

Mereu am spus ca oamenii sunt dispusi sa faca orice pentru a pierde kilogramele in plus cu usurinta, si spun asta pentru ca am fost una dintre ele, dar esecurile repetate si problemele de sanatate dobandite m-au facut sa mi schimb radical parerea despre performanta obtinuta cu usurinta.

Care sunt greselile cele mai des intalnite in dietele proteice:

  • Consumul de mezeluri.  Mezelurile nu au nici cea mai mica legatura cu proteina.  Desi par niste produse obtinute din carne, ele de fapt sunt un amestec de resturi de tesut, grasime, amidon si aditivi alimentari.
  • Consumul de branza topita.  Desi produsele lactate sunt surse excelente de proteina, branza topita nu se incadreaza in aceasta cateogrie, ci mai degraba in categoria unor produse dubioase cu aroma de branza.
  • Consul semipreparatelor pe baza de carne: nuggets, pui shanghai, snitele, fish fingers nu sunt altceva decat niste amestecuri din resturi de carne, grasime si alte substante cu denumiri greu de citit.  Carnea propriu zisa se gaseste in cantitati infime, insa substantele chimice si cancerigene totodata sunt cu din belsug.
  • Dozarea gresita a proteinei pe parcursul unei zile.  Proteina animala, in special carnea, se digera intr-un interval de 2-6 ore, in functie de tipul de carne ales. In baza acestei informatii, ideal este sa se consume o cantitate de proteina mai mare in prima parte a zilei pentru a evita si a opri nevoia de a consuma carbohidrati (in traducere libera pofta de paine, ciocolata, prajituri sau covrigei) si nu la cina asa cum au multi tendinta sa o faca.  Prea multa cantitate de proteina ingerata la o singura masa nu poate fi metabolizata corect si nici folosita in scopul stabilit initial: slabire sau cresterea masei musculare.
  • Excluderea legumelor din alimentatie.  Chiar daca o dieta se bazeaza preponderent pe proteina, asta nu inseamna ca legumele pot influenta negativ procesul de slabire, ba dimpotriva, il pot imbunatati.  Legumele bogate in fibre, in special cele verzi, datorita enzimelor pe care le contin ajuta si imbunatatesc digestia, asimilarea si combat efectele negativei ale consumului prea mare de proteina, si anume, constipatia.

Alegeti proteinele pure, calitative si care nu va pun sanatatea in pericol, ba chiar imbunatatesc calitatea vietii. 

Care sunt cele mai bune surse de proteina animala si nu numai:

  • Carnea de pasare
  • Oua
  • Branza
  • Iaurtul grecesc
  • Mozzarela proaspata
  • Peste
  • Fructe de mare
  • Spanac
  • Broccoli
  • Muschi de vita
  • Muschi de porc
  • Ciuperci

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
1 share
Back