Nu, nu si iar nu- Alimente pe care trebuie sa le evitam cat mai mult cu putint

 

Nu-i asa ca atunci cand dorim sa slabim si incepem sa studiem putin fenomenul, totul pare greu, iar variantele de mancare par putine spre „In afara de aer, am voie si altceva?’’

Vestea buna este ca totul doar pare a fi greu. Lucrurile sunt chiar simple si asta pentru ca trebuiesc evitate doar cateva alimente si derivatele lor. Evident, cand spunem ca trebuiesc evitate, nu inseamna ca nu putem sa facem si abateri in ceea ce le priveste, insa abaterile, pentru a nu fi un impediment in lupta cu kilogramele, ar trebui sa indeplineasca anumite criterii, precum frecventa cu care consumam alimentele respective si cantitatea lor.

Poate din convingere, poate din nestiinta sau „de moft’’, atunci cand vine vorba despre slabit si implicit o schimbare a stilului alimentar, multe persoane pornesc la drum cu ideea gresita ca nu mai pot manca nimic gustos, ca papilele lor gustative vor fi torturate si evident, vor aprea anemii, caderi de calciu, stari lipotimice, ce sa mai, dezastru. Culmea este ca, o alimentatie pe care multe dintre noi o credeam complexa si normala si care ne-a adus kilograme in plus, este mult mai nociva pentru sanatatea nostra.

Vad foarte des doleante care presupun un exemplu de meniu pe o saptamana, doua…o viata. Ei bine, asta nu exista, pentru ca meniurile ni le concepem noi, in primul rand, in functie de preferinte, buget si activitatea fizica. De ce avem tendinta sa cerem meniuri? Pentru ca este varianta mai usoara si pentru ca, in mod gresit, mereu am ales sa urmam diete universale tinute dupa ureche. Schimbarea stilului de viata alimentar asta presupune de fapt, sa ne gandim si sa ne concepem propriile meniuri, sa invatam sa mancam corect, sanatos si sa urmam acesti pasi pentru tot restul vietii, asta pentru a nu fi nevoite sa reluam la nesfarsit „slabirea’’.

Ce trebuie sa evitam cat mai des cu putinta atunci cand dorim sa slabim?

 

  1. Zaharul

Si aici nu ma refer numai la cel alb, care este intr-adevar cel mai nociv, ci la toate tipurile de zahar, care, in cantitati mari, au aceleasi efecte. Printre cele mai de temut efecte ale zaharului se numara riscul crescut de cancere, obezitatea, bolile cardiovasculare si scaderea imunitatii.

Multe persoane aleg variante naturale pentru a inlocui zaharul, precum zaharul brun,mierea sau siropul de agave, pornind de la premisa ca sunt mai sanatoase. Nici vorba. Cantitatea de nutrienti regasite in miere, de exmplu, este infima, asadar, atat mierea, cat si restul variantelor, consumate in cantitati mari, aduc aceleasi efecte adverse ca si zaharul alb si ingrasa la fel de tare. Dar pentru ca vorbeam la inceputul articolului de abateri, o lingurita pe zi, la alegere dintre aceste variante, nu reprezinta o tragedie nici asupra siluetei si nici a starii de sanatate.

 

  1. Conservantii si aditivii alimentari.

Nu sunt nimic altceva decat componente chimice care imbunatatesc aspectul si gustul anumitor alimente in compozitia carora se regasesc. Pe langa nocivitatea asupra sanatatii, ele vin si cu o multime de calorii goale, adica acea valoare energetica mare care nu confera si nutrienti pentru buna functionare a organismului. Asadar, pentru ca ei nu se consuma ca atare, evitati alimentele care contin aceste substante.

  1. Mezelurile

Indiferent cat se investeste in reclame si strategii de marketing, producatorii de mezeluri nu investesc nici macar pe sfert in calitatea produselor pe care le fac. Carnea, componenta care ar trebui sa fie de baza, lipseste intr-o proportie destul de mare, aceasta fiind inlocuita cu tesuturi animale (piei, oase, zgarciuri, intestine), amidon din belsug, zahar sub diverse forme si denumiri,  soia (o planta controversata, care in ultimii ani s-a dovedit a nu fi inlocuitorul minune al carnii, ba din dimpotriva, este extrem de procesata pentru a fi comestibila), conservati si aditivi alimentari.

 

  1. Faina alba

Ca si in cazul zaharului alb, faina este un aliment care aduce doar o multime de calorii goale, fara prea multe beneficii notabile. La fel si produsele obtinute din faina alba, la care se adauga si restul de produse mai sus mentionate si nu numai, trebuiesc evitate cat de mult putem, mai ales ca exista si variante care pot inlocui faina alba, dar care, mare atentie, vin cu la fel de multe calorii.

 

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
11 shares
Back