Bolul cu salata- Sanatate, energie si silueta mult visata

 

Fie ca le tratam ca pe o garnitura sau, in functie de ingredientele folosite, ca pe mese de sine statatoare, salatele sunt intotdeauna o alegere buna in fiecare sezon si asta pentru ca sunt pline de vitamine si atioxidanti. Vara ne racoresc si ne protejeaza impotriva alergiilor de sezon, iar iarna, datorina nutrientilor pe care ii au, salatele ne cresc imuntatea si ne protejeaza impotriva virusilor.

In functie de cata atentie acordam acestui timp de mancare, salatele pot fi considerate fade si fara gust, din simplul fapt ca nu se folosesc ingrediente gustoase care sa dea atat gust, dar ca sa aduca si beneficii nutritionale, iar la polul opus sunt persoanele care folosesc prea multe ingrediente si dressinguri, iar asta le transforma in bombe calorice.

 

Ce sa punem in bolul cu salata pentru a fi o sursa gustoasa de energie, de sanatate si care sa fie prietenoasa si cu silueta?

  1. Salata verde

Are putine calorii, se digera repede si cu usurinta fara a pune presiune pe stomac, curata colonul datorita concentratiei mari de fibre pe care le contine, este bogata in Vitamina K si poate fi consumata zilnic, fara restrictii. Este, cu siguranta, cel mai la indemana tip de salata si poate fi baza pentru salate mai complexe, ori consumata ca atare pe post de garnitura.

 

 

  1. Spanacul

Este bogat in fier, calitate pentru care spanacul este recomandat si ca adjuvant in tratarea anumitor probleme de sanatate precum avitaminozele, carentele de fier anemiile si spasmofiliile latente. De regula, frunzele mature sunt preparate termic sub forma de piureuri sau supe, iar cele tinere (baby spanac) sunt excelente pentru a fi consumate crude alaturi de alte tipuri de salate sau legume crude.

 

 

  1. Rucola

Desi nu este o planta chiar pentru toate gusturile, rucola vine cu o multime de beneficii. Pe langa vitaminele si mineralele din compozitie, fitonutrientii sunt o calitate majora a acestei plante, ei protejand organismul impotriva imbolnavirii si impiedicand dezvoltarea anumitor celule canceroase.

 

 

  1. Kale

Desi este o planta furajera si folosita pana acum cativa ani ca atare, in ultimii ani s-a descoperit ca acest tip de varza aduce nenumarare beneficii organismului nostru. Conform studiilor, Kale contine mai mult calciu decat laptele de vaca si de asemenea este o sursa buna de proteina vegetale. La fel ca si restul plantelor, frunzele de kale pot fi adaugate in blul cu salata alaturi de alte frunze si legume proaspete.

 

 

  1. Salata Iceberg

O combinatie intre salata verde si varza, salata iceberg aduce, pe langa gustul dulceag si o multime de vitamine, minerale si antioxidanti. La fel ca si salata verde, poate fi combinata si cu alte tipuri de frunze si legume proaspete, fie consumata ca atare.

 

Si daca nu stiti exact ce sa mai puneti in salate pentru a le da savoare, culoare si in acelasi timp sa ramana si prietenoase cu silueta noastra, in lista de mai jos cu siguranta veti gasi variante pe placul vostru:

  • Rosii cherry (de regula au mai putin zahar decat cele normale)
  • Somon sau orice alt timp de peste afumat
  • Avocado
  • Nuci si semninte
  • Oua
  • Branzeturi
  • Ton
  • Masline
  • Castraveti
  • Morcovi
  • Telina
  • Boabe de porumb (insa mai rar si cu mentiunea ca nu sunt prea multe surse de carbohidrati in acelasi bol)
  • Piept de pui
  • Dressinguri din uleiuri presate la rece (masline, samburi de struguri, chiar si cel de floarea soarelui), otet balsamic sau nu sau iaurt.

Evident ca din lista de mai sus nu vom alege toate ingredientele o data, ci maxim 2-3 puse in bol alaturi de frunzele miraculoase mentionate. In mod normal o salata trebuie sa fie suficient de hranitoare mai ales atunci cand este consumata ca o masa de sine statatoare, asadar ramane la alegerea fiecareia dintre voi sa combinati dupa bunul plac aceste ingrediente, insa pentru un bol de salata sa nu sariti de 500 de calorii.

 

 

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
14 shares
Back