Dusmanul ascuns din alimentele recomandate in diete

 

Nu mai este un secret ca traim in era „free”. Gluten free, sugar free, fat free, carbs free si tot. La prima vedere pare ideal si, nu stiu voi, dar eu mereu visam la ziua cand se vor inventa alimentele fara carbohidrati, fara grasimi, fara zahar, fara sare, fara nimic, dar care sa fie gustoase si sanatoase si care sa-mi modeleze si talia in timp ce le savurez tolanita pe canapea. Intre timp ele au aparut, iar eu am invatat, sau mai exact, am inteles ca asa ceva nu exista. Evident dupa ce le-am incercat pe toate.

Totul este pur marketing si reclama mincinoasa. Atunci cand vorbim despre „inlocuitori” pentru anumite alimente clasice precum painea si zaharul, despre care stim ca sunt inamicii siluetei, fie vorbim despre alimente extrem de procesate si nocive pentru sanatate, fie vorbim despre inlocuitori sanatosi, dar care ingrasa la fel de tare, consumati in cantitati mari.

 

Dupa cateva esecuri intr-ale inlocuirii alimentelor, mi-am alcatuit si un top al alimentelor de care ar trebui sa ne ferim atunci cand vrem sa slabim, chiar daca ambalajele promit slabire, tonifiere si alte minuni.

 

  1. Rondele de orez expandat

Inodore si insipide , aceste rondele de orez expandat par, pentru multe persoane,  o alternativa extraordinara pentru paine. Ce nu stiu aceste persoane este ca rondelele respective nu contin nici fibre, nici proteine, ci doar o multime de carbohidrati. De aici rezulta multe calorii goale care nu aduc beneficii notabile organismului. O felie, maxim doua de paine din faina integrala si secara ar fi o alternativa mult mai buna si pentru aceste rondele, dar mai ales pentru inlocuirea clasicei franzele albe.

 

  1. Batoane de cereale

Mai ales daca au si niste fructe confiate, iar pe ambalaj scrie ca ar contine si miere poliflora, par a fi gustarile ideale. Dulci, sanatoase si, culmea, mai si slabesti de la ele! Iar daca mai scrie pe ambalaj ca sunt si pentru slabit, merg mancate cate 2-3 o data, nu? Gresit! Sunt mici bombe calorice, pline de zahar si care nu au vazut nicio urma de miere in toata existenta lor pe piata. Nu ca ar fi mierea un indulcitor „diet friendly’’, dar macar este unul natural. Nu sunt nici macar bogate in fibre, asadar mare beneficiu nu aduc nici in alimentatie, nici pentru sanatate si, cu atat mai putin, pentru dieta. Daca simtiti nevoia de cereale, mergeti pe varianta fulgilor de ovaz.

 

  1. Alimente organice, fara glutem, eco, bio…trio

In primul rand, un aliment bagat intr-o punga de plastic care rezista pe un raft de magazin pana la 3 ani, nu mai este nici organic, nici eco, nici bio….poate doar fara gluten, insa este raul cel mai mic.

Cu siguranta ca alimentatia bio a devenit o moda, un must have al fashionului alimentar. Una e sa spui ca ai mancat un piept de pui cu salata de rosii si alta e sa spui ca ai mancat pui „stress free” si au mancat doar boabe de cereale udate cu lacrimi de pui de panda. Ironica sau nu, cam asta este adevarul. Nici stim exact ce punem in cosul de cumparaturi atunci cand le facem dintr-un supermarket, ci doar cand le luam direct de la sursa din ograda omului de la tara.

 

  1. Covrigeii

Stiti voi, aia de care va povesteam eu ca ii mancam ca sa-mi tratez gastrita. Si am tot tratat-o pana la vreo 75 de kilograme- asta oficial, pentru ca neoficial cred ca deja bateam 80 lejer. Par inofensivi si sunt si laudati ca ar pentru simplus motiv ca nu contin grasimi. Nu conteaza ca exista grasimi bune si ca ar fi mult mai indicate spre consum decat acesti covrigei care contin doar sare si faina alba din greu. Fugiti de ei. Pe cat sunt de mici si de uscati, pe atat de tare ingrasa. Si nici gastrita nu o vindeca. Parol!

 

  1. Sucurile naturale din fructe

Subiectul meu preferat. Am baut cisterne de suc natural, fie facut in casa, fie cumparat. Rezultatul a fost unul dezastruos in ambele cazuri. Ganditi-va ca pentru un pahar de suc naturol e nevoie de cel putin 4 fructe. Asadar, intr-un pahar de suc natural vom avea doar apa si zaharul din fruct, iar fibrele si vitaminele, adica esentialul,  va fi aruncat la cosul de gunoi. Mai bine mancati un fruct, doua pe zi decat sa beti suc natural din doua, trei kilograme de fructe pe zi.

 

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
21 shares
Back