Mituri despre slabit

Numai cine nu a incercat in repetate randuri sa slabeasca tinand tot felul de diete, care mai de care mai bizare, nu a dat nas in nas cu minturile despre acest procedeu aparant trimis din strafundurile tenebroase pentru a ne face sa regretam fiecare calorie consumata in plus. Insa numai cine a inteles ca slabitul nu inseamna cura de slabire timp de 2-3-haptispe saptamani, a reusit sa demonteze toate aceste mituri care roiesc in jurul slabitului.

Cele mei des intalnite mituri sunt de regule si greselile comune in materie de slabit, cele care fie ne aduc mereu in punctul initial, fie ne imbolnavesc sau, cu un mega ghinion, chiar ne ingrasa.

 

  1. Mitul NUMBER ONE: Mananca fructe pentru a slabi

Este preferatul meu si evident ca pana l am demontat, i-am da multa crezare si imi pusesem toata speranta in el. Pe langa speranta pusesem si cateva kilograme in plus de la atatea fructe. Fructele au zahar, chiar daca se numeste fructoza si suna foarte natural, tot zahar este. Atunci cand vorbim de slabit inseamna ca ceva ne-a adus in punctul ala, respectiv mancarea multa, mancarea proasta sau combinatiile gresite. Sau chiar toate la un loc, de cele mai multe ori. In aceasta situatie, o cura de slabire cu fructe e moarte curata, fie a noastra, fie a siluetei. Pentru ca daca mancam 3 coacaze si jumatate de capsuna pe zi, slabim, dar ingrosam si randurile pe la spitalele de urgenta. Pe de alta parte daca mancam 3 kilograme de banane, 5 mango si o ladita de struguri, mai bine renuntam la dieta. Se va lasa cu kilograme in plus. Multe kilograme in plus.

Fructele sunt bune, insa nu pentru ca ar fi pline de vitamine si minerale, ci pentru ca sunt dulci. Si fix pentru asta le mancam, movul fiind unul simplu: inlocuim ciocolata cu fructele…va fi infinit mai bine, ne spunem! Cu siguranta va fi infinit mai bine daca ne rezumam la un fruct, maxim doua pe zi, iar atunci cand dorim sa slabim, ideal este sa le alegem pe cele cu continut redus de zahar.

 

  1. Mitul 2: Alimentatia vegana face minuni

Cea mai mare greseala este aceasta parere ca o alimentatie proteica inseamna halci de carne, eventual cefe de porc si carnati. Aud des „nu imi place carnea’’ si cred ca e la fel de firesc cum nici mie nu imi plac urzicile. Insa proteina animala este vitala pentru functionarea organismului nostru. Iar proteina animala nu inseamna galantare intregi de carnuri, ci si oua, lactate si fructe de mare. Pare logic, nu?

Suntem omnivori si in ciuda tuturor teoriilor aparute pana acum, tot omnivori ramanem, iar asta inseamna ca putem consuma deopotriva carne si vegetale. Cu siguranta ca este un trend sa fii vegan si ca, facand o foame crunta, poti slabi. Oricine slabeste daca mesteca 3 frunze de salata si 2 de patrunjel pe zi, dar hei, asta este ifometare. Ce vorbesc eu aici?! Este direct malnutritie, iar pana la inainitie nu e drum lung.

Pe de alta parte, daca iubim mancarea dar si noul trend, veganismul, nu vom reusi niciodata sa fim prea slabi si asta pentru simplul fapt ca mancarea vegana vine cu foarte multi carbohidrati. Cat putem rezista cu salata? Maxim 2-3 zile, apoi lipsa de energie isi va spune cuvantul si vom incepe sa consumama si cereale in absolut toate formele lor, dar si leguminoase (linte, naut, mazare, soia etc).

Atentie! Aici vorbim despre SLABIT si nu despre vreo conditie medicala care impune un astfel de regim alimentar. Desi, ma indoiesc ca exista afectiuni cronice care impun restrictia totala a proteinei animale.

 

  1. Mitul 3: Mananca regeste dimineata

 

Evidenta ca servirea micului dejun nu este o greseala, insa o greseala este sa credem ca dimineata putem manca absolut orice si oricat doar pentru ca este dimineata. Ideea de mic dejun bogat este prost niteleasa. Bogatia nu se refera la cantitatea de mancare ingerata, ci la calitatea acesteaia, respectiv nutrientii care sa ne ofere energia necesara bunei functionari pana la urmatoarea masa. In afara de asta, dupa cateva ore de somn cand metabolismul este incetinit, stomacul nu este pregatit sa primeasca prea multa mancare si sa o si digere corespunzator. Apoi intervine povestea caloriilor, care pot fi prea multe si la care adaugam altele provenite de la celelalte mese si de aici cred ca ne dam singure seama ce se intampla: ne ingrasam, pentru ca in loc sa iesim pe deficit caloric, noi depasim cu mult necesarul zilnic inca de la primele ore ale diminetii.

 

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
44 shares
Back