Spune-mi ce poftesti si iti spun ce carente ai!

 

Despre pofte am mai discutat si cu alte ocazii si am stabilit ca, de cele mai multe ori, sunt mofturi, insa exista situatii in care aceste pofte semnaleaza anumite carente aparute in urma unor diete restrictive.

Asadar, ce lipsuri zgandare monstruletii poftelor si cum putem sa le combatem fara sa ne ingrasam?

 

  1. Pofta de dulce

Cea mai frecventa si mai comuna dintre toate poftele este pofta de dulce: gogosi, ciocolata, prajituri, inghetata. Pe scurt, pofta de zahar care indica un sevraj si se resimte foarte puternic atunci cand zaharul este redus considerabil sau chiar de tot. Atunci cand nu vorbim despre un sevraj, pofta de dulce indica lipsa in organism a cromului, carbonului si fosforului. Pentru a scapa de aceasta senzatie, consumati frecvent nuci, fructe, ficat de vitel, branza si oua.

 

  1. Pofta de paine…sau de covrigi

Aceasta pofta, pe langa faptul ca poate fi declansata de ispitele de la fiecare colt de strada(simigerii), ea poate indica si o lipsa de azot, lipsa care poate fi acoperita cu ajotorul consumuluin de fasole boabe, peste si nuci.

 

  1. Pofta de alimente reci

Si cu siguranta nu pofteste nimeni la un pahar cu apa rece, ci de cele mai multe ori la inghetate sau sucuri. Adesea, aceasta nevoie indica o carenta de mangan si de fier care poate fi remediata cu ajotorul consumului de carne de pasare/ organe, legume si frunze verzi, arahide si ananas.

 

  1. Pofta de sarat

In primul rand aceasta poate fi o necesitate si nu neaparat o pofta. Intai de toate asigurati-va ca nu ati limitat prea mult consumul de sare. Cu siguranta ca sarea consumata in exces vine cu o multime de afecte adverse, insa asta nu inseamna ca trebuie sa o evitam cat mai mult cu putinta, mai ales sarea iodata. Stiu ca se aude peste tot ca este nociva, insa in CANTITATI MARI. Pentru a functiona corect avem nevoie de sare si mai ales de iod, mai ales daca nu exista restrictii medicale in acest sens. Lipsa iodului poate deregla serios glanda tiroida. O alta problema ar fi lipsa de cloruri, iar consumul frecvent de peste ar trebui sa amelioreze aceste pofte.

 

  1. Pofta de ciocolata

Desi este aceeasi poveste ca si in cazul poftei de dulciuri in general, ciocolata ocupa un loc aparte. De multe ori aceasta pofta indica lipsa magneziului, mineral care ne tine si nervii in frau. De aceea se si spuna ca ciocolata este un bun adjuvant in tratarea depresiilor sau a starilor de irascibilitate. Insa daca avem o perioada mai stresanta nu putem da iama in stivele cu ciocolata. De fapt putem, dar daca vrem un trup zvelt mai bine ne multumim cu oleaginoasele, semintele de floarea soarelui si leguminoasele, precum mazarea si fasolea.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
24 shares
Back