Retentia de apa- Cauze si solutii

 

Cu siguranta toate stim cat de deranjanta este retentia de apa, mai ales ca noi femeile suntem foarte predispuse la asta din cauza hormonilor feminini. Bine, ca o glumita, atunci cand acul cantarului o ia razna si pantalonii preferati se incapataneaza sa se mai inchida, noi dam vina tot pe retentia hidrica. Totusi, retentia de apa nu este acelasi lucru cu ingrasatul si, cu siguranta, nimeni nu retine vreo 20 de kilograme de lichide, dar intre 1 si 3 kilograme este foarte plauzibil.

Care sunt cauzele acestei conditii si cum o remediem?

 

  1. Sedentarismul

 

Viata moderna, asa cum am mai spus, vine cu avantaje, insa tot ele, aceste avantaje, atrag dupa sine efecte nefaste asupra organismului nostru. Majoritatea dintre noi, cei care traim la oras sau metropole, avem locuri de munca comode, confortabile, dar care ne imobilizeaza intr-un scaun care, culmea,, are si rotite sa ne putem deplasa mai usor cu el fara sa ne ridicam de pe scaun. Sedentarism in cea mai pura forma a lui. Lipsa activitatilor fizice nu numai ca atrofiaza muschii si intepeneste oasele, dar favorizeaza si retentia de apa, mai ales in extremitatile corpului: maini, picioare si la nivelul fetei (celebrele pungi sub ochi).

Solutia este simpla: fa cat mai multa miscare cu putinta. Atentie! Miscarea nu inseamna sport. Asadar daca nu ai timp sau nu te atrage ideea de a merge la sala, mergi cat mai mult pe jos: plimbari in parc, lasa macar de 2 ori pe saptamana masina in parcare si mergi cu mijlocul de transport in comun, coboara cu o statie inainte de destinatie si mergi pe jos, urca scarile de la metrou si ridica-te si mergi la imprimanta sa iei documentele pe care tocmai le-ai printat. Cu siguranta efectele benefice se vor vedea imediat.

 

  1. Sare in exces

Nu cred ca exista om care sa nu se fi plans vreodata de picioare umflate si care sa nu fi primit sfatul de a manca mai putina sare. Mai putina sare nu inseamna deloc fara sare, asadar trebuie doar umblat putin la cantitatea de sare adaugata la mancare. Nu de alta, dar trebuie sa avem in vedere ca orice aliment pe care il consumam contine sodiu, asadar, daca avem obiceiul de a scutura solnita peste orice preparat, sa fim constienti ca astfel putem depasi cu mult necesarul zilnic de sodiu.

Atunci cand consumam anumite mancaruri (chinezesc, indian) care contin multa sare, trebuie sa consumam mai multa apa, dar si legume precum sparanghel, varza, patrunjel, salata verde, telina, acestea avand un efect diuretic datorita continutului bogat de potasiu.

 

  1. Prea putin potasiu

O dieta saraca in legume si, pe alocuri, in fructe, poate crea dezechilibre ale nivelului de potasiu in organsim. Dietele hiperproteice, evident cele gresit intelese, au de regula ca efect advers acest dezechilibru, iar cele care au trecut prin asa, sunt familiarizate si cu crampele musculare sau carceii.

Chiar daca adoptati o dieta low carb si high protein, nu uitati ca legumele, in special ceve verzi sunt absolut necesare, asadar aveti mereu in farfurie si portii generoase de borccoli, cantitati moderate de cartof dulce si rosii, mai ales cele cherry care au o concentratie mica de zahar, La fel si bananele sunt bogate in potasiu si sunt perfecte pentru o gustare, mai ales in cazul celor care fac si sporturi cu greutati.

 

  1. Consumul redus de apa

Desi multe persoane pun retentia de apa pe seama consumului excesiv de lichide, in speta chiar apa, este total neadevarat si asta deoarece, in lipsa hidratarii, organsmul are tendinta de a stoca rezervele de apa si asta pentru a asigura buna noastre functionare, de la creier pana la articulatii.

Asadar, nu trebuie nici sa exagerezi cu consumul de apa pentru ca asta inseamna un stres mare pentru rinichi, dar si o pierdere considerabila de electroliti, insa consumati cu incredere cel putin 8 pahare de apa zilnic.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
27 shares
Back