Rosia, spanacul si curmalele – alte trei minuni ale Pamantului

Locul 1- Roşie

 Denumită ştiinţific Solanum Lycopersicum este o plantă din familia Solanacee.

Roşia are ceva vechime, a existat din cele mai vechi timpuri, doar că în Europa a fost adusă mai târziu.

O roşie este foarte slab calorică, de exemplu o roşie medie are cam 10 cal (95% din greutatea să e apă, 4% carbohidraţi)

100g roşii = 18 calori

 Compoziţia roşiilor este fantastică:

 • potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, seleniu

• vitamine precum A, complexul de B-uri , C, E, K

• fitosteroli

• acid folic

• licopen – un antioxidant puternic

• flavonoide

• acizi organici

Beneficii:

• proprietăţi antioxidante

• proprietăţi anticancerigene

• proprietăţi antireumatice

• menţin sănătatea oaselor

• previn reimatismul

• efect diuretic şi depurativ

• indicate în afecţiunile cardice

• previn gripa şi infecţiile respiratorii

• indicate în diabet şi în obezitate

• indicate şi în bolile vasculare

• indicate în infecţiile renale şi urinare

• în constipaţie

• în acnee, că tratament local

Roşia o consumăm că atare, crudă, în salate, în sucuri dar şi preparată termic.Aici vreau să menţionez un lucru important:

Spre deosebire de alte legume sau fructe, ROŞIA tratată termic, adică gătită nu-şi pierde proprietăţiile antioxidante şi chiar are loc crestetea concentraţiei de licopen cu de 4 ori

Contraindicaţii:

Persoanele cu gastrite sau colite să le consume cu prudenţă

Cotorul verde nu trebuie consumat deoarece conţine solanină, o substanţă toxică pentru oraganism;

Locul 2- Spanacul

 Spanacul cu denumirea ştiinţifică Spinacea Oleracea este o plantă originară tot din Asia, iar ca parte comestibilă este frunza spanacului iar în partea medicinală se folosesc pe lângă frunze şi seminţele.

Spanacul este slab caloric (100g spanac = 23 cal)

Are un conţinut extrem de bogat în nutrienţi:

 • Vitamine A, B-uri, C, E, K Acid Folic;

• Calciu;

• Fier;

• Magneziu, Zinc;

• Fosfor, Potasiu, Sulf, Iod;

• aminoacizi (arginină, lizină);

• clorofilă;

• saponină.

Beneficii:

 • datorită unei substanţe, saponină, fierul şi iodul sunt absorbite uşor în organism;

• proprietăţi digestive;

• proprietăţi anticancerigene;

• proprietăţi antioxidante;

• proprietăţi antidepresive;

• scade riscil apariţiei diabetului;

• ajută la scăderea tensiunii arteriale;

• previne bolile antiinflamatorii (astmul, osteoartrită, reumatismul);

• reduce migrenele;

• protejează ochii;

• benefic în scorbut, rahitism, convalescenţă;

• în oboseală şi epuizare;

• este şi depurativ (curată organismul de toxine) deci e indicat în curele de detox;

• combate constipaţia;

• benefic în afecţiunile pielii (acnee, arsuri, eczeme, ulcerati).

Poate fi consumat crud sub formă de salate, sucuri, smoothie-uri sau preparat fiert sau opărit, dar totuşi prin fierbere spanacul îşi pierde majoritatea principiilor sale active.

Se mai foloseşte şi sub formă de cataplasme locale în arsuri şi acnee.

Este indicat în sarcina şi alăptare fiindcă oferă multe substanţe benefice copilului.

Contrindicatii:

Nu se recomandă a fi folosit în exces la persoanele cu gută, hepatită sau pietre la rinichi deorece conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afecţiuni.

ATENŢIE:

Dacă în timpul preparării frunzele de spanac îşi schimbă culoarea din verde în verde spre galben, atunci spanacul devine dăunător şi nu trebuie consumat.

 

Locul 3- Curmale

 Curmalul cu denumirea ştiinţifică Phoenix Dactylifera este un palmier care creşte în zonele calde, de la cele subtropicale şi până la cele ecuatoriale.

Fie că sunt proaspete, fie că sunt uscate, curmalele sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase fructe şi asta datorită conţinutului mare de nutrienţi, care dau energie organismului, scad colesterolul, îmbunătăţesc digestia şi ne feresc de boli grave.

Beneficii ale curmalelor:

• Curmalele uscate au zero colesterol şi conţin foarte puţine grăsimi;

• Sunt bogate în proteine, fibre, vitaminele B1, B2, B3 şi B5 şi vitaminele A1, E şi C;

• Curmalele mai conţin fibre, potasiu, calciu, mangan, fosfor, cupru, seleniu şi magneziu;

• Deoarece conţin fibre solubile şi insolubile, dar şi mai multe feluri de aminoacizi, sunt foarte bune pentru combaterea diverselor probleme digestive;

• Curmalele sunt recunoscute pentru efectul lor laxativ. Ajută la tratarea constipaţiei;

• Conţin zaharuri naturale, adică glucoză, sucroză şi lactoză care ajută la energizarea organismului;

• Datorită conţinutului de potasiu, ele menţin sănătos sistemul nervos şi reduc riscul de atac cerebral;

• Tratează anemia, deoarece sunt bogate în fier;

• Curmalele uscate conţin 290 de calorii la 100 de grame, de aceea persoanele care vor să slăbească ar trebui să le mănânce în loc de alte dulciuri. Satisfac poftă de dulce bineînţeles consumate cu moderaţie, nu îngraşă;

• Îmbunătăţesc vederea şi întăresc sistemul imunitar;

• Conţin fluor care ajută la prevenirea formării cariilor;

• Sunt recomandate în timpul sarcinii, deoarece conţin nutrienţi esenţiali pentru dezvoltarea armonioasă a fătului, întăresc musculatura pereţilor uterului şi îmbogăţesc cu nutrienţi laptele matern;

• Îmbunătăţesc viaţă sexuală;

Pasta de curmale e fantastică, e un îndulcitor natural pentru prăjituri şi se poate prepară acasă de oricine, ne trebuie doar:

 • 450g curmale fără samburi şi 200ml apă

Totul adăugat într-un borcan din sticlă cu apă peste ele, iar apoi lăsate aproximativ 12 ore la hidratat.

După hidratare se adaugă în blender, cu tot cu apă şi se mizează compoziţia până ajunge la consistentă dorită. Dacă această compoziţie e prea tare, se mai adaugă un pic de apă călduţă.

Aşa rezultă cel mai sănătos şi delicios îndulcitor pentru prăjituri.

Şi sâmburele de curmale poate fi folosit în tratamentul pietrelor la vezica biliară. Se pisează şi se fierbe, consumând 2 căni/zi din siropul obţinut.

 Consumul de curmale este contraindicat diabeticilor (din cauza conţinutului mare de glucide).

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back