Secara- cereala minune

 

Desi o sursa principala de carbohidrati, cerealele nu sunt extrem de prietenoase atunci cand vine vorba despre slabit, mai ales daca sunt consumate in exces. Si din pacate, multe persoane au tendinta de a le consuma in mod total eronat si asta din cauza miturilor care planeaza asupra lor, respectiv faptu ca cerealele, in special cele integrale, ne ajuta sa slabim si sa eliminam excesul de apa.

In cantitati moderate, cerealele integrale aduc o sursa excelenta de fibre care, nu numai ca ajuta in procesul de slabire, dar asigura si buna functionare a tubului digestiv.

Dupa ultimele studii, locul fruntas il ocupa secara, fiind considerata o cereala minune. Facand o comparatie cu graul, aceasta cereala este mult mai greu de prelucrat si de aceea, prin macinare, faina obtinuta contine mult mai multi nutrienti decat cea de grau.

 

Ce o face atat de speciala?

  • Din punct de vedere nutritiv, secara este extrem de complexa atunci cand vine vorba despre minerale si vitamine. Asigura un aport impresionant de mangan, seleniu, triptofan, fosfor, magneziu si proteine, iar 30 de grame de secara asigura 33% din necesarul zilnic de fibre. De asemenea, vitamine importante precum A, B, E si K, nu lipsesc din compozitia chimica a secarei.

 

  • Datorita continutului ridicat de fibre, secara imbunatateste tranzitul intestinal, prevenind astfel constipatia, dar si probleme mai grave precum cancerul de colon.

 

 

  • Asupra intregului organism, secara actioneaza ca un purificator sangvin, antiinflamator, purgativ, hemostatic uterin, sedativ si remineralizant.

 

  • Ajuta la pierderea in greutate, tot datorita continutului ridicat de fibre care confera si senzatia de satietate pe termen lung.

 

  • Pentru femeile aflate la menopauza, secara amelioreaza simtomele si echilibreaza nivelul hormonilor feminini. De asemenea un consum constant de secara previne, in randul femeilor, aparitia cancerului de san.

 

  • Scade nivelul de insulina, ceea ce o recomanda persoanelor care sufera de diabet.

 

  • Faina obtinuta prin macinare, poate fi folosita atat pentru paine, dar si alte produse de panifictie.

 

  • Consumul regulat de secara previne aparitia pietrelor la fiere prin scaderea niveluluoi de grasimilor (trigloceridele) din sange.

 

  • Painea de secara este mult mai slab calorica decat celelalte variante facute din faina alba sau intermediara. O felie de paine din secara, de aproximativ, 20 de grame, are doar 60 de calorii si 10 g frame de carbohidrati, dintre care doar 0,4 % zahar.

 

Concluzia:

Introduceti secara in alimentatia voastra si bucurati-va din plin de gustul deosebit si de beneficiile pe care le aduce.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
5 shares
Back