Dieta- cum sa o transformi din corvoada in placere?

 

Desi DIETA, suna restrictiv si categoric, atunci cand vine vorba despre slabit, nicio alta notiune nu defineste mai bine procedeul in sine. Evident ca putem folosi notiunea de alimentatie sanatoasa, dar, dieta si alimentatia sanatoasa nu se exclud una pe cealalta, iar in lipsa anumitor reguli si principii, o alimentatie sanatoasa ne poate ingrasa. Asadar, azi vom folosi cuvantul DIETA, cuvant care, pe multe dintre noi, ne sperie, ne creeaza o stare de frustrare si ne face sa ne dorim ca aceasta perioada sa se termine cat mai repede. De aici si esecurile. Avem tendinta sa alegem un regim de cateva zile, bazat pe apa, paie si bataie, care ne promite scaderea in greutate cu cel putin 5 kilograme in 2 zile.
Daca am intelege ca DIETA nu inseamna foame, durere de stomac, pofte infruntate pana la frustrare, atunci totul ar deveni mai usor, slabitul ar fi o calatorie lina plina de satisfactii, iar intregul stil de viata s-ar schimba pentru totdeauna. Dar cum facem asta, mai ales daca ne aflam pentru prima data fata-in- fata cu nevoia de a slabi? Cum ne usuram drumul catre silueta perfecta?
1. Citim, notam si aplicam
Si aici ma refer la articole despre nutritie avizate, articole despre calitatile si proprietatile alimentelor, importanta alimentatiei adecvate in anumite conditii medicale si principii generale ale slabitului. In felul acesta putem adapta la nevoile noastre noul stil de viata menit sa ne scape de kilogramele in plus, dar care trebuie continuat si respectat, in proportii variabile, si dupa ce atingem targetul.

2. Tinem un jurnal alimentar
Notam in fiecare zi tot ceea ce mancam. Este foarte important sa mentinem un deficit caloric, iar pentru a controla mai bine aceasta situatie, cel putin pana devenim experte si putem cantari din ochi, ar fi ideal sa folosim un cantar de bucatarie si o aplicatie care sa numere caloriile. Numarat, cantarit si notat si parca situatia nu mai scapa atat de usor de sub control.

3. Gatim sanatos pentru intreaga familie
Gratarul de pui cu salata a devenit deja un cliseu in meniurile pentru slabit. Nu este o alegere gresita si deloc rea, insa nu numai ca nu poti manca de 3 ori pe zi acelasi lucru, dar nici intreaga familie, mai ales atunci cand sunt si copii, nu pot beneficia de acelasi meniu repetitiv. Se poate slabi si cu mancare gatita, chiar cu felurile noastre preferate, insa readaptate nevoilor noastre, dar si in beneficiul sanatatii. Asadar mai putina prajeala, fara paste fainoase si cartofi in ciorbe si supe, fara sosuri ingrosate cu faina, fara desert in fiecare zi, mai multe salate, mai putina paine, mai multa mancare gatita si mai putine semipreparate.

4. Da gust fripturilor
E stabilit deja ca proteina animala este esentiala in slabit si ca ea accelereaza toate functiile metabolismului in aceasta directe. Insa prea multa carne fie ne provoaca greata, fie multor persoane nu le place in mod special carnea. Cu toate astea, o friptura bine pregatita si condimentata corespunzator, nu numai ca ne ajuta sa slabim, dar face din dieta un deliciu. Asadar care sunt cele mai potrivite condimente pentru toate tipurile de carne:
– Vita: Busuioc, foi de dafin, piper, chilli, chimion, curry, usturoi, pudra de mustar uscat, ardei verde, ceapa, oregano, rozmarin, salvie, cimbru.

– Peste: Foi de dafin, chilli, pudra de curry, seminte de telina, cepsoara, fenicul, marar, menta, pudra uscata de mustar, coaja de lamaie, maghiran, ceapa, paprika, patrunjel, ardei rosu, sofran, salvie, seminte de susan, tarhon, turmenic, cimbru.

– Pasare: Busuioc, foi de dafin, coriandru, scortisoara, pudra de curry, usturoi, maghiran, menta, ceapa, paprika, patrunjel, salvie, rozmarin, cimbru, tarhon, sofran, nucsoara.

– Miel: Busuioc, scortisoara, chimion, pudra de curry, usturoi, maghiran, menta, ceapa, oregano, rozmarin, salvie, seminte de susan, cimbru.

– Porc: Ienibahar, chimen, seminte de telina, cuisoare, coriandru, fenicul, ghimbir, ienupar, paprika, pudra de mustar, salvie.

5. Ai rabdare
Asigura-te ca mananci corect, ca ai inteles cum functioneaza corpul tau, dar si slabitul, bucura-te de noul stil de viata si vei vedea din zi in zi cum toate acestea cumulate isi pun amprenta asupra corpului tau.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
28 shares
Back