Desertul dietetic sau cum ne pacalim singure

 

 

Desertul, placerea vinovata a tuturor, indiferent de varsta, ajunge de cele mai multe ori sa fie cel mai de temut dusman al siluetei noastre. Spun asta pentru ca exista si situatii sau cazuri cand o persoana cu arderile rapide poate manca si 3 cozonaci pe zi, iar caloriile lor par ca dispar in neant si nicidecum pe burta si coapse.

Noiu, cele care fie incercam sa slabim, fie am slabit si acum ne mentinem, tanjim la un astfel de metabolism, asa cum tanjim si la dulapul cu bunatati pe care il avem in casa si il protejam cu sarma ghimpata si socuri electrice ca sa stam departe de el. Ce sa mai?! Zaharul e drog si e unul care ne face fericiti. Zaharul ne incanta de la papilele gustative pana la nivel neuronal, dar ne si ingrasa si ne mai si imbolnaveste.

Totusi, in dorinta noastra arzatoare de a slabi, dar faras sa ne frustram in lipsa dulciurilor pe care atat de mult le iubim, am reinventat retetele noastre preferate. Am citit si am decoperit ca faina alba nu e chiar sanatoasa si ne ingrasa, dar faina de cocors, ori de migdale, de nuci, de soia, cea intehrala sau cea de orez, nu numai ca ar fi sanatoase, dar nici nu ingrasa. Despre zahar stim deje de multi ani ca e otrava curata si ca e responsabil pentru diverse maladii, insa xilitolul, tagadoza, stevia si alti indulcitori dau un gust senzational prajiturilor si aproape ca nici nu au calorii. Bine, asta am vrut noi sa intelegem, ca toate tipurile de faina in afara de cea alba, sunt cele mai sanatoase si nu ingrasa. Aceeasi poveste si cu indulcitorii: buni, gustosi si fara calorii. Absolut gresit si o sa va spun si de ce.

 

In mod normal, in afara de apa, orice ingeram are potential de ingrasare pentru ca orice ale calorii. Diferenta o face cantitatea, dar si calitatea pe care alegem sa o consumam. De acord ca, pornind de la principiile alimentatiei ketogenice, deserturile pe baza de faina de migdale, cocos, nuci si tarate sunt acceptate in dieta. Cu singuranta ca sunt mult mai sanatoase decast orice alt desert cumparat din magazine sau cofetarii, insa nu trebuie sa pierdem din vedere ca aceste tipuri de faina au foarte multe calorii. Sunt acceptate in dieta tocmai pentru a nu ne priva in niciun fel de la micile placeri culinare, insa mancate zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi, acest gen de dulciuri pot aduce kilograme in plus. Pe langa asta, in cadrul unei diete ketogenice, ele sunt ok, insa in cadrul unei alimentatii normale cand avem tendinta sa consumam si carbohidrati, ele aduc mai mult efecte secudare decat benefice. Combinatia grasime+carbohidrat este una total gresita atunci cand vrem sa scapam de kilogramele in plus.

In ceea ce priveste sanatatea, nu tot ce pare natural este cu adevarat sanatos. Cel mai bun exemplu este soia, iar pentru a obtine faina din aceasta leguminoasa, este nevoie de multa procesare. Soia, nefiind o planta destinata alimentatiei, a fost modificata genetic in acest sens, deci consluziile le puteti trage singure. La fel si in cazul taratelor si nu neaparat ca nu ar fi sanatoase, insa in anumite afectiuni medicale, ele pot face mai mult decat bine. Pot duce la ulceratii ale intestinului gros, constipatie, diaree si tot felul de tulburari de tranzit intestinal. Chiar si atunci cand nu este vorba despre o problema medicala, taratele consumate in exces pot provoca una.

In ceea ce priveste indulcitorii, teoria este cam aceeasi. Unii sunt mai sanatosi, altii nu, insa cu totii sunt procesati si vad ca acest procedeu in sine sperie pe toata lumea. Pe langa faptl ca toti sunt procesati, toti au si calorii. Cu siguranta voi recomanda mereu xilitolul sau tagadoza in locul zaharului alb, insa cu aceeasi moderatie cu care recomand si prajiturile.

 

Retineti ca nimic din ceea ce mancam nu ne slabeste sau ne ingrasa. Ceea ce ne aduce kilograme in plsu sau in minus sta in alegerile noastre: calitatea si mai ales cantitatea. Furculita e la noi! Asadar, prajiturile, cat ar parea de sanatoase si cat ar fi de dietetice, mancate zilnic si in cantati mari nu sunt prietenoase cu silueta noastra.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back