Sarbatorile sunt despre indestularea….sufletului,nu a burții

 

Mesele de sarbatori- De la extaz la agonie

 

Peste tot in lume totul a prins miros de sarbatoare, magazinele sunt pline cu decoratiuni, cantecele de Craciun rasuna in boxe, iar noi…NOI trecem de la agonie la extaz. De ce? Pentru ca in acelasi timp, vrem sa slabim sau sa ne mentinem suple, dar pe de alta parte am vrea sa ne bucuram si de sarmale, salata Boeuf si restul bunatatilor traditionale care stau pe mesele noastre de Craciun.

Pornind de la cele doua dorinte anitetice, consecintele nu intarzie sa apara si in randurile de mai jos le voi face o descriere succinta celor mai des intalnite:

  1. Aplicarea metodelor drastice

Dorinta de a intra, de sarbatori, intr-o rochie cat mai mulata si mai sexy impinge multe femei sa adopte diete drastice care sa le scape rapid de cateva kilograme bune. Infometarea este cea sta la baza acestor diete tinute, dar mai ales inventate, pe ultima suta de metri. Kilogramele se duc, rochia se aseaza din ce in ce mai bine, insa deshidratarea si carentele de minerale si avitaminozele incep sa isi spuna cuvantul: ameteli, palpitatii, migrene, stari de voma, dureri de stomac si irascibilitate. Probabil ca rochia vine acum ca turnata, insa starea de sanatate alterata fie ne va impiedica sa o purtam la petrecere, fie nu ne va mai incanta nici rochia si nici petrecerea din cauza foamei.

 

  1. Frustrarea

Orice ar spune oricine, cand vezi mese imbelsugate si mai ales cu mancarurile preferate, iar tu stii clar ca NU ai voie sa te atingi de ele, este imposibil sa nu te frustrezi.  Cand toata lumea in jurul tau mananca si tu te uiti lung, iar pe fundal se aude un stomac care, manat de simturile olfactive, implora sa ii dai cate putin toate. Si pentru ca frustrarea nu tine loc si de ambitie, atunci dam frau liber instinctelor si nu ne multumim doar sa gustam, ci ne ospatam de-a dreptul.

 

  1. Izolarea

Sarmalele au orez, salata Boeuf are cartofi si maioneza, piftia e de porc, cozonacul, ei bine, cozonacul are tot ce ingrasa, carnea e de porc si mai e si prajita, de carnati nici nu mai pomenesc. Ce sa mai? Nu ti vine, asa-i, sa onorezi vreo invitatie pe la familie sau pe la prieteni cand stii ce te asteapta pe masa, insa tu vrei sa slabesti. Dar parca nici sarbatorile facute de una singura nu sunt cea mai buna varianta.

 

  1. Abandonul

Aud tot mai des ca e greu sa tii dieta atunci cand ai un sot mai mofturos si copii pe masura. Trebuie sa gatesti separat si, mai mult de atat, pentru toate gusturile. Ori daca e greu in restul anului, pai de sarbatori ar insemna sa mai cumparam vreo 2 cuptoare in plus ca sa impacam toate gusturile. Insa asta este putin probabil, asadar multe dintre noi abandoneaza lupta cu kilogramele

 

In ciuda tuturor aspectelor negative enumerate mai sus, exista o cale de mijloc. Nu este usor, insa nici imposibil. Avem nevoie doar de cateva idei bune, un strop de vointa si putina intelegere pentru cei din jur.

Asadar, ce putem face?

  1. In primul rand sa nu mai raportam bucuria sarbatorilor de iarna la mancare. Craciunul este frumos pentru insemnatatea lui spirituala, pentru anotimpul de basm, freamatul orasului si linistea caminului. Nu este despre mancare sau, cel putin, nu este despre mancare multa.

 

  1. Nu va supuneti corpul la diete drastice pentru a slabi mult pana de sarbatori gandindu-va ca atunci veti putea manca din toate, pentru ca, in primul rand, daca veti face asta va veti da peste cap tot sistemul divedstiv si, in al doilea rand, veti pune repede la loc toate kilogramele pierdute pana atunci. Stabiliti-va de pe acum un numar de calorii zilnic, mancati cumpatat si echilibrat si aplicati asta si de sarbatori.

 

 

  1. Nu refuzati invitatiile la masa in familie sau cu prietenii. Faptul ca pe masa exista mancare multa, gustoasa, dar care ingrasa, nu inseamna ca trebuie sa o mancati pe toata, la fel cum nu inseamna ca trebuie sa umblati cu casoleta de piept de pui dupa voi. Cu siguranta, de pe o masa atat de imbelsugata puteti alege cateva combinatii fericite. Un aperitiv format din cateva bucatele de branza si cateva legume langa, sau 2-3 bucatele din celebrele preparate traditionale din carne si organe de porc, consumate fara paine, nu au omorat pe nimeni. Doua sarmale, chiar si cu orez, fara smantana, paine si mamaliga nu depasesc 300 de calorii, iar o friptura, chiar si de porc, alaturi de o salata de cruditati sau muraturi, sunt variante pentru o masa delicioasa de Craciun si fara prea multe calorii. Desertul nu este necesar, chiar daca a crescut inalt si este pufos si are multa nuca. Daca nu v-ati dat seama, ma refer la cozonac aici, iar el, pe cat de gistos este, pe atat de tare ingrasa. 2 felii medii de cozonac au tot cam atat de multe calorii cat toata masa pe care am dat-o exemplu mai sus.

 

  1. Cu siguranta ca e greu sa gatesti diferit pentru restul familiei, mai ales atunci cand vine vorba de masa de sarbatori. Majoritatea celor care nu urmeaza o dieta de slabire, nu vor accepta sarmalele din carne de curcan si fara orez si nici nu vor dori sa inlocuiasca friptura de porc si carnatii cu un piept de pui, insa exista o varianta mult mai simpla. Atunci cand pregatiti oala cu sarmale pentru restul familiei, faceti 15-20 de sarmale fara orez si absolut dietetice pentru dumneavoastra si gatiti-le impreuna cu celelalte. Banuiesc ca niciuna dintre doamne nu vrea sa manance o oala de 100 de sarmale dietetice in 3 zile. Alegeti sa gatiti carnea si carnatii la cuptor, iar daca friptura de porc nu va este pe plac sau este prea grasa, puneti in aceeasi tava carne de pasare. Se vor gati impreuna, scutiti si timp si aveti si mai putine vase de spalat.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
12 shares
Back