Cum am trecut de primul Craciun la dieta?

 

Am fost grasa. Pentru unii foarte grasa, pentru altii, cel mult supraponderala  sau plinuta ca sa sune mai prietenos, insa ma vedeam si ma simteam grasa. Nimic din tot ce o fata de 21 de ani ar fi trebuit sa poarte, pe mine nu intra, ma strangea, ori daca intra imediat pocnea. Pana intr-o zi cand au pocnit nervii mei si am zis „Gata, vrea si eu jeansi normali si nu prelate de camion”.

Sa slabesc a fost usor, de mentinut a fost insa marea provocare, iar testul suprem a fost primul Craciun la care ma gandeam cu groaza.

Cum am trecut de primul Craciun la dieta?

In primul rand, primul a fost trecut cu o strictete exagerata, poate, dar care mi-a prins bine si m-a disciplinat petru restul sarbatorilor care au tot trecut de 10 ani incoace, perioada in care ma mentin, cu mici fluctuatii, la o greutate normoponderala.

Ce am mancat?

  • Am mancat SARMALE, dar adaptate nevoilor mele. Am rugat-o pe mama, pentru ca eu nu sunt vreo gospodina desavarsita, sa gateasca alaturi de sarmalele traditionale, vreo 20-30 si pentru mine, facute din pupla si piept de curcan, fara urma de orez, dar cu multe ciuperci si morcov.

 

  • Am mancat PIFTIE, dar facuta din aripi de curcan. La vremea respectiva fugeam tare rau de grasimi, asadar o rugam pe mama sa strecoare fiertura ce avea sa devina piftie, de vreo 4-5 ori, ca sa indeparteze cat mai mult din surplusul gras. Nu stiam ca, in anumite situatii, conditii si, in functie de categorie, grasimea ma putea ajuta atat sa slabesc, dar sa ma si mentin.

 

  • Am mancat FRIPTURI! Exact! De curcan si de pui, cu multe muraturi, la fel si ele facute special pentru mine, in otet si fara zahar. V-am spus deja ca am fost absolut STRICTA.

 

 

  • Am mancat CARNATI! Si ei facuti special pentru mine. Ca sa fiu sincera erau fazi, mna, cam cat de buni ar putea sa iasa doar din pulpa de curcan? Insa erau carnati, un preparat traditional pe care l-as manca si pe post de desert.

 

  • Am mancat chiar si celebra satala BOEUF, evident preparata fara cartof si fara maioneza, dar cu telina din belsug si un dressing din iaurt cu mustar.

 

 

Ce nu am mancat? Nici macar o firmitura de cozonac, nicio prajitura, nicio felie de paine, nicio bomboana de ciocolata, pe scurt niciun carbohidrat simplu.

Cu siguranta multi vor spune ca am fost mult prea radicala si, cumva, au dreptate, insa la inceput, pana corpul se stabilizeaza la o anumita greutate, panta spre acumularea kilogramelor este foarte alunecoasa. Poate veti gandi ca a fost un efort in plus la gatit, insa un bol separat de piftie, 2 carnati in plus si 20 de sarmale fierte la un loc cu restul, chiar nu au rapit timp considerabil in plus. Si da, este foarte important sa ai sustinerea familiei, este chiar la fel de important ca propria vointa.

De-a lungul anilor nu am mai fost atat de stricta, nu am mai fugit nici de grasimi si nici cateva boabe de orez in sarmale nu m-au mai speriat atat de tare, insa m-am educat sa mananc in combinatiile corecte si, cel mai important, sa nu mananc 2-3 tipuri de preparate la o singura masa. In fond trebuie sa avem trei mese principale intr-o zi, asadar de ce sa aglomeram toata mancarea la una singura?

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back