Numitorul comun in dietele de succes

 

Evident ca titlul este unul generic si asta pentru ca nu exista un singur factor care sa faca dintr-o un succes rasunator, ci exista mai multe puncte comune sau, principii care, respectate vor asigura succesul unui slabit sanatos. Mai mult de atat, aceste principii pun baza unui stil de viata sanatos sau, in cazul persoanelor care vor sa slabeasca, pun bazele unui nu stil de viata.

 

Ce trebuie sa respectam pentru a ne schimba silueta, dar si stilul de viata in bine?

 

  1. Restrictia calorica

Desi sunt persoane care considera o pierdere de timp numaratul caloriilor, acesta este absolut necesar, cel putin o perioada pana ne obisnuim cu niste cantitati mai mici de alimente. Restrictia calorica este de fapt baza slabitului. De multe ori aceasta denumire creeaza confuzie, existand persoane care cred ca restrictia calorica este totuna cu infometarea. In era tehnologiei exista o multime de aplicatii care cu ajutorul catorva date precum varstam inaltimea, sexul, ne pot calcula cu aproximatie rata metabolica, iar de aici, in functie de scopul nostru si de cata energie consuma organismul nostru, facem o restrictie calorica, insa niciodata mai mare de 500 de calorii. Limita de calorii recomandata zilnic spre a fi consumata este de 1200 de calorii.

 

  1. Reducerea consumului de zahar

Fara prea multe studii de specialitate citite, cu totii stim dintotdeauna ca atunci cand vrem sa slabim nu trebuie sa mancam dulciuri. Citind, vom descoperi ca nu doar dulciurile sunt cele care contin zahar si ne pot aduce kilograme in plus, ci si alimente semipreparate, cerealele, multe dintre ele fiind chiar „diet’’, dar si fructele. Cu siguranta ca fructele aduc beneficii organismului, dar nu neaparat vitamine si minerale asa cum se spune, ci mai degraba fibre care ajuta digestia. Mancate cu moderatie si tratate ca orice preparat dulce, fructele nu ne vor pune silueta in pericol, insa mancate in exces, pe post de desert, pot aduce cateva kilograme in plus.

 

  1. Mai putina paine

Bunica mea, o femeie simpla, fara o pasiune vadita pentru nutritie, stia ca atunci cand trebuie sa mai dea jos catev kilograme, painea era prima taiata de pe lista. Ca e facuta din faina alba, integrala sau tot felul de amestecuri de cereale, painea trebuie consumata cu moderatie. Intr-adevar, painea din faina integrala este mult mai calitativa decat cea din faina alba, insa asta nu o face prietenoasa cu dieta. Sunt persoane care pot trai fara paine, persoane care nu. Nu e o regula ca trebuie renuntat complet la ea, insa cosumul clar trebuie sa fie limitat si intotdeauna trebuiesc alese variantele integrale de faina.

 

  1. Mai multe grasimi sanatoase, mai putine mese la plic „low fat”, „low carb’’, „low sugar’’

Ca traim la foc automat nu mai este un secret nici macar pentru copii. Timpul pare sa nu ne mai ajunga nici macar pentru a acorda 15-20 de minute unei mese. Vrem sa slabim, sa mancam si gustos, si sanatos, si asta in timp ce facem alte cateva lucruri in acelasi timp. Astfel au aparut mesele „la plic’’ care promit ca nu au grasimi, ca nu au zahar, ca nu au carbohidrati….ca nu au nimic. Sunt de fapt cele mai nocive variante din cate exista, majoritatea fiind pline de zahar sub diverse forme si denumiri, grasimi de tip trans, adica margarina la greu si o multime de amidon. Alegeti in situatii de criza o mana de alune, nuci sau orice alte fructe oleaginoase, chiar daca sunt grase. Sunt cu mult mai sanatoase si mai prietenoase cu silueta decat orice baton sau supliment „diet’’.

 

  1. Mai putina panica, mai multa proteina si mai mult verde. Nu, nu acel verde!

Cu totii incercam sa gasim elixirul tineretii si alimentatia care sa ne asigure viata vesinica, eventual, ori daca nu, macar sa fim feriti de orice boala. Asa s-a nascut veganismul si toate derivatele lui. Din pacate nici asta nu ne asigura tineretea vesnica sau sanatatea absoluta. Traim vremuri in care totul este poluat, insa cumva organismul nostru s-a adaptat si a invatat sa functioneze si asa. Nu carnea este raul suprem, mai ales ca baza materiei vii este proteina. PROTEINA ANIMALA. Cu sihuranta ca aceasta proteina animala nu se refera la halci de carne in sange neaparat. Proteina animala inseamna si oua proaspete, si branza si alte produse lactate, si peste, si fructe de mare. Cosumati-le mai des alaturi de mult verde: salate din funze verzi, sparanghel, dovlecel, broccoli, varza. Impreuna fac o echipa parfecta.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
3 shares
Back