Mituri tesute in jurul fitnessului

 

Cred ca stim toate acel moment cand cand vara se apropie cu pasi repezi iar pe noi, tot ceea ce ne mai cumprinde, este panica. Atunci este momentul cand pret de canteva minute punem la bataie un intreg plan, extrem de elaborat, incepand de la meniul zilnic pana la sportul facut cu perseverenta unui sportiv de performanta.

Pana „maine’’ cand este ziua universala a schimbarii, cautam diete peste diete, Sali de sport, tipuri de antrenamente, antrenori personali si cele mai sexy costume de baie.

In cautarile noastre in ceea ce priveste sportul, inevitabil, apare si un moment de „Aloleu! Pai eu nu vreau asa ceva!’’ si asta deoarece in jurul sportului, in special al fitnessului, s-au tesut o multime de mituri care nu au nicio legatura cu realitatea.

 

Iata cateva ditre ele:

 

  1. O sa-ti creasca mushii si o sa arati ca un barbat.

Numai de ar fi atat de simplu, mai ales pentru sportivele de performanta, sa ridice cateva greutati si muschii sa creasca vazand cu ochii. In primul rand este o panica nefondata, caci, noi femeile, neavand testosteron, este foarte putin probabil sa dezvoltam o masa musculara prea mare doar pentru ca ne antrenam cu greutati. O masa musculara lucrata si definita va crea un aspect svelt cu forme frumoase, nicidecum un aspect masiv. Acel aspect de „mare’’ este dat de grasime.

 

  1. Doar exercitiile cardio te ajuta sa slabesti

E ca si cand ai spune „doar pieptul de pui te ajuta sa slabesti’’. Cu siguranta ca si acest gen de exercitiu fizic vine cu beneficiile lui, insa nu reprezinta „supremul’’ in materie de slabit. Este intr-adevar un tip de miscare foarte bun pentru buna functionare a inimii, se ard multe calorii in timpul exercitiului de tip aerob, insa se consuma si foarte multa masa musculara. Cel mai elocvent exemplu este cazul maratonistilor comparativ cu atletii. Cei din urma aleg si antrenamentele de forta tocmai pentru a avea o masa musculara puternica pentru a sustine efortul. Maratonistii, in schimb, sunt de regula foarte slabi si fara forme, ori plinuti, dar cu o rezistenta buna.

 

  1. Antreneaza-te pana la epuizare

Una este sa te antrenezi intens, sa te concentrezi pe miscarea corecta a exercitiului, fara pauze in care poti lejer sa citesti o revista glossy, si cu totul altceva este sa te antrenezi pana la apuizare, in sensul ca te incearca vreo stare lipotimica, iar angajatii salii de fitness iti dau cu otet pe la nas ca sa te trezeasca. Aud persoane care fac si doua antrenamente pe zi. Si cand spun doua antrenamente nu ma refer la o repriza de cardio si apoi una de forta, ci doar una ditre variante, facuta de 2 ori pe zi. Scopul?! Slabitul, evident, insa este o gresala enorma. Cel putin o data, de ori pe saptamana, corpul are nevoie de o pauza sau cum spun sportivii, perioada de refacere. Un muschi are nevoie de odihna si de hrana corecta pentru a se dezvolta.

  1. Genuflexiunile si antrenamentele cu greutati strica coloana si articulatiile

Exista, intr-adevar, si cazuri nefericite, atunci cand, tot din exces de zel, unele persoane incarca aparatele cu greutati pe care nu le pot sustine. O greutate prea mare iti va permite sa faci cateva repetari, insa le vei face incorect, fapt care poate duce la accidentari grave. Greutatile mici, repetarile dese si executia corecta a exercitiilor nu ne pun in pericol oasele si articulatiile, ba chiar le intaresc.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back