Trufandalele- ieftine, sanatoase si bombe de tinerete si sanatate

 

Primavara pare ca isi intra in drepturi si o data cu pomii care revin la viata, asa ne revenim si noi dupa o iarna lunga, mai mult sau mai putin grea.

Majoritatea dintre noi, dupa ce iesim din iarna, cand mancarea putin mai consistenta si-a lasat cateva urme pe silueta noastra, simtim nevoia sa de „ceva usor’’, de „detox’’ si de cateva kilograme in minus, asadar primavara ne sare in ajutor cu bogatiile ei, trufandalele.

Detoxul este unul dintre subiectele controversate, dar si in mare voga in ultimul timp, in randul doamnelor. In mare parte este un trend pentru ca detoxul exista oricum si apara natural prin roadele pamantului, in fiecare sezon. Pe langa ajutoarele externe, procesul de detoxifiere este unul continuu pe care corpul nostru il face in mod constiend zilnic prin procesele de mictiune, defecare, transpiratie si respiratie. Fara aceste procese, cu siguranta viata noastra nu ar fi una usoara si nici foarte lunga.

Cu toate astea, prin detox putem intelege si o gura proaspata de vitamine, fibre si fitonutrienti care se gasesc in fructele si legumele de sezon. Ele imbunatatesc intreaga activitatea a organismului nostru, mai ales dupa o perioada lunga de iarna. Deci, de ce nu? Sa-i spunem detox.

Primavara, asa cum poeti si scriitori o descriu ca pe trezirea la viata, vine cu mult vrde, atat de bun pentru psihic, dar si pentru corp. Exact ca un restart. Si soarele este de partea noastra pentru ca dupa o iarna zgarcita in acest sens, multe vitamine, inclusiv Vitamina D se sintetizeaza datorita lui.

Care sunt verdeturile pe care primavara ni le aduce din belsug si cum putem sa profitam la maxim de beneficiile lor?

Spanacul- este bogat in proteine, aproximativ trei grame/ 100g, acid folic, fier, vitamina K, vitaminele B1, B2, B6, B9, caroten, inclusiv luteina, un antioxidant puternic si benefic pentru sanatatea ochilor. Se poate consuma crud sub forma de salata, gatit- supe, piureuri, dar si sucuri sau smoothieuri.

Urzicile- nu sunt chiar pe gustul tuturor, insa aduc nenumarate beneficii. Sunt bogate in vitamine- A, B2, C, K- aminoaici, acid folic, proteine, saruri minerale- Calciu, Siliciu, Magneziu, Fier. Sunt ideale si in dietele de slabire pentru ca sunt sarace in calorii, dar bogate in fibre si proteine. Pot fi consumate sub forma de piure, dar si sub forma de decoct sau suc.

Loboda- stimuleaza imunitatea, bogata in fibre si vitamine, se foloseste cel mai des in prepararea ciorbelor de zarzavaturi, atat de bune, de racoritoare si cu extrem de putine calorii.

Leurda- denumita si usturoiul salbatic, are acelasi proprietati ca si usturoiul clasic. Pe langa calitatile antivirale si antibacteriene, leurda contine potasiu, magneziu, calciu, dar si fibre alimentare care intervin in asimilearea grasimilor. Cel mai des, leurda se consuma in salate alaturi de alte legume si verdeturi.

Stevia- cumva asemanatoare cu spanacul, tot o planta perena, de culoare verde si care apare primavara. Chiar si modul de preparare este asemanator, stevia fiind ideala in tocane, pireuri sau salate. Este bogata in fosfor, calciu, zinc, mangan, seleniu, magneziu, sodiu, fier, potasiu, vitamina A, vitamina C.

Ceapa verde- mai putin periculoasa din punct de vedere al mirosului comparativ cu ceapa normala, ea este si un puternic detoxifiant, un bun intaritor al imunitatii, are efect depurativ si diuretic. Bogata in Vitamina C, acid folic si magneziu, ceapa poate fi consumata in orice cantitate si sub orice forma doriti, pentru ca atat cruda, cat si gatita, ceapa isi pastreaza toate proprietatile.

Profitati din plin de roadele pe care primavara le aduce in bucataria noastra si nu uitati ca toate cele enumerate mai sus, nu numai ca sunt un izvor de sanatate, insa sunt ideale in dietele de slabire. Contin putine calorii, multe fibre si absolut toate sunt bogate in clorofila, care combate imbunatateste simtitor tranzitul intestinal si digestia.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back