Gusturile noi- le acordam o sansa sau le respingem din start?

Incep prin a va spune ca o dieta nu trebuie sa fie o forma de autoflagelare, nici vreo povara ori vreun chin fizic, psihic sau emotional, insa nu poate fi un rasfat sau festin culinar. In mod evident, kilogramele in plus nu au venit pur si simplu, ci au venit din cauza unui stil alimentar gresit, din cauza combinatiilor alimentare devenite deja traditie: garnituri de cartofi, orez cu friptura, mancaruri gatite cu mult ulei si consumate cu paine ca sa ne tina de foame, sosurile ingrosate cu faina, ciorbe imbunatatite cu paste fainoase si cartofi. Pe langa toate astea, obiceiul devenit „religie” de a manca felul 1, felul 2 si desert. Sunt sigura ca stiti despre ce vorbesc pentru ca toate am crescut cu genul asta de educatie alimentara.

Insa nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca pe vremea aceea, parintii si bunicii nostri nu aveau foarte multe variante si trebuiau sa faca intr-un fel ca mancarea sa fie indestulatoare. Veti spune, unele dintre voi, ca parintii sau bunicii nostri mancau cele enumerate mai sus, dar nu erau grasi. Aici trebuie sa tinem cont de faptul ca majoritatea faceau munca fizica solicitanta, mai ales cei care locuiau la curte. Vremurile s-au schimbat, la fel si calitatea alimentelor pe care le consumam, dar si stilul nostru de viata.

Dieta nu inseamna chin

Pentru ca am crescut cu astfel de mancaruri, probabil ca spanacul, telina, broccoli, carnea de vita, pestele si multe alte alimente recomandate in dieta nu sunt pe gustul tuturor tocmai pentru ca nu au fost consumate frecvent. Insa gusturile se pot educa. Cand pleci de la premisa „ma chinui x zile si mananc spanac, telina, broccoli” este total gresit. De ce este gresit?! Pentru ca dupa aceste „x zile de chin” ne intoarcem la vechile obiceiuri, cele care ne-au adus kilogramele in plus in trecut si ni le vor aduce de fiecare data cand revenim la ele. Orice dieta de slabire are ca scop principal, in afara de pierderea kilogramelor, disciplina alimentara. Astfel, pe parcursul oricarei diete de slabire pe care o vom tine, trebuie sa pregatim terenul pentru mentinere, ori acest lucru presupune sa ne educam gusturile in materie de alimentatie. Treptat, trebuie sa invatam sa iubim legumele verzi si mancarea gatita cat mai simplu, asta pentru a mentine ce am obtinut in timpul dietei, dar si pentru a ne imbunatati sanatatea. Stiu ca ar fi ideal ca dupa o dieta de doua saptamani sa ne schimbam metabolismul si sa nu ne mai ingrasam niciodata, dar din pacate asa ceva nu se poate. Metabolismul nu se schimba, ci poate fi doar accelerat sau incetinit, in functie de stilul de viata. O persoana care a fost grasa, va avea mereu predispozitie catre ingrasat, asadar nu functioneaza „chinul” de scurta durata.

Este o expresie care spune in felul urmator: „Mancam ca sa traim si nu traim ca sa mancam”, expresie care se refera la intreaga noastra existenta. Asadar, schimbati-va perceptia in ceea ce priveste dieta si schimbati aceasta idee gresita de chin, cu ideea de stil de viata sanatos care nu numai ca va va schimba in bine silueta silueta, ci viata cu totul. Haideti sa transformam „chinul” in partener de drum si alimentele ale caror gusturi nu le cunoastem sau care nu arata extrem de apetisant, sa primeasca o sansa. De cele mai multe ori au devenit delicioase.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back