Sarcina- miracolul de darui viata vs povara kilogramelor in plus

Cu siguranta printre noi sunt si femei insarcinate sau care au plac sa devina mame. Fiind pe un grup de slabit, exista doua variante: fie au avut probleme cu greutatea, fie cauta variante de a manca sanatos, corect fara a acumula prea multe kilograme in sarcina.
In mod evident, o sarcina aduce extrem de mare bucurie in viata oricarei femei si intregeste, ca dovada a iubirii, familia. Si atunci cand fericirea este la superlativ, totul capata o alta dimensiune, nimic pare ca nu mai poate umbri fericirea si nimic nu poate nega implinirea. Insa, tot aceasta fericire la superlativ, aduce pe langa implinirea sufleteasca, si implinirea fizica. Perioada sarcinii este momentul de maxim rasfat pentru femei, perioada in care uita de regulile alimentatiei, isi satisfac poftele, care, uneori sunt chiar nevoi fiziologice si nu mofturi. Sa nu uitam si de schimbarile hormonale care contribuie substantial la modificarea siluetei.
Toate femeile acumuleaza kilograme in plus in perioada sarcinii, asadar nu este nimic neobisnuit, nici rusinos si nici ireversibil, iar dovezi in acest sens avem cu sutele. Abitia, determinarea si dorinta de a redobandi kilogramele de dinaintea sarcinii sunt la indemana tuturor si daca exista si un suport venit din partea celor din jur, lupta este ca si castigata.
Evident ca, in cazul unei femei insarcinate, nu se poate pune problema de o dieta de slabire, nu se vor exclude nici macronutrientii absolut necesari bunei functionari ale propriului organism, cat si al celui care abia se formeaza. Cu toate astea nici notiunea de a mancat pentru doi nu este cea mai corecta si nici cea mai indicata.
Multe femei simt o data cu sarcina o pofta mai mare de mancare, dar asta nu pentru ca cere „ala micu’ „ , ci din cauza modificarilor hormonale. Toate, dar absolut toate femeile ajung sa cantareasca mai mult in timpul sarcinii, dar in cazurile fericite aceasta acumulare se datoreaza in mare parte retentiei de apa, lichidului amniotic si al fatului.
Ce se intampla in cazurile mai putin fericite?
De regula, femeile uita de regulile alimentatiei sanatoase si isi dau frau liber poftelor, compensand in cateva luni, ani intregi de restrictii. Asa cum spuneam si cu alte ocazii, satisfacerea anumitor pofte culinare sunt absolut normale in cazul tuturor, nu numai in cazul femeilor gravide, insa limita si frecventa lor fac diferenta. Stiintific vorbind, poftele reprezinta, fie carente de minerale sau vitamine, fie, in cele mai multe cazuri, capricii culinare.
De ce nu sunt bune prea multe kilograme in timpul sarcinii?
In primul rand pentru presiunea si greutatea pe care o exercita asupra coloanei si a oaselor in general. Cu cat sarcina avanseaza si greutatea fatului se mareste, se mai adauga niste kilograme in plus de sustinut, iar ascestea, alaturi de cele aduse de macatul mult, ingreuneaza activitatile zilnice, facand de multe ori mersul aproape imposibil spre sfarsitul sarcinii. Nici fatul nu va avea de castigat de pe urma kilogramelor dumneavoastra. Nu stiu daca ati urmarit fenomenul, dar majoritatea femeilor care se ingrasa excesiv pe durata sarcinii, dau nastere unor bebelusi destul de slabuti.
Ce e de facut?
In niciun caz nu tinem o dieta de slabire, dar nici nu ne inchidem in camara sau in frigider. Nu excludem niciunul dintre macronutrienti, respectiv proteine, carbohidrati si grasimi, insa alegem sursele curate: carne, oua, fructe/legume, lactate, cereale integrale si nu produse de patiserie, dulciuri sau mancare de tip fast-food . Si cel mai important, mancam cat pentru o singura persoana, nu cat pentru doua.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back