Micronutrientii in procesul de slabire

Atunci cand vine vorba despre slabit, auzim si vedem in stanga si in dreapta orice despre MACRONUTRIENTI. Asa cum le spune si numele, sunt ceva esentiali, atat in procesul de slabire, cat si in cel de mentinere. Ce sa mai? Sunt vitali! Cu totii stim ca sunt trei, iar cei mai rai, in functie de parerile din jur, sunt ori cei mai rai, ori cei mai buni pentru a slabi si pentru a functiona normal.

Adevarul este ca toti cei trei, adica PROTEINA, CARBOHITRATII si GRASIMILE, pot fi aliati sau inamici, diferenta constand in calitatea, dar si cantitatea lor.

Pentru ca deja este un subiect arhicunoscut si in jurul carora se tes o multime de mituri, MICRONUTRIENTII sunt ignorati cu desavarsire. Probabil numele este de vina, caci trimite cu gandul la ceva mic si lipsit de insemnatate. Total gresit. Mineralele si vitamminele ocupa si ele un loc de cinste atunci cand vrem sa slabim sau doar sa traim sanatos.

 

Astazi vorbim despre MINERALE, mai cu seama de cele care ne ajuta sa slabim si scapam de anumite „pofte’’ sau carente, asa cum imi placea mie sa le numesc cand eram mai mancacioasa.

 

  1. Calciul- cel de care ne mai amintim atunci cand ne cade si ne ia stare de lesin si ameteala si avem tendinta sa mancam o ciocolatica, doua ca sa l adunam de pe jos. Gresit…acolo e cu glicemia. Despre calciu mai stim ca ne protejeaza oasele si ca il gasim doar in lactate. Dar calciul ne mai ajuta sa si slabim, mai ales daca ne documentam putin inainte. Nu trebuie sa folosim suplimente in ideea de cu cat mai mult, cu atat mai bine, ci trebuie sa consumam alimente bogate in acest mineral, lactatele asa cum stim, dar cele cu un continut mai sarac in grasimi.

 

 

  1. Fierul- pe care cel mai des il asociem cu conserva de spanac a lui Popeye Marinarul si nu gresim deloc. Spanacul este unul dintre cele mai bogate alimente in fier, urmat fiind de ficatul de pasare, carnea de vita si cea de curcan. Lipsa fierului duce la anemie, conditie medicala destul de suparatoare si, cateodata grava.

 

  1. Cromul- cel care tine in frau poftele alea dubioase de famtani de ciocolata indiferent de momentul zilei. Acesta ajuta la metabolizarea zaharului si stabilizarea nivelului de glcoza din sange, crescand astfel efectele isulinei. Ouale, carnea de vita, cerealele integrale si branza sunt alimente care asigura o cantitate suficienta de crom.

 

 

  1. Zincul- regleaza hormonii si senzatia de foame. Cei predispusi la o carenta de ZINC sunt fumatorii, consumatorii de bauturi allcolice si cei care consuma excliv vegetale. Cele mai bune surse sunt: ouale, carnea de pasare, pui si peste, migdale, linte si germeni de cereale.

 

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back