INULINA- fibra minune

 

Este deja cunoscut faptul ca fibrele mentin sanatos sistemul digestiv si sunt esentiale in programele de slabit, insa exista INULINA, una dintre cele mai pretioase fibre care tine kilogramele in plus departe si mentine folra intestinala sanatoasa.

 

Ce este inulina?

Este o fibra solubila care se regaseste intr-o variatate de vegetale si apartine grupei de carbohidrati numiti FRUCTANI. Este alcatuita din molecule de fuctoza, iar felul in care aceste molecule sunt legate intre ele, previne digestia lor in intestinul subtire. Asadar, inulina nu este digerata, ea ajunge direct in intestin unde actioneaza ca un probiotic. Nefiind digerata, inulina nu este descompusa si nici absorbita de sistemul nostru digestiv.

 

Impactul inulinei asupra senzatiei de foame

Cu totii ne-am confruntat cu senzatia de foame la inceptul unui program, senzatie care foarte rar este una reala. Conform cercetatorilor, inulina s-a dovedit a fi eficienta in procesul de slabire prin reglarea apetitului si a diminuarii senzatiei de foame.

 

Impactul inulinei asupra tractului digetiv

In intestinul gros se regasesc peste 400 de bacterii, unele bune, altele rele. Dezechilibul lor poate duce la tulburari digestive, acestea la randul lor, provocand alte afectiuni.

Inulina ajuta la mentinerea acestui echilibru datorita actiunii prebiotice care hraneste si mentine intr-un numar mare bacteriile bune din intestinul gros. De asemenea, inulina rezolva si previne constipatia si balonarea.

 

Impactul inulinei asupra glicemiei

Inulina are calitatea de a reduce depozitele de grasime din ficat, fapt care duce la imbunatatirea senzibilitatii la insulina, hormon care scapat de sub control produce numeroase tulburari metabolice care pot pune in pericol nu numai silueta, cat si sanatatea.

 

Alimente bogate in inulina

  • Usturoi
  • Sparanghel
  • Radacina de cicoare
  • Ceapa
  • Orz
  • Grau
  • Anghinare

 

Pe langa consumul alimentelor de mai sus, aportul de inulina poate fi crescut cu ajutorul suplimentelor ce au la baza extractul de radacina de cicoare.

De retinut este faptul ca inulina, in cantitati mari, poate avea si efecte adverse precum balonarea puternica. Doza recomandata pentru inceput este de 2-3 grame pe zi, doza ce poate fi crescuta gradual. De retinul este si fapul ca persoanele care urmeaza o dieta FODMAP, ar trebui sa evide consumul de inulina. Dieta FODMAP este un concept care se adreseaza persoanelor ce sufera de sindromul colonului iritabil, disconfort abdominal si dureri abdominale functionale.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back