Alerta de metabolsim lent- reconfigurare traseu

 

Alerta de metabolsim lent- reconfigurare traseu

 

„Doar ma gandesc la ciocolata si ma ingras. Nu ma ajuta metabolismul”

„La cat mananca si nu se ingrasa sigur are cel mai bun metabolism din lume”

„Nu mananc mai nimic toata ziua si nu slabesc un gram. Am metabolismul lent”

 

Exemplele pot continua, insa cele trei enumerate mai sus sunt clasicele, cliseicele as putea spune. Metaboismul sta la baza unui corp armonios sau nu, insa el nu este ceva cu care te nasti intr-un anume fel si nu il poti schimba.

 

Haideti sa vedem mai intai ce inseamna metabolismul.

Nu. Nu e o conditie medicala, nu este nici noroc si, cu atat mai putin, nu este ghinion. METABOLISMUL este suma tuturor proceselor chimice care au loc in organism pentru a ne asigura mentinerea in viata, suma ce asigura buna functionare a organelor: respiratia, digestia si regenerarea celulara.  Toate acestea au nevoie de energie, iar cantitatea minima de energie consumata se numeste METABOLISM BAZAL. Rata metabolica bazala reprezita in jur de 40% si 70% din necesarul zilnic de energie al corpului uman.

 

Mese slab calitative= Metabolism lent

Inca planeaza ideea ca mancatul o data in zi ar trebui sa ne faca sa slabim vazand cu ochii. De regula asta se intampla, insa pe o perioada surta de timp, iar aceasta procedura se numeste INFOMETARE. Functioneaza pana cand acest metabolism de care vorbim intra in stare de alerta si incepe sa faca depozite de energie, stiind ca deja a consumat prea mult din rezervele sale, iar asta poate pune viata in pericol. Asta pentru ca, in lipsa unei alimentatii corecte, suficiente ce asigura nutrientii necesari, depozitele incep sa fie consumate la inceput din masa musculara. Poate ati vazut de-a lungul timpului femei slabe, insa cu un aspect pufos. In acel moment organismul nostru nu consuma mai mult decat primeste, iar slabitul devine din ce in ce mai problematic.

La pulul opus se regaseste „o singura masa pe zi” care poate dura 3 ore, moment in care sunt ingerate mai multe calorii decat necesarul nostru, surplus care si el va fi depozitat sub forma de grasime.

 

Cum putem accelera metabolismul?

Totul este in stransa legatura cu stilul de viata, incepand de la odihna pana la alimentatie si exercitiu fizic.

 

Iata pasii siguri catre un metabolism bun:

  1. Consuma proteina

Cum am spus mereu, cea mai calitativa si hranitoare proteina este cea animala si, foarte important, nu vine la pachet cu acea cantitate mare de carbohidrati asa cum se intampla in cazul proteinelor vegetale. Cea mai curata si buna sursa de proteina este oul, urmat de pieptul de pasare, carnea de peste, iar ca varianta de proteine bune vegetale, toful si fasolea rosie, nautul si lintea, ocupa primele locuri.

 

  1. Consuma condimente picante

Evident ca nu in exces cat sa iritam mucoasa stomacului, dar cat sa dam mancarurilor o savoare deosebita prin adaugarea unor termogenice naturale: ardei iute, piper, ghimbir, curry.

 

  1. Elimina zaharul

Asta nu inseamna ca nu vom mai simti vreodata gustul de dulce, insa zaharul alb ar trebui eliminat complet din cauza efectelor sale nocive si inlocuit cu alte tipuri de indulgitori naturali: xilytol, tagadoza sau stevia.

 

  1. Alege sa consumi grasimi

Cu siguranta grasimile bune, adica cele polisaturate. Adauga in alimentatia ta pestele gras, semintele de dovleac si floarea soarelui, uleiul de masline, avocado si nuci.

 

  1. Fa miscare

Acorda-ti macar 30 de minute pe zi in care sa faci exercitii fizice care sa-ti lucreze grupele musculare importante.  In cazul in care exista anumite probleme ce pot impiedica exercitii pe saltea sau cele cu greutati, mersul pe jos in pas alert este o varianta foarte buna. Si totusi, miscarea nu este totuna cu sportul, asadar cateva abdomene, genuflexiuni, fandari  sau exercitii de pilates executate la liber, fara greutati suplimentare, nu au facut rau nimanui.

 

  1. Dormi

Somul este foarte important pentru a da un boost metabolismului. Desi in zilele noastre e greu sa prindem 7-8 ore legate de somn, ele sunt extrem de importante. Asadar, mai putine filme, mai putine jocuri pe telefon si mai multa atentie acordata somnului.

 

Bifati cele 6 puncte si METABOLISMUL vostru va deveni unul bun!

 

Sursa foto: GOOGLE

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back