Topul celor mai frecvente greseli in procesul de slabire

 

Topul celor mai frecvente greseli in procesul de slabire

 

Desi este gresit, trebuie sa recunoastem ca toate ne dorim in sinea noastra sa slabim rapid, fara consecinte nefavorabile si, cel mai important, fara efort. Cele care au slabit deja si au reusit sa si mentina greutatea pentru minim un an, stiu deja ca nimic din cele enumerate nu exista. Cu toate astea, multe dintre noi am facut toate alegerile gresite in materie de slabit, pana am ajuns la concluzia ca doar un nou stil de viata esti cheia succesului.

Iata care sunt cele mai des intalnite greseli atunci cand vine vorba deespre slabit:

 

  1. Dietele tinute dupa ureche

Tot dorinta noastra de a obtine rezultate rapide, a condus catre o intreaga industrie de scos diete pe banda rulanta. Majoritatea fac ceea ce promit, insa doar pe o perioada scurta de timp, iar asta se datoreaza catorva factori. Fie se bazeaza pe principiul disocierii alimentelor, fie se bazeaza exclusiv pe proteina animala, fie pe un deficit caloric prea mare, adica INFOMETARE.

Toate am auzit denumirile astea moderne si mondene ala dietelor cu balerine, militari, aviatori si alte meserii care nu au legatura cu niciun principiu alimentar pe care ele se bazeaza, si, din pacate, tot multe dintre noi le-am si incercat.

De ce aceste diete reprezinta o greseala? Prin simplul motiv ca sunt exclusi macronutrienti importanti, se obtine o pierdere rapida in greutate, insa niciuna dintre ele nu are si un plan alimentar de mentinere, iar acest lucru duce la efectul yo-yo, adica recastigarea la fel de rapida a kilogramelor.

Doar un stil alimentar de viata sanatos si complet, adaptat nevoilor noastra, asigura o slabire eficienta si o mentinerea rezultatelor pe termen lung.

 

  1. Alimentele light

Desi slabitul este un proces ce se poate obtine natural, cu alimente naturale, strategiile de marketing ale anumitor companii, au indus ideea ca acest procedeu simplu in esenta, sa devina unul imposibil de realizat fara „artificiile’’ light si/sau degresate,

Cea mai mare greseala este consumul de lactate degresate. Niste produse care deja nu mai au nicio legatura cu ceea ce stim ca este laptele, ci un amalgam de substante care se cer a fi lactate. Pline de amidon, de zahar ascuns, de agenti de ingrosare si potentiatori de gust, aceste lactate nu fac nimic altceva decat dezechilibreze si mai mult organsimul. Alegeti intotdeauna lactatele clasice cu un continut decent de grasimi atunci cand vorbim despre iaurt, kefir, branza de vaci sau telemeaua clasica.

Imediat vin din urma celebrele „batoane de slabit’’, nimic altceva decat un baton plin de grasimi trans, zahar din abundenta, multe cereale si alte denumiri intortocheate care nu au nimic de-a face cu sanatatea.

 

  1. Confirmarea cantarului

Atunci cand vine vorba despre slabit, toata lumea se concentreaza pe cantar. Vreau x kilograme in minus si le pandesc de 3 ori pe zi sa vad daca dispar. Un astfel de obicei, atrage dupa sine frustrare, pentru ca pierderea in greutate nu este constanta, in sensul ca la un moment dat, inevitabil, apare perioada de stagnare. Nu vedem minusul, ne suparam pe cantar si ne consolam la frigider.

Mai exista si varianta cand vrei sa slabesti 3-4 kilograme fara iei in calcul ca disparitia lor rapida poate fi doar o deshidratare, un intestin gol, o pierdere de masa musculara. Rezultatul final este minusul de pe cantar, dar aspectul fizic ramane unul pufos. Axeaza-te pe pierdearea testutului adipos si verifica asta prin masurarea circumferintelor. Poate pe cantar ai doar un kilogram minus, dar pe centimentru o subtiere considerabila. Numarul de pe afisajul cantarului nu reflecta intotdeauna realitatea.

 

  1. Miturile

„Nu mai manca dupa ora x, alearga pana simti ca iti cad picioarele, nu mai consuma grasimi, la micul dejun poti manca oricat si orice sau mananca multe fructe’’.

Lista poate continua, dar cred ca deja ideea de baza a fost deja atinsa.

Voi incepe cu „MANANCA MULTE FRUCTE’’.

NU! Te rog sa nu faci asta. Fructele nu sunt deloc bombe pline de vitamine si minerale. Legumele sunt. Fructele, in marea majoritate, sunt doar apa cu zahar si cateva fibre. Nimic notabil as spune. Cu siguranta ca nu le vom scoate din alimentatie si nu le vom considera raul absolut, insa fructele in exces ingrasa asa cum o face si ciocolata. Pe langa astea, ele nu pot substitui o masa, datorita digestiei lor foarte rapida, asadar dupa un castron de fructe, in maxim o jumatate de ora ne va fi foame. Alegem un fruct si il consumam ca pe o gustare, nu ca pe o masa de sine statatoare si nici ca pe un desert.

NU MAI MANCA DUPA ORA X

Nu mai face asta decat daca la ora X si un minut te culci. Ultima masa poate fi luata in siguranta cu 2 ore inainte de culcare.

ALEARGA

Da, fa-o, insa alterneaza tipul acesta de antrenament cu unul cu greutati. Succesul este garantat.

NU MAI CONSUMA GRASIMI

Corect, nu o mai face daca atunci cand spui grasimi te referi la prajeli, fast food, margarina, patiserie. Dar daca te referi la avocado, unt, ulei de masline, nuci, migdale si seminte, consuma-le cu toata increderea.

MICUL DEJUN REGESC

Nu confunda notiunea de nutritiv cu ideea de mult, oricat si orice.In primul rand dupa o noapte de somn, in care functiile noastre sunt incetinite, un mic dejun bogat din punct de vedere cantitativ, ne poate provoca o tulburare digestiva. Micul dejun regesc se refera la calitatea nutritiva a alimentelor pe care le alegem, deci pentru simplul fapt ca este prima masa a zilei, nu putem alege cartofi prajiti, produse de patiserie si alte minuni de genul. Bine, pe astea nu le alegem oricum.

 

  1. Graba

Nimic de succes si de durata nu merge facut pe graba. Cu atat mai putin slabitul si schimbarea stilului de viata. Nu o sa slabesti dupa prima salata mancata, nici macar dupa a doua, si cu atat mai putin sarind peste mese. Probabil ca vrei sa slabesti 2-3 kilograme intr-o saptamana ca sa incapi in rochia special cumparata pentru eveniment. Vei face cele enumerate mai sus, adica te vei grabi, vei intra cumva in rochie, dar la evenimentul respectiv te vei infrupta din toate. A doua zi nu vei mai incapea in rochie, pentru ca tu nu ai slabit, tu doar te-ai deshidratat. O masa copioasa, putin alcool si niste desert, te „rehidrateaza’’ imediat. Slabitul nu se face pe graba si nici pentru situatii limita, ci se realizeaza in timp, constant si facand alegerile potrivite.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back