Excese alimentare: de la corectie la tortura

 

Excese alimentare: de la corectie la tortura

 

Fie ca vorbim despre sarbatori, o zi de nastere sau una oarecare, periodic suntem predispusi sa facem cate un exces alimentar. Pentru unele persoane, aceste excese se rezuma la o singura masa, pe cand la altele se intind pe o perioada mai lunga de timp, dar aici deja este alta poveste care se transforma intr-o rutina alimentara nesanatoasa.

Asa cum spuneam si in alte materiale, 2-3 zile de dezmat culinar nu inseamna neaparat o acumulare reala de grasime corporala, ci in cea mai mare parte o retentie de apa datorata combinatiilor gresite, cantitatilor prea mari si a tulburarilor de digeste, insa aceste cateva zile cu excese ne fac sa ne simtim rau, atata fizic, cat si psihic, iar asta din cauza sentimentului de vinovatie.  Acest sentiment combinat cu panica de a nu reveni la o greutate prea mare, ne face sa luam decizii rapide, draconice, dar din pacate, de cele mai multe ori gresite. Astfel, ceea ce ar trebui sa fie o corectie alimentara, se dovedeste a fi o tortura pentru fizic si psihic.

Iata care sunt cele mai des intalnite greseli:

  1. „Detox-ul’’

Deja celebrul mit al slabitului si al sanatatii absolute, detoxul se refera in mare parte, la inlocuirea meselor solide cu cele lichide. Si aici apare problema cea mai mare: mesele lichide vor fi alcatuite din sucuri  de fructe, adica niste bombe de zahar. Stiu ca multi veti spune cat de sanatoase sunt fructele. De acord, ele sunt sanatoase consumate intregi si cu moderatie, iar asta nu este cu putinta atunci cand le consumam sub forma de suc. Daca in mod normal mancam un mar sau o portocala, ei bine pentru un pahar de suc sunt necesare cel putin 4 fructe intregi. Pentu 2 litri de suc avem nevoie de cateva kilograme, iar rezultatul finit va fi o apa cu zahar, iar partea cu cele mai multe vitamine si fibre va fi aruncata la gunoi. O colita de fermentatie si o iritare a colonului ne vor trimite mai des la toaleta, si vom elimina mai multe fluide, ceea ce poate arata o scadere pe cantar, dar stratul adipos va ramane tot la locul lui. Deci NU detox cu sucuri!

 

  1. Acivitatea fizica exagerata

Faptul ca am sarit cateva antrenamente, asta nu inseamna ca va trebui sa le recuperam intr-o singura zi pe toate. O greseala pe care multe dintre voi o fac, mai ales in randul celor care au facut deja o obisnuinta din sport. Antrenamentele intense desfasurate pe cateva ore nu fac altceva decat sa suprasolicite incheieturile, mult mai sensibile dupa cateva zile de repaos. Sportul se reia fix de acolo de unde a ramas, fara a lucra toate grupele musculare in aceeasi zi. Sau mai rau, combinand exercitii pentru grupe musculare diferite executand miscarile in acelasi timp pot duce la accidentari serioase, mai ales atunci cand coloana nu este izolata. Un exemplu este exercitiul la presa acolo unde coloana trebuie sa ramana lipita de spatar, asadar orice alt exercitiu combinat nu este recomandat.

 

  1. Infometarea

Aceasta „solutie de criza’’ are 3 aspecte: alimentatia lichida (punctul 1), deficitul caloric prea mare dobandit fie prin excluderea unor mese principale, fie consumul alimentelor fara valoare nutritionala calitativa si, ultimul aspect, postul negru, adica privarea de alimente pe o perioada de cateva zile. E drept ca nimeni nu a murit de foame in 3 zile, insa nici vreo performanta nu a obtinut, ba mai mult, a dezechilibrat si mai mult sistemul digestiv si metabolismul, deja date peste cap cu mesele prea multe si prea copioase de dinainte. Intr-o nota amuzanta, eu numesc toate aceste abordari „Circuitul apei in natura’’, pentru ca nu fac altceva decat sa ne tina la toaleta. Mai putin partea cu postul negru, care ne tine mai mult in pat din cauza ametelilor.

 

In alta ordine de idei, singura varianta buna pentru a corecta o perioada de excese este sa mancam in combinatii corecte, sa avem 3 mese si 2 gustari, sa gatim cat mai simplu si cat mai curat din punct de vedere al felului de preparare, adica fara sosuri cu prajeala, fara sosuri cu multe feluri de branzeturi, fara carbohidrati la fiecare masa, fara deserturi si fara rontaieli intre mese.

Si cel mai important este sa scapam de acel sentiment de vinovatie pe care l-am pomenit la inceputul materialului. Autoflagelarea asta alimentara nu face decat sa dezvolte o problema de ordin psihologic din punct de vedere nutritional. Fie ajungem sa mancam compulsiv, fie ajungem sa nu mai mancam deloc, iar de aici pornesc doua mari diagnostice grave: BULIMIA si ANOREXIA.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back