Mananc sanatos, fac miscare- Cum de m-am ingrasat?

 

Mananc sanatos, fac miscare- Cum de m-am ingrasat?

Pare ireal, nu? Ei bine este chiar o realitate foarte des intalnita in randul persoanelor care pornesc pline de avant in lupta cu kilogramele, aleg un stil de viata sanatos si putina miscare…foarte putina, as spune.

Principiul stilului de viata sanatos este unul complex si trebuie adaptat si el in functie de ceea ce dorim: slabire, cresterea masei musculare sau mentinere. In afara de aceste aspecte, trebuie mai intai sa cunoastem importanta fiecarui macronutrient in parte si sa ajustam aportul lor in functie de nevoile noastre.

De cativa ani buni exista un trend ascendent in ceea ce priveste includerea pseudocerealelor intr-o dieta sanatoasa, a grasimilor „bune’’ si a proteinei VEGETALE.

STILUL DE VIATA sanatos se refera la consumul echilibrat al tuturor macronutrientilor, felul in care sunt gatite alimentele, combinatiile intre macronutrienti, nicidecum excluderea vreunuia dintre ei. Carnea ouale si lactatele nu inseamna BOALA, ci mezelurile si tot ce inseamna aliment procesat (margarina, branza topita si imitatiile de branza feta).

 

In ceea ce priveste slabitul, nimic nu ingrasa si nimic nu slabeste, indiferent ca vorbim de alimente sanatoase sau nu.

Acestea fiind spuse, unde anume se produce greseala?

 

  1. Mananc sanatos…si MULT

Asta este cea mai mare greseala pe care o facem in mod constient, iar la baza sta ideea ca ce este sanatos nu ingrasa. Nu mai mancam un bol plin cu cereale cu aroma de scortisoara sau ciocolata, dar mancam un bol plin cu lapte de migdale si fulgi de ovaz, niste nuci, cateva fructe. cubulete de ciocolata neagra si, neaparat, miere sau sirop de artar. Foarte sanatos, nimic de spus, dar numarul de calorii este cu mult mai mare decat prima varianta. Nu mai mancam jumatate de franzela alba la o masa, dar mancam jumatate de paine de secara…doar e cereala minune, dupa spusele cercetatorilor. E adevarat ca secara este o cereala minune, este la fel de adevarat ca painea cu secara este cu mult mai buna si aduce multe beneficii fata de cea alba, insa caloriile sunt aceleasi, cantitatea de glucide este aceeasi. Pe langa asta, painea cu secara are in compozitie si faina alba, chiar mai multa faina alba decat cea de secara. Si bineinteles, nu mai mancam cartofi prajiti cu schnitzel prajit in baie de ulei, mancam cartofi la cuptor rumeniti in ulei de masline si schnitzel pufos facut la cuptor. Si aici, cea de-a doua varianta este cu mult mai sanatoasa pentru ca nu mai exista acele grasimi trans obtinute prin prajire, insa caloriile raman multe, iar in slabire, aceasta combinatie nu este chiar cea mai fericita. Ocazional, cand pofta de junk food este mare, aceasta este varianta readaptata si salvatoare, insa in restul timpului nu.

Daca va regasiti in toate aceste aspecte, iar cantarul va arata coltii in loc sa va zambeasca, ajustati putin portiile, lucrati putin la combinatii, iar dupa o saptamana suiti-va din nou pe cantar. Nu numai ca o sa va zambeasca, dar o sa va faca si cu ochiul.

 

  1. Mananc mult…dar fac sport

O idee gresita atrage fara doar si poate o serie de alte idei la fel de gresite. La fel este si cazul confuziei intre sport si miscare. Daca acordam maxim 30 de minute activitatii fizice, eventual de 3 ori pe saptamana, imi pare rau sa va dezamagesc, dar nu se numeste SPORT, ci miscare. Sa nu credeti ca este gresit sa faceti miscare, ba chiar este recomandat. Greseala consta in asteptarile pe care le avem de la o astfel de activitate. Miscarea este buna pentru bunastarea fizica, pentru sanatatea oaselor, a inimii si a starii de spirit, insa nu ne ajuta neaparat sa ne remodelam corpul, mai ales daca mancam si mult, deci nu exista niciun deficit caloric.

La polul opus se afla sportul. Cu ajutorul lui putem slabi, putem creste masa musculara ne putem mentine corpul intr-o forma fizica buna impreuna cu un plan alimentar foarte bine pus la punct. Spre deosebire de miscare, sportul presupune 4-5 antrenamente pe saptamana, exercitii pentru toate grupele musculare alternate cu cele de cardio. De asemenea intensitatea antrnamentelor si timpul dedicat lor fac diferenta.

Asadar, daca obiectivul vostru este remodelarea corporala, imbinati sportul cu alimentatia echilibrata, calitativa, nu cantitativa.

 

  1. Mananc dulciuri…dar sanatoase, facute in casa.

Diferenta dintre dulciurile facute in casa si cele cumparate este curatenia pe care trebuie sa o facem in bucatarie dupa prepararea lor. Un cozonac, o gogoasa, o placinta sau orice alta prajitura ingrasa la fel de mult indiferent de provenienta lor. Stiu, veti spune ca putem face dulciuri folosind faina de migdale, cocos si orice alta faina de cereale, mai putin cea de grau, dar asta nu inseamna ca putem manca oricand si oricat, pentru ca daca fugim de carbohidrati, vom da de grasimi, daca fugim de grasimi dam de carbohidrati si in final, indiferent de alegere, ajungem la numitorul comun: calorii multe.

Desertul este bun pentru a pacali creierul ca dieta nu este grea, de aceea este recomandat cate unul din cand in cand. Insa atunci cand vrem sa avem un corp frumos si armonios, nu adaptam expresia „din cand in cand” la „cand la pranz, cand la gustare, cand la cina’’.

 

Corectati aceste greseli, ramaneti focusate pe scopul final, iar la sfarsit veti realiza ca fiecare sacrificiu a fost o piatra de temelie pentru idealul vostru.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back