De ce este bine sa avem gustari intre mese?

 

De ce este bine sa avem gustari intre mese?

Desi sunt confundate cu rontaitul intre mese, gustarile nu au nimic in comun cu ele sau cu vreun obicei alimentar prost. In timp ce rontaitul intre mese apare ca un gest reflex fara a se tine cont de o anumita perioada, cantitate sau anumite alimente, gustarile bifeaza aceste  principii extrem de importante: ora, cantitatea si timpul de digeste si calitatea alimentelor.

 

Cand este bine sa le luam?

In mod normal, ar trebui sa avem doua gustari pe zi si asta pentru o multime de motive pe care le voi enumera mai jos. Gustarile trebuiesc luate intotdeauna la un  interval 2 ore jumatate sau chiar 3 ore fata de mesele principale, astfel incat digestia sa fie completa.  Momentul potrivit pentru gustare este cu 2-3 ore inainte de praz si inainte de cina.

 

Ce alegem la gustare?

In primul rand ceva nutritiv care sa ne ofere energie, sa ne puna metabolismul la treaba si sa ne taie pofta de mancare ce ar putea face ravagii la una dintre mesele pricipale. Cele mai bune alegeri sunt iaurturile cu continut scazut de grasime, 200-250 de grame de fructe sau cateva fructe oleaginoase.

 

Ca beneficii ne aduc?

  1. Reduc pofta de mancare

Stim cu totii ce inseamna sa luam pranzul sau cina cand suntem extrem de infometati, mai ales daca am dat si o raita pe la cumparaturi inainte si am umplut cosul cu de toate. Foamea nu numai ca ne face sa cumparam mai mult, insa ne face sa mancam cu mult mai mult decat avem nevoie si decat este capacitatea stomacului nostru. Durerile si disconfortul abdominal pana la acumularea de kilograme sunt efectele nedorite ale acestui obicei alimentar. O gustare bogata in proteina sau carbohidrati cu eliberare lenta nu numai ca vor avea grija si de aspectul suplu al abdomenului nostru, dar ne va ajuta sa reducem condiderabil portiile de mancare.

 

  1. Accelereaza metabolismul

Stiti celebrul indemn „mananca putin si des’’, ei bine asta este secretul unei siluete armonioase si al unui stomac sanatos. Desi multi considera ca eliminand gustarile vor consuma mai putine calorii, ei bine lucrurile stau fix invers si astfel ne intoarcem la punctul 1. Foamea ne va face sa punem mult mai multa mancare in farfurie, fie ea si sanatoasa, cantitatea prea mare de mancare si numarul prea mare de calorii ne vor da peste cap digestia, iar metabolismul va incetini.

 

  1. Ofera energie

Fie ca vorbim de o zi stresanta la birou sau de un antrenament in sala de forta, gustarile sunt o sursa importanta de energie si nutrienti importanti. O alegere potrivita in aceste cazuri ar fi migdalele, nucile, avocado, un iaurt proteic sau un baton de cereale integrale.

Acestea fiind spuse, daca pana acum nu aveati gustari, e momentul sa le adaugati in rutina voastra alimentara. Veti observa beneficiile lor inca din prima zi.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back