Senzatia de foame- reala sau gest reflex?

Senzatia de foame- reala sau gest reflex?

Nu ca nu am sti cu totii ce este foamea, dar ca sa fie clar, este o senzatie naturala, o nevoie fiziologica absolut normala. E semnalul creierului ca resursele de energie scad, asadar trebuie sa le refacem.

Ideal ar fi ca acesta senzatie sa nu apara sau, cel putin, sa nu fie una atat de puternica incat sa ne creeze un disconfort fizic si psihic. Acest ideal se obtine doar avand o rutina alimentara corecta, cu 3 mese principale si 2 gustari. In aceasta situatie, senzatia de foame se instaleaza doar in preajma orelor la care obisnuim sa ne luam mesele.

Bun! Asta este teoria care pare super simpla si logica. Dar ce ne mananca pe noi cu o FOAME de lup, este practica, mai ales in randul nostru, al persoanelor care doresc sa slabeasca sau sa se mentina. O persoana cu tendinte de ingrasare, stiu ca nu suna incurajator, va trebui sa fie la „dieta’’ toata viata pentru ca suntem niste persoane dolofane puse pe stand by. Acum dieta poate insemna povara sau doar obiceiuri sanatoase, depinde ce atarna mai greu in balanta: dorinta de a fi sanatos si suplu mereu sau dorinta de a incapea in costumul de baie 3 luni pe an.

Reevenind la subiectul principal, respectiv FOAMEA, voi sublinia aspectul acelei senzatii false care aduce mai mult cu un gest reflex. E cazul sa ma spun cand apare?! Nu cred, dar totusi o fac: atunci cand….EXACT!!!..ne hotaram sa incepem dieta de slabire. Atunci, spiritele obscure ale rontaiutului de chestii cu multe calorii si ale meselor bogate si calorioase, isi fac loc in creierasul nostru si transmit semnale gresite fix in stomacel, dar mai ales in papilele gustative. Dupa un piept de pui cu o salata frumos colorata, parca simtim gustul unui desert pe limba, dar nu avem voie ca doar vrem sa slabim, asadar bem un pahar cu apa, ne uitam la ceas si vedem ca mai avem 3 ore fara 1 minut pana la urmatoarea masa…cand oricum nu mancam desert. Long story short, dupa toata aceasta aventura bio-chimico-neuronala, traim cu o senzatie de foame…FALSA. Exista, totusi, si o parte buna. Atata freamat consuma calorii, deci mai contribuim cu ceva la deficitul caloric.

 

Lasand gluma la o parte, aceasta senzatie de foame nu este ceva neobisnuit, nu este ceva gresit sau anormal, ci ea apare ca o consecinta a obiceiurilor alimentare gresite de pana atunci. Exact ca atunci cand ne lasam de fumat, cel mai mult ne lipseste gestul de a aprinde tigara si de a tine tigara, mai putin gustul ne lipseste. Cam la fel este si cu mancarea. In momentul in care renuntam sa mai mancam haotic, sa rontaim mereu ceva intre mese, atunci cand reducem numarul de calorii, creierul obisnuit sa primeasca mereu ceva, acum ne transmite semnale prin aceasta senzatie de foame.

Atata timp cat ea nu ne provoaca dureri de stomac, ameteala, stare letargica sau ne lasa vlaguiti de energie, trebuie ignorata si pacalita prin hidratare, Apa sau un ceai ori o limonada fara zahar, vor pacali usor senzatiile suparatoare de foame.

Senzatia de foame nu este de ignorat atunci cand apar toate acele efecte mentionate mai sus. Daca apar durerile gastrice, starile de ameteala si lipsa energiei pentru a duce la bun sfarsit activitati simple din rutina zilnica, inseamna ca facem ceva gresit. Si acel ceva gresit este fara doar si poate INFOMETAREA. La baza slabitului sta deficitul caloric, apoi se ramifica diverse principii alimentare, insa lipsa informatiei, dorintele nerealiste ne fac sa abordam totul dintr-o perspectiva total gresita. Excluderea anumitor macronutrienti si reducerea numarului de calorii cu mai mult 500-600 de calorii din necesarul zilnic, duc catre dezechilibre serioase.

Asadar, la 3 mese si 2 gustari, senzatia de foame este una falsa. La o masa pe zi, slab calorica si deficitara din punct de vedere nutritional, senzatia de foame este reala si reprezinta un semnal de alarma.

Ca sa le evita, mancam putin si des, ca vrabiutele…ca doar asta suntem.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back