Fluctuatiile de pe cantar- relevant sau nu?

 

Fluctuatiile de pe cantar- relevant sau nu?

 

Ei bine, da, sunt o persoana care ani de zile, in jur de 7, nu s-a cantarit niciodata. Ma bazam pe ceea ce vad in oglinda si dupa cat de usor sau greu intra hainele pe mine. Si totul a fost perfect, feeric si minunat pana in ziua in care m-am hotarat sa ma sui pe el. Si de atunci nu m-am mai oprit, iar frustrarea mea a atins cote alarmante. De ce? Nu pentru ca as avea prea multe kilograme, ci din cauza acelor fluctuatii care apar de pe o zi pe alta si care nu se rezuma la cateva sute de grame in plus sau minus, ci direct la kilograme. Apogeul a fost acum 3 zile, inainainte de acea perioada sensibila, emotionala, isterica si bipolara a lunii. 4 KILOGRAME IN PLUS!!!

Nu numai ca am plans, dar am mutat cantarul in fiecare coltisor al casei doar-doar da Bunutu’ sa fie o eroare…NU A FOST!

Desi mereu am stiut ca atunci cand dorim sa slabim, cantarul nu are o foarte mare relevanta, in joc a intrat factorul psihologic, mai exact acea dorinta apropiata de ideatie obsesiva de a vedea un anumit numar pe cantar, facand abstractie de ceilalti factori care contribuie la remodelarea corporala. Prin minte imi treceau toate articolele scrise pe acest subiect, toate discutiile pe care le-am avut cu cele aflate in situatia asta, dar si sfaturile pe care le dadeam.

Asadar, mi-am sters lacrimile, am aruncat o privire urata si dispretuitoare cantarului si am scos centimetrul pentru a masura talia, soldul si circumferinta bratului. Surpriza!!! Un minus de 4 cm in sold, 3 cm in talie si 2 in brat. Acum poate va intrebati care sunt cauzele acestor fluctuatii sau al stagnarii pe cantar.

 

  1. Ciclul mentrual si perioada premenstruala

In aceasta perioada, organsimul nostru este si el dat peste cap din cauza fluctuatiilor hormonale, care de altfel pregatesc corpul pentru a elimina ceea ce este in plus nevoie. Kilogramele in plus de pe cantar pot fi consecinta retentiei de apa, a constripatiei, dar si a poftei de mancare mult mai acuta in acest moment al lunii. Totul revine la normal in cateva zile dupa inceperea ciclului menstrual, asadar evitati sa va suiti pe cantar in aceasta perioada.

 

  1. Activitatea fizica

In zilele in care ne antrenam intens, fie acasa sau in sala de forta, nivelul de glicogen din muschi se epuizeaza, prin transpiratie eliminam si apa din tesuturi, iar asta  duce la o scadere pe afisajul cantarului. Aici vorbim despre cateva sute de grame, care in lipsa antrenamentului pot reveni. Cu toate acestea, nu putem vorbi despre ingrasare pentru ca asta presupune o acumulare de masa adipoasa, asadar aceste cateva sute de grame in plus sau in minus care apar si dispar in funtie de zilele de antrenament sau repaus, sunt irelevante.

 

  1. Alimentatia

De fapt cea mai importanta parte a slabitului este alimentatia si este reprezentata de un procent de pana la 80% din intreg procesul in sine. Poate ati observat ca dupa o masa bogata in carbohidrati, greutatea de pe cantar tinde sa creasca si de aici incepe intregul proces de mustrare de constiinta. Ei bine, asa cum nu putem slabi peste noapte un kilogram real de grasime, asa nici nu ne putem ingrasa real dupa o singura masa. Carbohidratii favorizeaza retentia de apa si chiar constipatia daca nu au in compozitia nutritionala si o cantiate suficienta de fibre care sa imbunatateasca tranzitul intestinal. Asadar, alegeti intotdeauna variantele de cereale integrale si nu depasiti cantitatea de 2g carbohidrat/ kg corp.

 

Acestea fiind spuse, daca pana acum nu ati avut in rutina masuratul, va sfatuiesc sa o faceti, mai ales atunci cand cantarul nu vrea sa se miste in jos. Si evitati sa va cantariti mai des de o data pe saptamana, iar atunci cand o faceti, intotdeauna sa fie dimineata, dupa efectuarea nevoilor fiziologice si pe stomacul gol.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back