Amidonul- WOW sau BAU

Amidonul- WOW sau BAU

Amidonul face si el parte din lista carbohidratilor compelcsi si este alcatuit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple. Facand parte din categora carbohidratilor, amidonul nu este vazut cu ochi buni de cei care doresc sa piarda in greutate si asta pentru ca unele studii au aratat ca are un potential ridicat de crestere a glicemiei. Este adevarat, insa numai partial, pentru ca nu toate tipurile de amidon fac asta, ba dimpotriva, unele tipuri nu impacteaza deloc nivelul glicemiei.

Si pentru ca AMIDONUL este ultimul din miniseria acelor dusmani ai sanatatii, dar si ai siluetei, haideti sa vedem impreuna daca si el ocupa un loc fruntas.
Conform unor pareri, amidonul ar fi la fel de nociv precum zaharul datorita efectelor pe care le poate produce organismului, Si este perfect adevarat, numai ca asta o face doar AMIDONUL regasit in alimentele rafinate. Aceste se digera foarte rapid, iar consecintele sunt:
– Cresterea rapida a glicemiei;
– Senzatie permanenta de foame;
– Depunere de strat adipos.
Iata si ce alimete il contin si de care trebuie sa ne ferim:
– Chipsurile din cartofi;
– Orezul alb;
– Cartofii prajiti;
– Covrigii si produsele de patiserie;
– Covrigei, grisine, saratele si alte produse similare din faina alba;
– Painea alba;
– Iaurturile degresate sau cu fructe;
– Sosurile din comert.

La polul opus se regaseste amidonul rezistent, acela care nu ne afecteaza nici sanatatea, dar nici silueta daca este consumat in cantitati moderate.
Acest tip de amidon se digera lent, iar asta inseamna o incetinire a absorbitiei zaharului si al grasimilor. De asemenea are si beneficii asupra starii de sanatate, dar este si un aliat de nadejde in lupta cu kilogramele:
– Ofera senzatie de satietate pe termen lung;
– Previne aparitia diabetului zaharat;
– Previne cancerele gastrice si colorectale;
– Reduce colesterolul din sange.

Asadar, pentru o stare de sanatate optima si pentru o greutate normoponderala, nu uitati sa adaugati in alimentatia voastra si urmatoarele categorii de alimente:
1. Leguminoasele: fasole rosie si neagra, fasole verde, mazare verde, linte, naut, soia.
2. Cerealele integrale: ovaz, orz, secara, paste integrale.
3. Pseudocereale: hrisca, amarant, quinoa.
4. Radacinoase crude: pastarnac, patrunjel si morcov. De preferat este ca ele sa fie consumate in stare cruda sau cel mai mult la abur si asta pentru ca amidonul sa nu sufere modificari in timpul prepararii termice.
5. Legume: ardei, vinete si dovlecei. Poti fi consumate atat in stare cruda, cat si gatite fara ca amidonul sa sufere modificari nefavorabile.

SURSA FOTO: GOOGLE

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back