Postul- ce alegem si de ce anume trebuie sa ne ferim

 

Postul- ce alegem si de ce anume trebuie sa ne ferim

Pentru ca urmeaza o noua perioada de post, subiectul PROTEINA este unul foarte important, aceasta fiind un macronutrient esential, iar lipsa ei poate avea cateva consecinte mai putin placute, de la silueta, pana la o anemie.
Cu siguranta atunci cand alegem sa tinem post si o facem din motive strict spirituale, silueta este ultima lucru de care trebuie sa ne facem griji pentru ca, din punctul meu de vedere, postul este despre multa cumpatare, atat a gandurilor, dar si al alimentatiei.

Cea mai mare provocare a postului ramane, insa, calitatea alimentelor pe care le consumam si, din pacate, multi cad in capcana produselor „de post’’, alimente extrem de nocive pentru sanatate.
Partea buna este ca pe perioada postului putem sa facem o cura de vitamine extraordinara si fara costuri exorbitante, conditia fiind una simpla: GATITUL.

Revenind la ideea initiala si anume proteina vegetala, o alta calitate importanta este efectul de satietate, asadar haideti sa vedem ce trebuie sa alegem pentru a ne curata spiritual in timp ce ne hranim sanatos:
Cele mai bune variante sunt orezul integral, fasolea, leguminoasele, quinoa și tofu. Nu este necesar să le combini pe toate la o singură masă, ci în cadrul meniului pe o zi întreagă.
Iată ce trebuie să alegi pentru un aport bun de proteină:

Bogat în proteină:
– Edamame sau soia verde: 16 g la 150 de grame de produs
– Grâu spelta: 10 g la 100 grame de produs
– Tempeh: 16 g la 85 de grame de produs
– Pudră proteică vegetală: 12 g per cupă

Moderat în proteină:
– Mazăre- 8g
– Fasole roșie- 8g
– Quinoa- 8g
– Tofu- 8 g
– Migdale- 6g
– Linte roșie- 9 g
– Semințe de dovleac- 5g

Sărac în proteine:
– Spanac- 4g
– Cartofi dulci- 4g
– Sparanghel- 4g
– Ciuperci- 3g
– Broccoli- 3g
– Kale- 2.5g
– Conopidă- 2g
– Dovlecei- 2g

Ce trebuie evitat pe perioada postului?
Cele mai nocive alimente sunt in principal cele pe a caror eticheta scrie „de post’’. Sunt alimente doldora de margarina si alte grasimi vegetale extrem de procesate, contin multe amidonuri, zahararuri si potentiatori de gust, iar asta le face periculoase pentru sanatatea noastra, dar aduc si multe kilograme in plus. Printre cele mai populare astfel de produse se numara: pateurile vegetale, produsele de patiserie „de post” si mezelurile pe baza de soia.
Sa nu uitam ca postul este despre spiritualitate, despre curatire trupeasca si mentala, nu despre pofte pacalite, despre burti pline, ori frustrarea ca nu putem consuma anumite alimente. Postul este sacrificiu, infranarea poftelor de tot felul si ganduri curate!

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back