Slabitul- slalom printre mituri

 

Slabitul- slalom printre mituri

 

Daca aruncam un ochi prin istoria standardelor de frumusete ne vom da seama ca acestea au existat din cele mai vechi timpuri, insa diferenta o facea faptul ca atunci nu era un „must’’ pentru toata lumea. Azi, indiferent ca esti sarac sau bogat, normoponderal sau obez, persoana publica sau ilustru necunoscut, societatea ne impinge indirect pe toti catre dobandirea acelui standard.

Si totusi, intr-o era a dietelor si a nutritionistilor care promoveaza principii ce stau la baza propriilor nevoi si reusite, cum putem, noi ceilalti, sa slabim, sa ne mentinem sau sa avem o viata alimentara cat mai corecta si sanatoasa, mai ales atunci cand citim peste tot fie ca nu e bine sa consumam carbohidrati, fie carne, fie oua sau lactate?

 

Cand vine vorba strict despre slabit exista un singur principiu universal care sta la baza tuturor dietelor colective sau personalizate si anume: DEFICITUL CALORIC. Si este absolut logic, pentru ca nimeni nu slabeste consumand mai multe calorii decat arde.

Pornind de la acest principiu, fiecare dintre noi poate deveni propriul sau nutritionist tinand cont de urmatoarele aspecte:

 

  1. Nu exista alimente care ne ingrasa sau ne slabesc

Orice are calorii are si potential de a ne aduce kilograme in plus, insa daca tinem cont de felul in care gatim, de cantitatea pe care o mancam si felul in care combinam alimentele putem avea 3 consecinte: INGRASAT, SLABIT sau MENTINERE.

Vom lua cele mai comune doua alimente: painea si cartofii. Doua alimente la indemana tuturor, fie bogati, fie saraci. Nici paine si nici cartofii nu ingrasa, decat in momentul in care vom alege o franzela intreaga in loc de 2 felii de paine si 500 de grame de cartofi prajiti alaturi de alte preparate prajite si scaldate in sosuri, in loc de 200- 250 de grame de cartof fiert, copt sau piure alaturi de o sursa de proteina slaba si una de fibre.

Adica o portie mare de cartofi prajiti cu 5 bucatele de pui pane si crocant, alaturi de un sos de usturoi cu maioneza VS 2 cartofi mici fierti/copti/piure cu un cub de unt sau o lingura de ulei de masline, alaturi de un piept de pui/ file de peste si un mix de salata.

Pe acelasi principiu, 2 felii de paine cu branza telemea, pasta de masline sau avocado nu va fi niciodata acelasi lucru cu o jumatate de franzela umpluta cu sosuri, mezeluri, branza topita si orice alte alimente mai gasim prin frigider si consideram ca mai au loc in interiorul sandwichului.

Asadar nu painea si cartoful sunt dusmanii, ci adaosurile si cantitatile.

 

  1. Carnea este nociva

Daca atunci cand spunem carne ne referim la produsele din carne procesate, adica mezelurile, este absolut corect: este nociva, dar daca ne referim la carnea propriu zisa: puiul, pestele, vita, porcul, atunci nu. Bineinteles ca si aici vorbim despre cantitati. 200 de grame de parizer nu va fi niciodata acelasi lucru cu 200 de grame de piept de pui la gratar. La fel cu nici o alimentatie bazata exclusiv pe proteina animala nu va fi acelasi lucru cu una echilibrata care nu exclude niciun alt macronutrient.

 

  1. Metabolismul nu e bun

Metabolismul nu este bun sau rau, metabolismul poate fi mai incet sau mai alert, iar la baza acestor lucruri stau obiceiurile cotidiene ale fiecarui individ in parte. Bineinteles ca pot exista boli metabolice precum diabetul, hipertiroidismul sau hipotiroidismul care isi vor pune amprenta asupra siluetei si vor ingreuna un proces de slabire, insa in lipsa lor, metabolismul poate fi ajutat.

Activitatea fizica este principalul factor care accelereaza metabolismul, implicit arderea grasimilor, urmeaza somnul, iar lipsa lui poate influenta negativ rata metabolica, iar in final alimentatia.

 

La final, cand tragem linie sub toata acesta teorie a nutritiei, fiecare dintre noi are datoria sa aleaga fix acea variata castigatoare care i se potriveste manusa, respectand principiul primordial al slabitului: DEFICITUL CALORIC. Nici macar dietele universale nu au acelasi rezultat pentru toata lumea si asta pentru ca fiecare organism are propriile mecanisme. Nu alegeti un aliment doar pentru ca spune cineva ca e minunat pentru el, cum nici nu ar trebui sa excludeti un altul doar pentru ca un alt individ nu are rezultate cu el.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back