Proteina animala- cum ne ajuta ea sa slabim?

 

Proteina animala- cum ne ajuta ea sa slabim?

Tot auzim in stanga si in dreapta despre proteine, ba ca ar fi bune pentru slabit, ba ca ar fi rele pentru sanatate, dar haideti sa vedem exact ce sunt ele si care este importanta lor in alimentatia noastra, indiferent daca dorim sa slabim sau nu.
In primul rand, proteina este unul dintre cei trei macronutrienti importanti, iar conform definitiei stiintifice, ele sunt lanturi foarte lungi de acizi aminati, adica aminoacizi, prinsi unii de altii printr-o legatură chimica denumita legatura peptidica. O definitie destul de alambicata si care nu explica pe deplin importanta cosnumului de proteina animala. Pe scrut, acest macronutrient sta la baza existentei si a formei noastre fizice, contribuind la dezvoltarea musculaturii, a parului si a unghiilor, a pielii si a tuturor organelor interne.
Proteinele se impart in doua categorii: proteinele complete, de origine animala si proteine incomplete, de origine vegetala, proteina animala continand majoritatea aminoacizilor esentiali, cei care ajuta la formarea tesutului muscular, fie ca vorbim de scheletul muscular sau organele interne, dar si a tesuturilor.
O idee gresita atunci cand vine vorba despre slabit este aceea ca nu trebuie sa mancam carne, adica proteina animala, ci multe legume si fructe. Ideal este sa mancam din toate pentru ca secretul este deficitul calirc, dar cantitatea de proteina trebuie sa fie mai mare decat cea de glucide si grasimi.

Iata de ce nu trebuie sa fugim de proteinele animale atunci cand vrem sa slabim:

1. Contribuie la crearea masei musculare
O masa musculara dezvoltata va ajuta organismul sa consume si sa arda cu mult mai multe calorii pentru a functiona corect.

2. Senzatia de satietate pe termen lung
In timp ce un fruct sau o salata facuta strict din vegetale se va digera in maxim jumatate de ora, sursa de proteina animala, precum carnea, ouale sau lactatele se vor digera intr-o perioada de timp de la una pana la doua ore sau chiar mai mult, in functie de tipul de carne pe care il alegem. Nu numai ca nu vom simti o senzatie constanta de foame, dar sa nu uitam ca si procesul de digestie in sine arde calorii fara sa resimtim vreun efort.

3. Accelereaza metabolismul
In stransa legatura cu senzatia de satietate si procesul de digestie, metabolismul este imbunatatit fix datorita celor doua conditii de mai sus, pentru ca digestia presupune efort, iar efortul presupune arderea de calorii. Altfel, faptul ca putem manca si slabi in acelasi timp nu este un mit, atata timp cat alegem surse curate de proteine, precum ouale, pestele si carnea slaba.

Totusi, desi proteina animala este baza materiei noastre vii, consumul ei in exces poate avea si efecte secundare, mai ales daca o consumam in cadrul unei diete restrictive in ceea ce priveste aportul de carbohidrati, implicit fibre, dar si grasimi. O viata sanatoasa, la fel ca si o slabire sanatoase, trebuie sa cuprinda absolut toti maconutrientii, dar si micronutrientii, ori o alimentatie bazata exclusiv pe carne, oua si lactate va priva organismul de nutrienti importanti, ceea ce va duce la dezechilibra majore in organism, de la caderea parului pana la probleme renale.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back