Isteria deficitului caloric- Cate calorii consumam in functie de varsta?

Isteria deficitului caloric- Cate calorii consumam in functie de varsta?

 

La televizor, in social media, la coada la casa de marcat din supermarket si chiar si aici in comunitatea noastra, din cand in cand apare cate o isterie in ceea ce priveste numarul de calorii pe care o femeie trebuie sa le consume in mod normal, dar mai ales atunci cand doreste sa slabeasca. Deficitul caloric, caci asta este laitmotivul materialului, dar si a intregii activitati de aici, desi studiat medical, probat si cu efecte pozitive si durabile pe termen lung, totusi tinde sa devina un mit.

De ce se intampla asta?

Pentru ca toata lumea, avizata sau nu, are pareri in legatura cu ce inseamna deficitul caloric ideal. Pe scurt, deficitul caloric ideal nu exista si asta pentru ca slabitul si mentinerea sunt influentate de diversi factori precum: alimentele consumate, activitatea zilnica si, cel mai important, VARSTA.

O data cu inaintarea in varsta, numarul caloriilor destinate bunei functionari a organismului, incepe sa scada, iar daca atunci intervine si problema kilogramelor in plus, automat trebuie sa scadem si mai mult din ele, astfel incat crearea deficitului caloric sa ne ajute sa pierdem in greutate. Asadar daca pentru o femeie tanara de 20-25 de ani, 1800-2000 de calorii pot fi eficiente pe slabire, apoi pe mentinere, incepand cu 30 de ani aceste calorii nu mai mai functioneaza la fel. Cand ne indreptam spre 50 de ani si menopauza s-a instalat, atunci totul se schimba dramatic.

 

Dar haideti sa le luam pe rand cu recomandarile pentru fiecare varsta, conform cercetarii facute de Nathan Yau, statistician in cadrul Departamentului de Sanatate si Servicii Umane din SUA:

  • 20-25 de ani, stil de viata sedentar- se recomanda 1800 de calorii pe zi, asta pentru buna functionare cotidiana. Atunci cand se doreste o pierdere in greutate, automat se apeleaza la deficitul caloric, asta insemnand ca se scade numarul de calorii pana la 1200-1300.
  • Incepand cu varsta de 30 de ani, atunci cand observam si primele semne ale unui metabolism mai lent, scadem treptat caloriile, ajungand la o limita de 1600 de calorii zilnice care ramane valabila si in intervalul de varsta 40-50+. Evident, ca si aici se apeleaza la un deficit caloric in procesul de slabire, iar 1000-1100 de calorii este alegerea cea mai sanatoasa si recomandata.

 

In cazul persoanelor active, care fac sport cu regularitate, numarul caloriilor variaza intre 2400 pentru femeile pana in 30 de ani si 2000 pentru femeile intre 35-50+. Acestea sunt caloriile pentru mentinere in cazul in care vorbim de femei normoponderale. Daca si aici intervine dorinta de a pierde cateva kilograme in plus, scadem numarul de calorii pana la intervalul 1600-1900 de calorii, in functie de varsta la care ne incadram.

 

Isteria apare de regula atunci cand cuiva i se pare ca nu se mananca suficient pe deficitul caloric, insa dincolo de numarul lor, cel mai mult conteaza calitatea si provenienta lor. Asadar, o dieta bazata pe grasimi sanatoase, proteine si fibre nu va avea niciun efect advers cauzat de deficitul caloric, procesul de slabire va fi unul corect, sanatos si pe termen lung.

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back