„Nu mai slabesc ca inainte! Se pare ca am imbatranit!”

„Nu mai slabesc ca inainte! Se pare ca am imbatranit!”

 

Cu siguranta inaintarea in varsta ingreuneaza procesul de slabire, dar asta nu il face imposibil. Metabolismul de la 20 de ani nu este acelasi cu cel de la 30, cum nici cel de la 30 nu este la fel ca la 50. Inaintam in varsta, iar asta inseamna ca toate procesele metabolice o data cu noi. Partea buna este ca metabolimul poate fi ajutat in primul rand cu o alimentatie corecta, dar foarte important, cu activitatea fizica practicata in mod constant.

 

Totusi, cele enumerate mai sus sunt niste conditii firesti, insa de cele mai multe ori metabolismul este „stricat” chiar de noi, iar asta nu are o legatura directa cu varsta. Mai jos vom parcurge principalele greseli care fac procesul de slabire sa fie din ce in ce mai greu:

 

  1. Inconsecventa

Stiti momentul ala care de regula se intampla primavara, atunci cand ne planificam vacantele de vara si incepem sa probam costumele de baie? Ei bine atunci se produce declicul si in urmatoarea jumatete de ora ne apucam de dieta. Aceeasi de care ne-am apucat si dupa sarbatorile de iarna tot cu gandul la vacantele pe plaje insorte. In iarna am renuntat dupa maxim o luna, am recastigat cele cateva kilograme pierdute, am mai avut o tentativa dar nu a fost sa fie si imediat dupa Paste toate ne propunem sa aratam bine in costumul de baie prin august. Pare serioasa treaba de data asta pana atunci cand ne dam seama ca abia a dat soarele si pana august mai e suficient timp. Evident ca urmeaza dezastrul si asta pentru ca ne trezim in august nu numai ca n am slabit, dar parca am mai si pus ceva, iar o luna nu este suficienta pentru a scapa de 6-7 kilograme sau chiar mai mult. Asta este cea mai mare greseala si asta incetineste metabolismul, faptul ca nu ducem la bun sfarsit ceea ce ne -am propus si nici nu mentinem macar o greutate constanta.

 

  1. Moda postului negru

Daca acest post negru s-ar limita la o singura zi, nu ar fi o problema foarte mare, chiar daca nu aduce nici mari beneficii, insa atunci cand vorbim de perioade indelungate pana la o saptamana, deja e o exagerare extrema, o tortura si inconstienta. Desi putem trai o saptamana fara mancare, asta nu inseamna ca traim sanatos si fara efecte adverse. Ideea asta precum „corpul rezista fara mancare pe x perioada’’ se aplica in caz de vreo calamitate, nicidecum in cazul dietei. Supravietuim pentru ca organismul va consuma rezervele si va incepe sa o faca cu cele de proteina, nu cu cele de grasime. Posibil ca dupa o saptamana cand se ajunge la spital cu ceva perfuzii, acul cantarului arata o pierdere masiva in greutate, insa in oglinda arata ceea ce numesc eu „slaba cu colacei”, caci grasimea a fost folosita prea putin drept resursa de supravietuire.

Si nu, nici nu se dobandeste vreo evolutie spirituala marcanta.

 

  1. Reducerea drastica a caloriilor

Daca stabilim un buget de 1200-1500 de calorii vorbim despre un deficit caloric, insa daca taiem din ele si ajungel la doar 500 de calorii, asta este infometare. Mai mult de atat, un organism care a trecut prin mai multe diete esuate si au existat fluctuatii de greutate, va depozita toate aceste calorii, chiar daca sunt putine si veti avea surpriza sa observati ca nu slabiti deloc.

 

Cum imbunatatim un metabolim lent?

Prin exercitii fizice, prin consumul de proteina animala, fibre, odihna si hidratare!

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back