Sarcina- mancam sau nu pentru doi?

Sarcina- mancam sau nu pentru doi?

 

Domeniul nutritiei este studiat in cea mai mare parte de doua categorii: persoanele care doresc sa slabeasca si cele care doresc sa acumuleze cateva kilograme in plus, evident de masa musculara si nu de strat adipos. Insa, dincolo de scopul fiecarei persoane, nutritia este despre alimentatie in general, indiferent care sunt obiectivele, asadar materialul de azi este dedicat doamnelor insarcinate care vor sa se alimenteze corect, atat in beneficiul lor, cat si al fatului, dar si sa evite o acumulare exseciva in greutate.

 

Este normala acumularea de kilograme in sarcina?

Cresterea in greutate in perioada sarcinii este absolut normala. Pe langa o senzatie mai crescuta de foame, toate schimbarile hormonale din aceasta perioada duc la o retentie de apa, motiv pentru care toate acele kilograme acumulate pana in ultimul trimestru de sarcina nu reprezita in totalitate o acumulare de grasime.

 

Care este pragul maxim de kilograme?

Numarul de kilograme in plus depinde de foarte multi factori precum atentia pe care o acordam alimentatiei, poftele care sunt, de altfel, consecinte ale unei alimentatii dezechilibrate inca de dinainte de sarcina si, nu in ultimul rand, metabolismul care difera de la un organism la altul.

Iata cat te poti ingrasa in functie de indexul masei corporale:

  • Subponerabilitate: intre 12 si 18 kilograme;
  • Normoponderabilitate: intre 11-16 kilograme;
  • Supraponderabilitate: intre 7-11 kilograme;
  • Obezitate: intre 5-9 kliograme.

 

Care este cel mai corect plan alimentar in sarcina?

In primul rand, o femeie insarcinata nu trebuie sa atinga extremele in aimentatie, iar asta se refera atat la deficitul caloric, cat si la suplus. In sarcina nu se tine dieta, nu se dubleaza nici caloriile ca sa ajunga pentru doi, insa o data cu trecerea de primul trimestru de sarcina, este recomandat ca numarul caloriilor sa creasca cate putin. Fatul se va dezvolta pentru ca la el vor ajunge toti nutrientii, insa la fel de important este ca si viitoarea mamica sa beneficieze de aceeasi nutrienti pentru a putea avea suficienta energie pentru fiecare etapa pe care o atinge fatul.

Cand vine vorba despre pofte, acestea sunt de fapt niste carente de micro si macronutrienti. Daca o viitoare mamaica pofteste la o gogoasa este in regula, insa daca simte nevoia sa manance 10 gogosi, atunci este vorba despre un dezechilbru, cel mai probabil o carenta serioasa de glucide. O alimentatie corecta si echilibrata din punct de vedere nutritiv va reduce semnificativ aparitia poftelor.

 

Un alt aspect extrem de important este alaptarea, asadar dupa venirea pe lume a bebelusului, nu ne apucam imediat de o dieta foarte restrictiva imediat dupa nastere pentru ca trebuie sa luam in calcul alaptarea noului nascut, iar aceasta activitate necesita un buget de pana la 500 de calorii. pe perioada alaptarii consumul energetic creste, iar proaspetele mamici vor avea surpriza sa scada in greutate fara prea mult efeort care ar implica o dieta alimentara sau activitate fizica. In cazul in care proaspata mamica nu alapteaza, caloriile se vor reduce treptat si nu mai jos de 1700-1800 de calorii, pentru ca vor avea nevoie de multa energie pentru nevoile bebelusului.

 

Sursa foto: GOOGLE

 

 

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back