Masline, goji si ovaz – alte 3 minuni pentru o alimentatie corespunzatoare


Locul 1- Măslinele
Măsline verzi versus Măsline negre

Măslinele sunt unele dintre cele mai vechi alimente cunoscute de oameni, fiind culese și consumate încă din cele mai vechi timpuri. Cresc cel mai bine în zona Mediteranei și sunt cunoscute pentru beneficiile fantastice.

Măsline negre vs masline verzi, aici trebuie să ținem cont că aceste culori depind, de perioada în care au fost culese, dar și de modul de preparare.
Măslinele verzi sunt culese mai crude, acestea fiind și cele mai vândute și căutate datorită gustului și a texturii, au gust ușor amărui și conțin în jur de 3 calorii, în timp ce maslinele închise la culoare sunt culese la maturitate și conțin 7 calorii per bucată

ATENȚIE – măslinele la borcan, conțin și ulei iar numarul caloriilor poate ajunge la 25 la o singură măslină!

Măslinele conțin:
• vitamina A, cele din complexul B, C, E; 
• nutrienti cu proprietati antioxidante;
• fibre alimentare;
• sodiu;
• potasiu; 
• calciu;
• cupru; 
• fier; 
• magneziu; 
• mangan; 
• fosfor; 
• zinc; 
• caroten; 
• cripto-xantina; 
• luteina, zeaxantina; 
• fitosteroli;
• grasimi saturate 1,4 g;
• grasimi mononesaturate 7,8 g;
• grasimi polinesaturate 0,9 g.

Așadar, toate MĂSLINELE sunt BUNE, pentru că toate încep prin a fi verzi, dar bineînțeles trebuie consumate cu moderație.

 

Locul 2- Goji

Goji este un arbust cultivat in nordul Chinei de mai mult de 2000 de ani.
Fructele Goji au culoarea roșie sau portocaliu aprins, iar gustul lor este intre cel de smochine, cireșe și zmeură – este un adevărat panaceu ce conține cantități uimitoare de: 
• antioxidanți; 
• vitamine; 
• oligoelemente; 
• polizaharide – 19 acizi aminați (dintre care 8 esențiali); 
• 21 de minerale sau oligo-elemente (printre care germaniul, care este rar);
• vitamina C (de cinci ori mai multa decat citricele); 
• vitamine din grupa B (mai ales B1, B2, B3, B5);
• vitamina E (se gasește rar în hrană);
• acizi grași esențiali – anti-oxidanțși flavonoide.

Fructele goji sunt folosite în mod frecvent înregimurile de slabire.

Beneficii:

• indicat pentru sănătatea inimii și a arterelor;
• previne apariția tumorilor;
• fructele goji sunt un anti-age fantastic;
• are efect benefic asupra sistemului nervos și a creierului;
• indicat în cataractă și degenerescența maculară;
• indicat în regimurile de slabire – goji poate reduce pofta de dulciuri și contribuie la asigurarea unui echilibru alimentar, pentru a evita carențele, au un aport glicemic slab, de aceea poate fi consumat in timpul regimurilor;
• protector hepatic;
• indicat în artrite;
• indicat și in alimentația persoanelor diabetice.

Atenție:
Persoanele care iau anticoagulante ar fi bine să consume goji cu prudență

 

Locul 3- Ovăzul

Ovăzul (Avena Sativa) este o cereală integrală care din punct de vedere nutrițional este foarte complexă, deorece conține carbohidrați cu absorbție lentă din fibre, proteine, vitamine și minerale.

Compoziție:
• vitaminele din complexul B;
• vitamina E;
• fier;
• magneziu;
• zinc;
• seleniu;
• mangan, cupru;
• fosfor;
• calciu;
• potasiu;
• fibre;
• acizi omega 3 și 6.

100g ovăz = 354 calorii (fiind ușor, un pumn de ovăz dimineața la micul dejun are cam 110cal).

Beneficii:
• întărește sistemul imunitar;
• protejează inima și regleaza tensiunea arterială;
• redice riscul de diabet;
• indicat în afecțiunile digestive;
• reduce stresul;
• scade nivelul colesterolului; 
• previne constipația;
• indicat în curele de slabire – scade apetitul.

Este indicat să-l consumăm la micul dejun sub diferite forme: cu lactate, cu banane, cu fructe uscate, cu piureuri de fructe, sub formă de deserturi (biscuiti de casă sau fursecuri).

Contraindicații: nu este recomandat la persoanele care suferă de boala celiacă.

 

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back