Celulita- intre neglijenta si conditie genetica

 

Celulita- intre neglijenta si conditie genetica

 

Pentru ca este un subiect fierbinte in ultimele zile, cred ca e momentul oportun sa readucem in discutie CELULITA. Ce este, ce o favorizeaza, cum scapam de ea sau daca putem scapa de ea in totalitate?

 

Celulita este o conditie a pielii foarte des intalnita, atat la femei, copii, cat si la barbati, in urma careia anumite parti ale corpului, in special coapsele si fesele, capata aspectul unei coji de portocala.

 

Atunci cand se pomeneste despre celulita, cei mai multi au tendinta de a crede ca neglijenta este cea care atrage dupa sine aceasta conditie, insa in cele mai multe cazuri, celulita nu are de-a face nici cu alimentatia, nici cu sportul. Nu toate persoanele cu kilograme in plus au celulita, cum nici toate persoanele care fac sport si mananca corect sunt ferite de ea, ceea ce inseamna ca este vorba despre o conditie genetica. Genele sunt responsabile cu tot ceea ce inseamna trasaturi fizice, incepand de la forma corpului, pana la aspectul parului si al pielii, asadar daca in familia noastra exista un istoric care implica celulita, cel mai probabil si copiii vor fi predispusi aceleiasi afectiuni.

 

Alti factori care favorizeaza aparitia celulitei sunt:

  1. Varsta

Cel mai frecvent, celulita apare la varsta adulta, intre 25 si 30 de ani, insa exista si exceptii atunci cand poate aparea la pubertate ca si consecinta a schimbarilor hormonale responsabile cu acumularea de strat adipos in jurul abdomenului, al coapselor si al feselor, in cazul domnisoarelor.

 

  1. Sexul si hormonii

Chiar daca si barbatii pot fi afectati de celulita, cea mai mare pondere a acestei afectiuni este in randul femeilor, iar asta se datoreaza inclusiv hormonilor pe care femeile ii secreta.

Estrogenul, prolactina, insulina, noradrenalina si hormonii tiroidieni favorizeaza aparitia celulitei. Se pare ca estrogenul, totusi, joaca cel mai important rol si asta pentru ca o data cu scaderea lui, se reduce si fluxul sangvin la nivelul tesutului conjunctiv al pielii, iar asta atrage dupa sine o productie scazuta de colagen si implicit celulita.

 

  1. Greutatea corporala

Chiar daca si persoanele cu o greutate corporana normala pot fi afectate de celulita, in cazul supraponderabilitatii sau al obezitatii, aceasta tinde sa fie cu mult mai vizibila inclusiv in stare de repaus, aici fiind vorba despre o celulita in stadiul 4, respectiv cel mai inalt si problematic grad al afectiunii. O data cu scaderea in greutate, celulita se reduce semnificativ, insa nu in totalitate.

 

  1. Activitatea fizica si alimentatia

In stransa legatura cu greutatea corporala, aceste doua aspecte joaca un rol important in problema celulitei.  Alimentatia haotica, gresita si bazata pe ccarbohidrati complecsi, dar si sedentarismul, nu doar ca aduc kilograme in plus, dar favorizeaza si aparitia celulitei in cele mai avansate stadii ale ei.

Sportul, in special cel cu greutati, caci doar prin cresterea masei musculare, celulita dispare o data cu stradul adipos si o alimentatie bazata pe proteina, fibre si carbohidrati simpli, dar nu in exces, ajuta la imbunatatirea aspectului de coaja de portocala.

 

  1. Deshidratarea

Fie ca vorbim de o deshidratare pe fondul consumului redus de apa, fie ca vorbim doar de cea la nivelul pielii in lipsa unei rutine de hidratare cu diverse lotiuni corporale, celulita este favorizata de ambele. Desi nu exista nicio crema minune care sa faca sa dispara, lipsa acestei rutine va atrage dupa sine uscarea pielii, iar atunci fiecare imperfectiune a ei va fi cu mult mai proeminenta. O piele ingrijita si hidtratata corespunzator va fi cu mult mai elastica si mai plina, efectul vizual fiind unul de fermitate.

 

Combat lotiunile anticelulitice aspectul cojii de portocale?

Nu, insa pot produce o iluzie optica datorata inflamatiei pielii, mai ales atunci cand se foloseste o lotiune pe baza de ardei iute sau eucalipt, care mascheaza aspectul coajei de portocala.  Cu toate astea, o lotiune de genul si un masaj anticelulitic pot imbunatati calitatea pielii cu conditia ca si alimenatia sa fie una corecta si activitatea fizica sa fi devenit deja o rutina.

 

SURSA FOTO: GOOGLE

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back