Echilibrul psihic in dieta- Slabim pentru standarde, pentru noi sau pentru validare din exterior?

 

Slabim pentru standarde, pentru noi sau pentru validare din exterior?-Echilibrul psihic in dieta

 

De prea multe ori, oamenii sunt pusi in fata acestui proces fara sa stie exact care este adevaratul motiv din spatele dorintei de a slabi. Motivele invocate sunt in stransa legatura cu infatisarea si mult mai rar cu sanatatea. Impulsul de a slabi vine din dorinta de a ne incadra in niste standarde si tipare de frumusete, iar asta ingreuneaza considerabil intreg procesul care aproape de fiecare data nu este finalizat.

De ce exista riscul de esec cand motivul face referire la un tipar?

Dorinta de a slabi apare din cauza complexelor, complexele apar din cauza standardelor impuse de catre un nou sau vechi curent beauty, iar asta atrage dupa sine un un target nerealist. In acest moment se iau cele mai gresite decizii in ceea ce urmeaza alimentatia pentru o anumita perioada de timp. Se vor exclude macronutrienti importanti, se vor reduce numarul de mese sau chiar mai mult de atat, unele persoane vor inceta sa mai consume alimente solide pe o perioada de cateva zile, invocand postul intermitent.

O astfel de strategie nu este altceva decat o tortura fizica, dar si psihica. Se va abandona lupta cu kilogramele din cauza foamei, a epuizarii, dar si din frustarea ca pierderea kilogramelor nu se intampla atat de rapid pe cat ne-am fi asteptat. Fie ca alegem sa slabim prin alimentatie sanatoasa sau prin infomatare si alte abordari distructive, fiecare organism are propriul ritm de a slabi. Pentru anumite persoane se intampla repede si constant, pentru altii greoi si cu perioade lungi de stagnare. Fiecare organism reactioneaza diferit in starea de alerta in care intra atunci cand nu mai primeste acelasi numar de calorii, aceiasi macronutrienti si cu aceeasi frecventa cu care era obisnuit, motiv pentru care unele persoane ajung sa nu piarda deloc in greutate din simplul motiv ca organismul isi conserva energia si stocheaza absolut tot ceea ce primeste sub forma de rezerve.

Pentru cine si pentru ce slabim?

Intr-o lume ideala si impacata cu sinele, fiecare dintre noi ar trebui sa faca o schimbare in viata, fie ca vorbim despre slabit, despre o noua coafura sau un nou drum profesional, in momentul in care ne simtim pregatiti, in momentul in care simtim ca aceasta schimbare este pentru noi si in beneficiul nostru real si nu pentru o falsa validare exterioara. In realitatea, validarea sau invalidarea vine din propriile convingeri si actiuni.

Daca o persoana obeza doreste sa slabeasca, motivul corect si realistic este starea de sanatate si nu unul de ordin estetic neaparat, insa daca o persoana normoponderala doreste o remoledare corporala prin sport si alimentatie sanatoasa, atunci motivul tine de infatisare, de provocare sau reinventare si nicio varianta nu este gresita cata vreme nu alegem extremele. Atunci cand o persoana obeza doreste sa slabeasca doar ca sa arate bine si sa ne incadreze intr-un standart al frumusetii, va sari pasi importanti pana la atingerea targetului si asta pentru ca o data ce avem multe kilograme de slabit, rabdarea este principala arma in aceasta lupta. Pe langa slabitul propriu zis, trebuie facuta si remodelarea corporala fie prin sprt, fie prin interventii estetice. Din stard se impun doua conditii pentru a atinge un standard, iar asta poate demoraliza persoana in cauza destul de mult. Asadar, atunci cand dorim o slabire spectaculoasa pentru o stare mai buna de sanatate, partea de infrumusetare cade pe un loc secund, concentrandu-ne pe esential. Cand slabirea se produce, targetul este indeplinit, ne putem indrepta atentia catre ceea ce tine de aspectul fizic.

Succesul va fi garantat cand inlocuim notiunea de dieta cu cea de stil de viata sanatos. Dieta trimite cu gandul la restrictie, la corvoada, la termen limita, pe cand stilul de viata sanatos inseamna schimbare. Schimbarea care nu ne va mai aduce niciodata in punctul de a incepe o dieta.

SURSA FOTO: GOOGLE

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back