„Fac totul ca la carte si continui sa ma ingras!”- Oare?

„Fac totul ca la carte si continui sa ma ingras!”- Oare?

Nu intotdeauna „ca la carte’’ ni se potriveste, mai ales daca aplicam „dupa ureche” ce auzim ca functioneaza pe la altii sau fara sa ne informam suficient atunci cand incepem dieta.Exista cateva principii universale care stau la baza slabitului, insa acestea trebuie adaptate propriului nostru organsim si nevoilor lui.

Iata unde gresim cand credem ca facem totul perfect:

1. Echilibram carentele de vitamine si minerale
Si cum altfel decat cu mancare nesanatoasa! Orice pofta aparuta subit dupa cateva zile de dieta este pusa pe seama carentelor de vitamine si minerale. In mod normal, o alimentatie echilibrata nu numai ca nu duce catre asemenea probleme, ba chiar ne ajta sa aducem un plus de vitamine si minerale. Nici glicemia nu scade asa pe nepusa masa daca alimentatia este corecta si orele de masa sunt respectate. De regula auzim treaba asta cu glicemia scazuta atunci cand simtim nevoia sa mancam un desert. Sau orice altceva cu multe calorii goale. Asadar nu glicemia ne scade, ci cate putin din vointa si perseverenta.

2. Te recompensezi
Prea mult, prea des si prea repede dupa ce ai inceput dieta. La fel de nefolositoare sunt si celebrele „cheat day” pe care condideram ca le meritam chiar si de doua ori pe saptamana. Chiar daca slabim considerabil in prima saptamana de dieta, asta nu inseamna ca meritam un premiu. Cel putin nu unul alimentar. Aici intervine mai mult factorul psihologic si anume cresterea rezistentei psihice in fata ispitelor. Daca cel putin 2 luni suntem corecti cu noi si respectam un plan alimentar sanatos, vom invata sa ne recompensam putin cantitativ si destul destul de rar, iar asta se datoreaza faptului ca reusim sa ne invingem slabiciunea in fata mancarii nesenatoase.

3. Aduni prea multe informatii
Si cel mai probabil vei incerca sa le aplici pe toate o data, insa nu poti sa te alimentezi combinand principiile mai multor diete universale in acelasi timp. Singura informatie valoroasa valabila pentru toata lumea ramane slabitul prin deficit caloric, aplicand asta nevoilor tale. Nu poti fi low fat, low carb, dar si keto pe intermitent fasting in acelasi timp. Sau poate ca ai senzatia ca poti, insa rezultatul va fi unul dezastruos.

4. Consumi fructe pentru aportul de vitamine
Pornind de la ideea ca fructele sunt sanatate curata si pline de vitamine (nu chiar) facem abuz de sucuri naturale sau smoothie.uri. Fructele nu sunt nesanatoase, insa nici pline de vitamine asa cum tindem, majoritatea, sa credem. Sunt pline de fructoza (zahar), fibre si o cantitate modesta de vitamine. Greseala intervine in momentul in care alegem sa le consumam sub forma de suc sau piureuri. Nu numai ca vom ingera prea mult zahar o data, insa vitaminele se pierd o data cu inlaturarea cojii fructului. In final ramanem cu mult zahar si fibre, fara prea multe beneficii.

5. Alegem prea multe cereale integrale si grasimi sanatoase
Cu siguranta ca niciuna dintre cele doua nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra, insa daca pierdem din vedere cantitatea si calitatea lor, vom obtine fix rezultatul de care fugim: ingrasatul.
Doua, trei linguri de ovaz preparate sub forma de terci sau cu iaurt, un avocado pe zi si o lingura de ulei de masline in salata sau la gatit sunt absolut benefice si folositoare, insa cateva tartine cu unt de arahide, ca am auzit noi ca e super sanatos, sau o punga de snack.uri din faina intergrala la serialul preferat schimba datele problemei. Chiar daca provin din alimente sanatoase, caloriile sunt prea multe, iar asta duce la acumularea kilogramelor in plus, culmea, de care incercam sa scapam consumand gresit ceea credem ca e ok.

 

Sursa foto: GOOGLE

Facebook Comments

Related Posts

by
Previous Post Next Post
0 shares
Back